Який терморегулятор вибрати для настінного обігрівача?

Для правильного виконання своїх завдань всі терморегулятори обов'язково комплектуються температурним датчиком (виносним або вбудованим). Він вимірює температуру повітря в тому місці, де сам змонтований. Потім передає ці значення до регулюючого пристрою. Терморегулятор порівнює значення отриманої температури з заданою і при необхідності подає електричне живлення на настінний обігрівач або відключає його. Це відбувається до тих пір, поки температура повітря не почне зростати / знижуватися, наближаючись до заданої. Регулятор досить точно підтримує температуру, чим суттєво економить електроенергію. Ефективність обігріву зростає.

Залежно від способу установки розрізняють наступні типи терморегуляторів terneo:

  • Ті, що включаються в електричну розетку (rz, rzx, pro-z і srz).
  • Ті, що встановлюються в подрозетную коробку (vt, rol, pro і sen).

Перший варіант підходить для швидкого підключення переносних або додаткових нагрівальних приладів. Другий — для стаціонарних систем опалення, коли вбудований терморегулятор відмінно вписується в інтер'єр кімнати.

Крім цього, терморегулятори до настінних обігрівачів відрізняються:

  • Межами регулювання температури повітря.
  • Наявністю / відсутністю  можливості змінювати температурний гістерезис, а також блокування кнопок, що оберігає ці пристрої від випадкової зміни режиму роботи.

За способом управління терморегулятори бренду terneo для настінних нагрівачів бувають:

 


У них є вбудований датчик температури. Тепловий захист від перегріву є у всіх пристроїв, крім моделі sen. Номінальний струм / потужність навантаження для всіх терморегуляторів дорівнюються 16 А / 3000 ВА.

Найпростішим функціонально і прийнятним за вартістю варіантом є механічний регулятор terneo rol. Він підтримує температуру повітря в діапазоні 0 ...+ 35 ºС. Встановити потрібне значення можна, обертаючи колесо з покажчиком, поміщене в кругову шкалу. Для більш правильного виміру температури потрібно внести в настройки приладу потужність підключеного навантаження. Два світлодіоди (червоний / зелений) вказують поточний режим роботи регулятора, а також можливі аварії датчика температури. Щоб збільшити ресурс клемних з'єднань терморегулятора, потрібно усунути іскріння на них. Цього досягають тим, що терморегулятор подає електричне живлення на нагрівач в момент переходу синусоїди напруги через нуль.

До цифрових терморегуляторів відносять terneo rz, srz і vt. Перші дві моделі (rz і srz) мають однаковий функціонал. Це стосується:

  • Діапазону робочих температур 0 ... + 30 ºС.
  • Включення настінного нагрівача за таймером із затримкою на 0,5 - 99 годин.
  • Можливого внесення поправок температури для термодатчика.

Але є і відмінності. Наприклад, у rz для управління роботою пристрою служать три звичайні кнопки. Є лічильник часу. Він показує, коли електричне живлення подавалося до нагрівача (навантаження). Свідчення лічильника можна обнулити. Це дає можливість оцінити енергоспоживання обігрівача за потрібний проміжок часу.

У свою чергу, srz має три керуючі сенсорні кнопки і індикаторний (світлодіодний) екран з можливістю вибору яскравості світіння в режимі очікування. А вбудований лічильник часу роботи терморегулятора з навантаженням спростить вам розрахунок електроенергії, спожитої обігрівачем.

У електронного терморегулятора terneo vt є цифровий екран і дві звичайних клавіші, що управляють роботою приладу. Межі регулювання температури 0 ... + 35 ºС. Високої точності підтримки температури сприяє введення при налаштуванні значення потужності підключеного настінного обігрівача. Споживач також може внести поправку в поточну температуру повітря на екрані терморегулятора. Це робиться, коли у користувача є еталонний прилад для виміру температури, показанням якого він більше довіряє.

Програмовані терморегулятори terneo для настінних обігрівачів – це rzx, pro-z, pro і sen.

У моделі rzx програмування і управління роботою нагрівача налаштовується тільки віддалено, тобто через мережу Wi-Fi і всесвітню мережу Інтернет. Для цього підходить смартфони, планшети, інші мобільні пристрої або комп'ютер з доступом в Інтернет. Налаштування меню або програм для pro-z, pro і sen здійснюється тільки за допомогою звичайних або сенсорних кнопок.

Терморегулятори-програматори відрізняються від всіх інших високою ефективністю роботи і значною (від 50 до 75%) економією спожитої нагрівачами електроенергії. Це досягнуто за рахунок програмування на перспективу графіка роботи опалення. Користувачеві досить один раз запрограмувати (подобово) з урахуванням своїх індивідуальних потреб тижневий графік роботи настінних обігрівачів. Протягом доби можна налаштувати до трьох періодів комфортної температури (pro-z, pro і sen) і до 16-ти (rzx) періодів часу, коли підтримується задана для періоду температура повітря. Всі програматори підтримують такі режими роботи — «Таймер», «Від'їзд» або «Ручний». Всі ці настройки будуть повторюватися щотижня з можливістю їх оперативної зміни.

Зменшити свої витрати на електроенергію можна за допомогою програматора terneo rzx. Для цього статистика роботи нагрівача і спожитої ним електроенергії регулятором через Інтернет передаються і накопичуються (за допомогою «хмарних» технологій) у створеному вами обліковому записі. У разі тимчасового збою живлення ці дані зберігаються в енергонезалежному модулі пам'яті терморегулятора. Далі споживач аналізує цей масив і оптимізує графік включення обігріву для скорочення витрат.

Додаткової економії для цієї моделі програматора домагаються за рахунок вибору одного з десяти рівнів підсвічування екрану, а також зміною температурного гистерезиса. Останній збільшує ресурс роботи регулятора.

Програматори terneo pro-z і pro, крім збереження статистики енергоспоживання і регулювання гистерезиса, мають додатково:

  • Зручне меню на чотирьох мовах.
  • Функцію попереднього нагрівання повітря. Її завдання – своєчасне забезпечення комфортних умов в приміщенні. Для цього терморегулятор проаналізує середню тривалість процесу нагріву (від економної до комфортної температури) і вибере потрібний час підключення навантаження.
  • Опцію «Відкрите вікно», коли регулятор сам визначає наявність провітрювання / протягу в приміщенні і для економії електроенергії на 30 хвилин відключить обігрівач.