Тепла підлога — плівкова або кабельна. Яку електричну підлогу обрати?

Електрична тепла підлога — ефективне рішення обігріву приміщення. Завдяки ній відбувається рівномірний нагрів повітря в кімнаті, без осушення, бо елементи не нагріваються дуже та до них немає прямого доступу повітря. Це створює комфортні умови для людини.

Електричні підлоги бувають кабельні та плівкові. Кожна з них має свої переваги та недоліки. Яку ж обрати? У цій статті ми розберемо особливості встановлення та роботи кабельних та плівкових теплих підлог, а також їхні плюси та мінуси.

Кабельна тепла підлога: переваги та недоліки

Основою кабельного підігріву підлоги є гріючий кабель. Це одно- або двожильний нагрівальний елемент, який має складне облаштування ізоляції та екранування. Розглянемо особливості його монтажу та експлуатації:

  • Необхідність встановлення в стяжку. Монтаж нагрівальних елементів відбувається на етапі чорнових робіт у стяжку товщиною 3–5 см, що призводить до підняття рівня підлоги, а це не завжди зручно та можливо. Необхідність додаткового облаштування підлоги перед вкладанням кабелю можна віднести до мінусів електричної теплої підлоги.
  • Вологостійкість. Завдяки надійній ізоляції кабелю, а також прихованому монтажу в стяжку, такі підлоги можна використовувати в приміщеннях із підвищеною вологістю.
  • Універсальність. Прихований монтаж дозволяє використовувати на поверхні підлоги будь-які покриття. Для кращої теплопередачі рекомендується використовувати плитку або керамограніт.
  • Інерційність. Для обігріву приміщення потрібен час на прогрівання і стяжки, і покриття. Також потрібен час на охолодження.
  • Довговічність. За умов правильного вкладання та експлуатації, кабельний підігрів може працювати багато років. Виробники нагрівальних елементів дають гарантію 25 років.
  • Низька ремонтопридатність. У разі виходу з ладу нагрівального елементу потрібно буде зняти підлогове покриття та повністю замінити гріючий кабель. Це може зайняти чимало часу та доставити певні незручності.

Цей вид обігріву є універсальним рішенням для різних приміщень та під різні підлогові покриття. Проте, необхідність встановлення кабелю в стяжку доволі трудомісткий та довгий процес.

Компанія DS Electronics пропонує одно- та двохжильні гріючі кабелі RATEY. Конструкція нагрівальних елементів має декілька ступенів захисту, що забезпечує їхню безпечність, надійність та довговічність. Також усі кабелі проходять перевірку ізоляції, не чутливі до коливань напруги та стійкі до перегріву.

Інфрачервона тепла підлога: плюси та мінуси

Інфрачервона тепла підлога монтується на основі плівкових нагрівачів з ІЧ-елементами. Обігрів відбувається завдяки ІЧ-випромінюванню, яке нагріває не повітря, а поверхні в приміщенні.

Розглянемо, які плюси та мінуси має інфрачервона підлога:

  • Простота монтажу. Вкладання нагрівальної плівки відбувається безпосередньо під підлогове покриття. Монтаж відбувається шляхом з’єднання між собою декількох полотнищ плівки та підключення їх до терморегулятора. Таку підлогу можна вкласти за кілька годин.
  • Сухе вкладання. Завдяки тому, що нагрівальні елементи монтуються під підлогове покриття, немає необхідності проводити додаткові ремонтні роботи. Монтаж відбувається чисто, без бруду та пилу.
  • Низька інерційність. Нагрівання поверхонь у приміщенні починається відразу після ввімкнення системи. Після відключення не потрібен час на охолодження, бо нагрівальні елементи не нагріваються.
  • Низька вологостійкість. Вкладання інфрачервоних теплих підлог під підлогове покриття не дозволяє ізолювати всі контакти від вологи. Тому їх не рекомендується використовувати в приміщеннях із підвищеною вологістю.
  • Висока ремонтопридатність. У разі пошкодження нагрівального елементу досить зняти підлогове покриття та замінити пошкоджену секцію. Це не займе багато часу та практично не доставить незручностей.
  • Довговічність. Гарантійний термін експлуатації плівкових нагрівальних елементів, згідно з інформацією виробника — 10 років. Це набагато менше, ніж на гріючі кабелі, але простота заміни несправних елементів компенсує це.

Інфрачервона тепла підлога має свої сильні та слабкі сторони. Їх потрібно враховувати обираючи вид обігріву приміщення. За умов правильного монтажу та експлуатації, такий обігрів прослужить довгі роки. А якщо все-таки щось піде не так, то завжди можна замінити несправний елемент.

Нагрівальна плівка RATEY від компанії DS Electronics відрізняється високим ступенем надійності та економічності. Завдяки окремому нанесенню вуглецевого нагрівального елементу та якісного провідника, у разі локального пошкодження плівки, весь сегмент плівки не вийде з ладу. Перестане працювати тільки окрема невелика ділянка плівки. Загальна працездатність усієї системи збережеться.

Теплі електричні підлоги: плюси та мінуси (порівняльна таблиця)

Усі переваги та недоліки різних видів теплих підлог ми звели в одну таблицю. З її допомогою можна легко побачити слабкі та сильні сторони того чи іншого виду обігріву та зробити свій вибір.

Параметр

Кабельна тепла підлога

Електрична тепла підлога

Спосіб монтажу

Бетонна стяжка товщиною 3–5 см

Сухий монтаж під підлогове покриття

Підлогове покриття

Будь-яке покриття з хорошою теплопровідністю. Рекомендується вкладання плитки або керамограніту.

Не вкладається під покриття з металевими елементами. В іншому обмежень немає.

Вкладання на різні поверхні

Бетонна підлога

Будь-які рівні поверхні

Особливості вкладання

Можна вкладати будь-якою формою

Можна різати плівку з кроком у 25 см

Спосіб прогріву

Рівномірна конвекція

Нагрівання поверхонь усіх предметів

Інерційність

Середня

Низька

Мобільність

Ні

Можна зняти та вкласти в іншому приміщенні повторно

Гарантія

25 років

10 років

Не можна однозначно відповісти який із видів теплих підлог краще, адже багато вирішують умови, у яких вони будуть експлуатуватися. Дотримуйтеся умов, а також правил монтажу та експлуатації нагрівальних елементів та тоді тепла підлога прослужить вам довгі роки.

Ефективно та економічно використовувати теплі підлоги допоможе терморегулятор. Завдяки йому можна налаштувати комфортну температуру обігріву. Компанія DS Electronics виробляє терморегулятори terneo з різним набором функцій — від простих механічних до програмованих із доступом в інтернет. Докладніше дізнатися про те, які бувають терморегулятори, як обрати та підключити можна в нашому блозі.