Однофазні та трифазні реле напруги: як вибрати?

Реле напруги виготовляються в трифазному або однофазному виконанні. Тобто вони можуть функціонувати в ланцюзі з відповідним живленням у навантаження. Функціонування всіх реле напруги (включаючи трифазні) йде в відповідності з наступним алгоритмом. Реле вимірює поточні значення напруги, а при її зростанні / падінні понад встановлену межу дуже швидко (щоб уникнути поломок) відключає живлення від навантаження. Час, за який відбувається спрацьовування реле, називається його швидкодією. Воно становить, як правило, від 0,01 до 1,2 секунд. Після того, як напруга стабілізується в заданих межах, реле відновить подачу електроживлення до обладнання. Причому як додатковий захисний фактор може використовуватися вбудований таймер, що включає живлення навантаження через заданий йому час затримки. Це особливо важливо для агрегатів, яким протипоказані часто повторювані режими пуску (вентилятори, холодильні компресори і т. д.). Діапазон налаштувань часу затримки для всіх представлених нами реле напруги ZUBR становить 3 600 секунд.

Основними причинами неприпустимих відхилень напруги живлення від номінальних значень є зовнішні фактори, що впливають на електричні мережі. Серед них:

  • Обрив ліній електропередач (фазного або нульового провідника) поривами вітру, гілками дерев і т. д.
  • Для індивідуального житла та інших, переважно віддалених об'єктів (включаючи промислові) ігнорування вимог щодо збільшення поперечного перерізу струмопровідних жил в кабелі в залежності від відстані до живильної підстанції.
  • Застосування так званих «скруток» для з'єднання проводів між собою замість обтискних клем.
  • Приєднання до однієї з фаз електромережі об'єкту досить потужного устаткування, що призводить до її перевантаження і, отже, значного зниження напруги. Це викликає поломку іншого електрообладнання, підключеного сюди ж.

Всі реле контролю розраховані на роботу при напрузі в межах 100 420 В. Тому такі пристрої не в змозі захищати ваші споживачі електричного струму від впливу розрядів блискавки. У таких випадках використовують спеціальні розрядники.

Перед монтажем реле напруги необхідно правильно вибрати його модель, тип. Для цього користувач повинен точно визначити:

  • Число фаз (одна або три), підведених до житла або іншого об'єкта.
  • Повний перелік електроустаткування і його сумарну споживану потужність.

3-х фазні реле напруги рекомендується встановлювати виключно в разі наявності в будівлі електрообладнання з таким же живленням. Причина цього полягає в наступному. При зникненні напруги на будь-який з трьох фаз таке реле автоматично відключить живлення на всіх останніх, оскільки такий режим роботи категорично неприпустимий для 3-х фазної техніки. Аналогічна ситуація буде при незначному відхиленні (перекіс) значень фазних напруг однієї від другої. В асортименті продукції бренду ZUBR є трифазне реле напруги моделі 3F з номінальним струмом 5 А і потужністю навантаження 1 кВА. Щоб захистити трифазних споживачів за допомогою такого пристрою, для їх підключення слід обов'язково застосовувати контактор.

1-фазні реле контролю в разі значного перевищення паспортного значення комутованої потужності теж треба приєднувати тільки через подібні контактори (силові реле, магнітні пускачі). Причому підбирати їх необхідно з урахуванням необхідної потужності навантаження.

У тому випадку, якщо трифазного обладнання немає і його монтаж не запланований, досить змонтувати три однофазних реле напруги, підключаючи їх в кожну з наявних фаз. Таке рішення гарантує більш високу надійність енергопостачання вашого об'єкта.

Підбираючи реле в однофазні ланцюги живлення, найважливішим є правильне визначення струму захисного пристрою. Перевищення потужності реле до відповідної величини підключеного навантаження має становити не менше 2030%. У тому випадку, коли навантаження приєднане за допомогою автоматичного вимикача номіналом 25 А, реле напруги має бути на 32 або 40 А.

Важливий нюанс наявність вбудованого захисту від перегріву, точніше, від підвищення температури всередині корпусу реле. Така опція доступна в моделях Dt, а також R1, SR1, R2, P3, P6, що підключаються в електричну розетку. Її наявність практично виключає такі негативні явища як іскріння, вигоряння і перегрів в клемних з'єднаннях. Крім усього іншого, для реле моделі Dt характерна підвищена ступінь безпеки. В цьому випадку для збільшення ресурсу роботи контактної групи захисного пристрою застосовано наступне рішення. Навантаження до такого реле комутують (підключають) в той момент часу, коли синусоїда напруги живлення найбільш близька до переходу через нуль.

Однофазні реле напруги торгової марки ZUBR це пристрої серій D, D2, Dt, R1, SR1, R2, P3 і P6, які є одними з кращих моделей на ринку. Всі вони управляються звичайними або сенсорними кнопками і мають цифровий екран, який відображає поточне значення напруги в мережі і параметри, які стосуються меню приладу. Моделі D, D2, Dt монтують всередину інсталяційної шафи на стандартну DIN-рейку. А R1, SR1, R2, P3 і P6 подають харчування на навантаження шляхом безпосереднього включення в розетку. У цьому випадку кількість обладнання, яке підлягає захисту, змінюється від однієї до шести одиниць (залежить тільки від моделей реле).