Монтаж нагрівальної плівки під ламінат

Раніше в нашому блозі ми розглядали особливості вибору електричної теплої підлоги, а також детально розібрали монтаж кабелю теплої підлоги під плитку та ламінат. Сьогодні докладніше зупинимося на особливостях монтажу інфрачервоної плівки під ламінат.

Вкладання плівкової теплої підлоги, у порівнянні з монтажем кабельних підлог, виглядає досить просто та швидко. Але, як і установка будь-якої складної інженерної системи, має низку особливостей, які обов’язково треба враховувати. Установку теплих підлог можна розділити на кілька етапів. Розглянемо кожен із них.

1. Складання плану теплої підлоги

На цьому етапі потрібно продумати розстановку предметів інтер’єру в приміщенні та визначити площу під теплу підлогу. Задля вкладання нагрівальних елементів використовується тільки площа, вільна від меблів. Встановлення на поверхню підлоги важких або низьких предметів може призвести до деформації, перегрівання плівки та виходу її з ладу.

Коли план розміщення меблів готовий, можна приступати до плану розкладки ІЧ-плівки під ламінат. Під час складання цього плану потрібно враховувати низку особливостей:

  • від стін варто відступити приблизно 10 см;
  • максимальна довжина відрізку залежить від ширини та потужності плівки. Так, за ширини 100 см довжина не може бути понад 5–6 м, а за ширини 50 см — 12–13 м;
  • відрізати плівку можна тільки за наміченими лініями позначених знаком ножиці.

ІЧ-нагрівачі RATEY від компанії DS Electronics мають різну ширину та потужність. Завдяки цьому можна вкласти теплу підлогу будь-якої форми та площі.

2. Попередня установка терморегулятора та підготовка поверхні підлоги

Перш ніж приступити до вкладання системи обігріву, потрібно підготувати місце під терморегулятор. Зазвичай це передбачає штроблення стін під дроти та короб. Потім прокладаються дроти живлення, встановлюється короб та виконується попередня установка терморегулятора без підключення до мережі та датчиків.

Компанія DS Electronics випускає терморегулятори terneo різних модифікацій — від простих механічних до складних програмованих із виходом до інтернету. Дизайн пристроїв виконано в мінімалістичному стилі та підходить практично під будь-який сучасний інтер’єр. Тому буде легко підібрати підходящий за ціною та функціональністю терморегулятор для теплої підлоги.

Після завершення «брудних» робіт з установки терморегулятора потрібно ретельно очистити поверхню підлоги від сміття та пилу, а також вирівняти нерівності. Від якості підготовки поверхні залежить ефективність та довговічність роботи системи обігріву. Різні нерівності підлоги або будівельне сміття можуть стати причиною деформації та пошкодження системи обігріву. А це призведе до певних незручностей та додатковим витратам на повторне вкладання теплої підлоги.

3. Вкладання теплоізоляційного шару

Під час укладки плівкової теплої підлоги підкладка має велику вагу. Окрім теплоізоляційних властивостей, вона також виступає в якості захисту від механічних пошкоджень дротів та контактів. Розглянемо властивості, які мусить мати підкладка під інфрачервону плівку для теплої підлоги під ламінат:

  • мусить бути достатньої товщини, щоб у ній можна було зробити заглиблення під контакти, термодатчик, а також для прокладки дротів. Рекомендована товщина 4–5 мм;
  • мусить бути щільною та не «сідати» під час експлуатації, бо це призведе до механічного пошкодження контактів та дротів під час ходіння підлогою;
  • мати добрі теплоізоляційні властивості — це дає змогу ефективно обігрівати приміщення без перевитрат енергоресурсів;
  • мати діелектричні властивості — скупчення статичних зарядів на підкладці може стати причиною шуму під час роботи системи обігріву, а також небезпечно враженням струмом.

Підкладка вкладається за всією площею приміщення, тим самим зберігаючи тепло всередині кімнати. Підкладочний шар кріпиться до основи будь-яким зручним способом. Стики між листами проклеюються спеціальним скотчем.

Коли підкладочний шар вкладено, можна приступати до вкладання нагрівальної плівки.

4. Вкладання нагрівальної плівки

Нагрівальні елементи розкладуються за складеною раніше схемою. Плівку потрібно розкласти поверхнею та відрізати потрібну довжину за лінією відрізу. Вкласти на призначене місце та закріпити з боків скотчем. Листи плівки мають йти впритул один до одного або на невеликій відстані. Не можна допускати нахлисту листів, бо це призведе до перегріву нагрівальних елементів. Стики також потрібно проклеювати скотчем для кращої фіксації.

5. Підключення теплої підлоги

Тепла підлога підключається за допомогою спеціальних затискачів, які йдуть у комплекті з нагрівальними елементами або пайкою. Задля їхнього встановлення потрібно обережно відсунути плівку на струмоведучій доріжці та акуратно просунути в отриманий отвір частину розкритого затискача. Обережно затиснути контакт плоскогубцями. З іншого боку клеми підключається дріт згідно зі схемою підключення.

Усі підключені клеми, а також невикористані краї струмоведучих доріжок потрібно обов’язково заізолювати бітумною ізоляцією, яка зазвичай йде в комплекті з нагрівальними елементами.

Зі зворотного боку нагрівальної плівки скотчем кріпиться термодатчик.

Усі виступаючі елементи (дроти, клеми, датчик) потрібно вкласти в зроблені вирізи в підкладці та закріпити скотчем.

Далі всі дроти від теплої підлоги потрібно підключити до терморегулятора. Завершальним етапом підключення мусить бути тестовий пуск системи. Це виявить можливі несправності та дасть змогу їх оперативно усунути.

6. Вкладання захисного шару

Якщо система успішно пройшла тестування, можна приступати до вкладання захисного шару. Він мусить надійно захистити нагрівальні елементи від вологи та механічних пошкоджень у процесі установки ламінату та подальшої експлуатації. Таким шаром може бути поліетилен, фанера, ДВП, ондулін тощо.

Матеріал потрібно вкласти за поверхнею підлоги та надійно закріпити, але водночас не мусить бути пошкоджена нагрівальна плівка.

7. Установка ламінату


Для інфрачервоних теплих підлог краще використовувати спеціальний ламінат із підвищеною теплопровідністю та замковим способом з’єднання. Так, якщо система обігріву перестане функціонувати, можна буде розібрати підлогу та усунути неполадку з мінімальними витратами.

Висновок

Інфрачервона плівка під ламінат — відмінне рішення для обігріву житлових приміщень, бо таке тепло є найбільш природним та комфортним для людини. Враховуйте всі нюанси вкладання, підключення та експлуатації нагрівальних елементів та система прослужить довгі роки. Якщо ж виникають будь-які сумніви в правильності дій, то краще звернутися до професіоналів, які швидко та якісно виконають монтаж.