Обрив нуля: що це, чому відбувається та які засоби захисту є

Що таке нуль, фазна та лінійна напруга?

Електроенергія подається до споживача за лінійними кабелями. Нульовий провідник (нейтраль) використовується в електромережі для повернення струму від споживача назад до генеруючої станції. Нейтраль у нормальному стані виступає у ролі захисту та не має напруги.

Від генераторної станції електроенергія передається споживачеві за трьохфазною мережею. Вона складається з трьох провідників з робочою напругою, а також нульового та заземлюючого провідників. Пара робочих провідників мають між собою напругу 380 В, яку називають лінійною. Робочій провідник та нуль у парі мають напругу 220 В – фазну.

За допомогою нуля також відбувається саморегулювання навантаження у трьохфазній мережі. При нерівномірному навантаженні на фазах надлишок струму скидається на нейтраль та система автоматично врівноважується.  

До чого призводить обрив нульового дроту, які види обриву бувають?

Якщо нульовий провідник виступає у ролі захисту, чому ж його обрив небезпечний? Для відповіді на це питання розглянемо ситуацію обриву у трьохфазній та однофазній мережах.

Обрив нуля у трьохфазній мережі

Трьохфазна мережа побудована таким чином, що електричний струм йде робочим провідником до споживача та виходить у нейтраль. Напруга у нормальній ситуації між ними 220 В. У разі, коли нуль відімкнений, споживачі будуть підключені за схемою «зірка без нульової магістралі». Це означає, що кожний споживач отримає не фазну стабільну напругу в 220 В, а таку що «гуляє» від 0 до 380 В – лінійну. Це відбувається з-за перекосу фаз, тобто нерівномірного навантаження на різних фазах.

Як приклад, візьмемо три квартири, які підключені до різних фаз. Мешканці першої квартири знаходяться вдома та використовують пральну машину, електричну піч та інші електроприлади. У другій квартирі ніхто не мешкає, тому всі прилади відключені від мережі. У третій же всі пішли на роботу, залишивши у режимі очікування деяку техніку. У разі обриву нуля, у квартирі №1 техніка припинить роботу або буде працювати зі збоями, тому що напруга просяде до 50…100 В, а у квартирі №3 підключені прилади отримають 300…350 В та вийдуть з ладу, можлива пожежа. Квартира №2 не постраждає, тому що вся техніка відімкнена.

Це трапляється тому, що при обриві нейтралі (у ситуації з великим сумарним опором) виходить більша напруга, яка й провокує вихід з ладу техніки.

Обрив нуля в однофазній мережі

 В однофазній мережі обрив нейтралі небезпечний для людини. Це можна пояснити тим, що у розетці з’являється небезпечний потенціал там, де був нуль. Особливо небезпечна ця ситуація у системах з заземленням TN-C, тому що використовується суміщений нульовий та заземлюючий провідник PEN. Тому при обриві дроту, на відкритих неізольованих частинах корпусу електроприладів з’являється потенціал небезпечний для життя людини.

Причини обриву нульового дроту

Основними причинами обриву нейтралі є зношеність електромереж та непрофесіоналізм деяких горе-електриків, які допускають монтаж проводки, не дотримуючись необхідних правил. Не довіряйте непрофесіоналам!

Як знайти обрив нуля?

Для того щоб знайти обрив нейтралі у квартирі потрібно оглянути всі підключення у щитку. Побачити та усунути таку проблему не важко. Інша справа якщо дріт перегорів десь у стіні. Для пошуку пошкодженої ділянки під оздобленням необхідно використовувати спеціальні тестери.

Якщо ж нульовий дріт перегорів на стояку у під’їзді, то цю проблему повинні вирішувати електрики зі спеціальної служби. Задача власника квартири – забезпечити електробезпеку власного помешкання.

Який є захист від обриву нуля?

Для захисту людей та техніки від наслідків обриву нуля необхідно використовувати на вхідному щиті спеціальні захисні пристрої: реле напруги, УЗВ або дифавтомат. Реле напруги допоможе вберегти техніку від перепадів напруги. УЗВ та дифавтомат спрацюють при витоку струму, що захистить людину від небезпечного удару електрикою.

Компанія  DC Electronics є виробником реле напруги ZUBR, які допоможуть захиститися від наслідків не тільки обриву нуля, але й інших аварійних ситуацій у електромережах.

Широкий асортимент реле дозволяє обрати прилад з робочим струмом від 16 до 63 А, потужністю до 13900 ВА. Для зручності встановлення пристрої виконані у різних формфакторах: під DIN-рейку або для встановлення безпосередньо у розетку.

У будь-якій моделі є функція затримки на ввімкнення після спрацьовування, що дозволяє вберегти техніку від повторних стрибків напруги. Використання алгоритму True RMS забезпечує більшу точність вимірювань.

Також слід зазначити високу пожежобезпечність реле ZUBR. Всі пристрої виготовлені з полікарбонату, який не підтримує горіння. Більшість приладів мають додатковий термозахист, який відключить живлення у разі нагріву реле більше встановлених показників температури. Після охолодження прилад ввімкнеться знову. Це вбереже житло від можливого загоряння.

При виробництві реле ZUBR використовуються комплектуючі таких виробників як EPCOS, Samsung, HTC та ін. Це забезпечує високу надійність та довговічність пристроїв. Компанія DC Electronics надає 5 років гарантії на реле ZUBR.

Висновки

Обрив нуля це серйозна аварійна ситуація, яка може спричинити ряд негативних наслідків як для техніки, так і для самої людини. Встановлення реле напруги в автоматичному режимі відключить живлення у випадку аварії, що допоможе зберегти техніку та уникнути загоряння при перенапрузі. У комплекті з іншими захисними приладами цей пристрій допоможе забезпечити максимальний захист вашого будинку від різних позаштатних ситуацій в електричній мережі.