Монтаж кабелю теплої підлоги під плитку та ламінат

Кабельна тепла підлога – оптимальне рішення для обігріву приміщень будь-якого призначення. Ізоляція нагрівальних елементів від зовнішнього середовища робить такі електричні підлоги безпечніше та надійніше інших варіантів. У цій статті ми розглянемо особливості монтажу кабелю теплої підлоги під плитку, а також під ламінат.

Що потрібно передбачити перед вкладанням кабелю теплої підлоги під плитку?

Складність монтажу кабельної підлоги залежить від багатьох чинників, які обов’язково потрібно враховувати:

  • Поверховість. Цей чинник впливає на підсумкову товщину теплої підлоги. Так, наприклад, для приміщень на першому поверсі обов’язковим є шар теплоізоляції, який не дасть холоду просочитися через фундамент та збереже тепло всередині приміщення. Також, у таких випадках, рекомендується використовувати нагрівальний кабель більшої потужності.
  • Тип приміщення. Приміщення з підвищеним рівнем вологи – ванна кімната або кухня, потребують якісної гідроізоляції.
  • Чорнова поверхня підлоги. Укладання нагрівального кабелю проводиться на рівну поверхню, тому перед установкою теплих підлог необхідно виконати вирівнювальну стяжку. Так, наприклад, монтаж кабельної теплої підлоги на бетонну підлогу виконується на мінімальну стяжку або зовсім без неї.
  • Кількість меблів. Монтаж кабелю теплої підлоги під плитку виконується тільки в місцях вільних від низьких меблів та побутової техніки. Встановлені на теплу підлогу меблі та техніка будуть нагріватися, що може призвести до перегріву кабелю та виходу його з ладу.
  • Тип кабелю. Монтаж одножильної кабельної теплої підлоги передбачає, що обидва її кінці необхідно підключати до терморегулятора. Це робить її укладання більш складним. Двожильний кабель підключається до терморегулятора одним кінцем, а другий має спеціальну заглушку, тому його укладання простіше.

Якщо вирішити ці питання на етапі планування, то процес вкладання теплої підлоги пройде набагато швидше та без непередбачених «сюрпризів».

Як вкласти кабель теплої підлоги під плитку? Етапи монтажу.

Весь процес монтажу теплої підлоги можна розділити на кілька етапів. Розглянемо докладніше кожен із них.

  1. Підготовчий етап. На цьому етапі потрібно провести такі роботи:
  • складається план розстановки меблів;
  • складається схема укладання гріючого кабелю з урахуванням розстановки меблів;
  • перевіряється готовність електропроводки до підвищених навантажень;
  • проводиться розрахунок необхідних матеріалів;
  • проводиться чорнова підготовка поверхні підлоги під укладання кабелю – якщо підлога гладка та без дефектів, то можна обійтися прибиранням, а потім ґрунтовкою поверхні. Якщо ж наявне старе покриття, то його потрібно повністю зняти та всі нерівності вирівняти бетонним розчином або самовирівнювальною сумішшю;
  • виконується гідроізоляція для приміщень із підвищеною вологістю.
  1. Теплоізоляція поверхні. На цьому етапі потрібно вкласти ізоляційний матеріал на підлогу. Для кращого теплоізоляційного ефекту рекомендується утеплювати також кілька сантиметрів стіни прилеглої до підлоги. Для цього можна використовувати пінополістирол, пінофол, поліпропілен, мінеральну вату або ж комбінацію з кількох матеріалів.
  2. Установка датчика температури та підготовка до укладання кабелю. Для установки температурного датчика потрібно зробити строго вертикальний канал від місця встановлення терморегулятора до місця вимірювання температури. Датчик розміщується в металеву трубку та вкладається в цей канал. Він повинен розташовуватися між жилами гріючого кабелю та не торкатися до них, інакше вимірювання будуть невірними. Також на цьому етапі потрібно встановити монтажну стрічку або спеціальну монтажну сітку для кріплення нагрівального кабелю.
  3. Укладання кабелю теплої підлоги. Перед початком роботи потрібно перевірити опір кабелю мультиметром. Показники не повинні відрізнятися від паспортних більш ніж на 10 %. Після перевірки можна приступати до укладання. Коли монтується електрична тепла підлога під плитку, кабелем формується малюнок за схемою вкладання. Потрібно дотримуватися однакової відстані між витками кабелю, інакше прогрівання буде нерівномірним. Після завершення монтажу нагрівальних елементів теплої підлоги під плитку, кабель потрібно перевірити на працездатність. Для цього виконується повторне вимірювання опору кабелю мультиметром.
  4. Заливання стяжки. Щоб уникнути пошкоджень, гріючий кабель теплої підлоги під плитку повинен вкриватися шаром бетонної стяжки. Товщина стяжки повинна бути від 3 до 5 см. Через кілька діб поверхня стяжки висохне. Повністю «пиріг» стяжки висохне тільки через 3–4 тижні (залежить від погодних умов). Звертаємо вашу увагу на те, що до повного висихання стяжки забороняється вмикати теплу підлогу.
  5. Укладання плитки. Коли поверхня стяжки затверділа можна приступати до укладання плитки. Перед вкладанням плитки потрібно впевнитися, що під час заливання стяжки нагрівальний кабель не постраждав. Для цього ще раз потрібно виміряти опір нагрівальних елементів. Усі показники вимірювань заносяться до протоколу, який додається до паспорту нагрівального кабелю.
  6. Підключення терморегулятора. Рекомендується встановлювати терморегулятор уже після повного висихання стяжки, щоб уникнути випадкового вмикання теплої підлоги до цього моменту. Компанія DS Electronics випускає терморегулятори terneo. В асортименті компанії представлені, як прості механічні терморегулятори, так і складні програмовані пристрої з Wi-Fi. Завдяки мінімалістичному дизайну вони добре вписуються в сучасний інтер’єр.

Вкласти кабельну теплу підлогу під плитку можна самостійно, володіючи деякими навичками та вправністю. Але допущені помилки негативно можуть позначитися на якості обігріву та потягнуть за собою чималі витрати. Тому краще цю роботу довірити професіоналам.

Особливості кабельної теплої підлоги під ламінат

Кабельна підлога під ламінат вкладається таким саме чином, як і під плитку, тільки є деякі особливості її експлуатації. Дерев’яні поверхні погано переносять перегрів, тому на терморегуляторах рекомендується встановити температуру нагрівання не вище 27 ℃. Встановлення терморегуляторів terneo дозволить точно контролювати температуру в приміщенні та уникнути перегріву поверхні підлоги. Недотримання цього правила призведе до розсихання та деформації дерев’яного підлогового покриття. Також із цією метою рекомендується використовувати під дерев’яні підлоги нагрівальні кабелі потужністю 80–100 Вт/м2.

Кабельна тепла підлога RATEY під плитку та ламінат

Компанія DS Electronics пропонує гріючий кабель RATEY. Гарантійний термін експлуатації – 25 років.

Усі нагрівальні кабелі проходять обов’язкову перевірку ізоляції. За умов правильного монтажу їхня експлуатація буде навіть триваліша та абсолютно безпечна.

Одно- та двожильний кабель випускається різної довжини та потужності. Тому його потрібно підбирати індивідуально під проект будь-якої складності.

Висновки

Правильно встановлений нагрівальний кабель теплої підлоги під плитку прослужить кілька десятків років. За час роботи компенсує вартість усіх елементів та тимчасові незручності під час його монтажу.

Довірте встановлення теплої підлоги професіоналам, тоді проблем під час монтажу буде мінімум, а обігрів буде якісним та безпечним.