Що таке і як працює система «Розумний будинок»

Системи «розумний будинок» з'явилися не більше 10 - 15 років тому. Спочатку зв'язок між органами управління підсистем, їх датчиками і керуючим комп'ютером «розумного будинку» здійснювався через проводи. Потім розвиток інтернету призвів до безпровідного управління. Тепер системою «розумний будинок» управляють через локальні мережі Wi-Fi в будь-якій точці Землі, за умови наявності там мережі Інтернет.

До важливих переваг використання безпровідної системи управління «розумний дім» відносять:

  • Простоту установки і підключення датчиків до неї, тому що не треба укладати проводи. Це знижує ціну на установку і використовувані матеріали.
  • Працює «розумний будинок» незалежно від місця розташування його датчиків. Ця особливість дозволяє з більшою точністю оцінювати поточний стан всіх інженерних систем будинку.
  • Можливість гнучко змінювати склад і конфігурацію «розумного будинку» завдяки відсутності проводів, підведених до елементів для аналізу і зчитування інформації. Їх становище всередині будинку теж може, в разі потреби, змінюватися користувачем.
  • «Розумний будинок» відрізняється мобільністю. При переїзді всі елементи системи просто демонтуються і встановлюються в новій будівлі.
  • Обмін даними між датчиками і центральним хабом (обчислювальним центром) проводиться при високих швидкостях передачі даних, для їх захисту від злому або розкрадання використовують надійні протоколи шифрування.

Також до сильних сторін систем «розумний будинок» відносять їх зручність для користувача, можливість моніторингу будівлі всередині і зовні при відсутності в ньому людей (відеокамери, датчики реагують на рух, інфрачервоні і т.п.).

Система «розумний будинок» дає можливість відстежити максимально можливе число зон об'єкта датчиками, камерами та іншими пристроями. Для максимальної зручності користувачів в систему «розумний будинок» включають:

  • Управління електроживленням будівлі і його освітленням.
  • Безпека (охорона і протипожежна сигналізація, багатозональне відеоспостереження, захист від протікання води).
  • Автоматичні електроприводи (віконних жалюзі, воріт, захисних ролет і т.д.).
  • Метеостанція контролю погоди, яка фіксує і аналізує параметри зовнішнього середовища — температуру повітря, його вологість, швидкість вітру та інші (за потребою).
  • Пристрої для розваг і дозвілля (домашній кінотеатр, музичний центр та інше).
  • Клімат-контроль (системи вентиляції, обігріву та кондиціонування повітря).

Одними з найпопулярніших, у більшості користувачів, вважаються елементи управління яскравістю освітлення кімнат, контролю витрачання електроенергії, води або природного газу. Наявний функціонал в сучасних моделях таких пристроїв дозволяє в один момент вимкнути освітлення в кожній кімнаті. Причому можна зробити це частково або повністю. Можна регулювати ступінь освітленості приміщення (середній, мінімальний, максимальний рівень) в залежності від кількості сонячного світла, що проникає через вікна, та інших чинників.

Контроль мікроклімату полягає в підтримці рівня комфорту, тобто вологості, температури повітря і його чистоти. Ці налаштування виконуються користувачем один раз. А далі кліматичні системи підтримують ці параметри. Саме для цього можна використовувати терморегулятори terneo з Wi-Fi управлінням, які виробляє компанія «ДС Електронікс». З цими завданнями чудово справляються моделі ax, sx для систем опалення «тепла підлога» і rzx для конвекторів / інфрачервоних панелей.

«ДС Електронікс» стала одним з переможців програми «Кліматичні інноваційні ваучери», що проводиться ЄБРР. Це проект програмованого терморегулятора, що дозволяє контролювати енерговитрати з будь-якої точки світу. Такий регулятор температури управляється за допомогою додатків, завантажених в смартфон, або ж за допомогою браузера, встановленого в комп'ютер.

Для захисту приміщень та всієї будівлі від несанкціонованого проникнення всередину або на територію земельної ділянки використовують охоронну сигналізацію. В її складі є камери для постійного запису відео або із стартом запису при фіксації руху від датчиків.

Для організації дозвілля дітей, які перебувають вдома, ви зможете запрограмувати включення телевізорів або систем розваги в призначений час. Наприклад, музичний центр можна за допомогою системи «розумний будинок» використовувати в якості будильника.

Метеостанція, встановлена ​​в рамках системи «розумний будинок», відстежує наступні параметри зовнішнього середовища — температура і вологість повітря, кількість опадів, силу і напрям вітру. За рахунок цього вентиляцією, опаленням і кондиціонуванням керують залежно від температури зовнішнього повітря. Цей метод контролю таких підсистем називають погодозалежним. Він дозволяє користувачеві зменшити його грошові витрати на паливо (газ, вугілля, паливні брикети і т. д.) для обігріву будинку і електроенергію для обміну повітря (вентиляція) і його охолодження влітку (кондиціонування).

За допомогою метеостанції система «розумний будинок» в змозі контролювати процес автоматичного поливу квітів та інших рослин.

Більшість користувачів технологію «розумний будинок» можуть реалізувати самостійно. Для цього необхідно забезпечити:

  • Правильне поєднання роботи датчиків.
  • Запис процесів, що відбуваються, та їх аналіз центральною консоллю системи.
  • Спостереження за роботою всього «розумного будинку» та його складових частин.
  • Швидке реагування системи на зовнішні впливи і простота управління нею.
  • Виключення аварій, поломок і протікань в підсистемах, ліквідація наслідків.
  • Надійний зв'язок «розумного будинку» з мешканцями житла або обслуговуючим персоналом.

Всі комплекти систем «розумний будинок» містять докладні інструкції по їх установці, включаючи інформацію по монтажу. Тому монтажні роботи не складно виконати самому. Потрібно тільки виконати їх в повній відповідності з технічною документацією на систему управління «розумний будинок».

Важливим етапом при створенні «розумного будинку» є правильний вибір центрального блоку управління (сервера). Для цього краще використовувати комп'ютер. Він повинен бути в змозі спростити використання системи «розумний будинок» та забезпечувати процес одночасного виконання ним своїх разнорідних завдань, а також управління складовими частинами (безпекою, освітленням енергопостачанням, клімат-контролем). Удосконалення обладнання, використання сучасних протоколів передачі та обробки даних спрощують взаємний зв'язок цих елементів в системі управління типу «розумний будинок».

Далі на комп'ютер виводять відеосигнал з камер, які безперервно фіксують обстановку всередині і зовні об'єкта. При цьому клієнт може контролювати ситуацію в своїй квартирі, будучи у від'їзді. Це робиться через браузер або спеціальний додаток в смартфоні. Крім відеоспостереження, в підсистему безпеки включена охоронна сигналізація з датчиками (руху, інфрачервоними).

Підводячи підсумок, система «розумний будинок» забезпечує комфортні умови в приміщеннях, безпечне перебування в них, економію грошей на їх утримання, автоматизацію і дистанційне керування інженерними підсистемами будівлі, можливість зміни налаштувань управління.