wi-fi - терморегулятори: переваги, особливості підключення та налаштування

Терморегулятори ТМ terneo, що керуються через Wi-Fi, відрізняються виконанням клавіш керування. Їх оснащують звичайними (в моделях ax та rzx) або сенсорними кнопками (в моделі sx). Виносним термодатчиком комплектуються регулятори температури ax і sx. У терморегулятора rzx він вбудований.

Всі розглянуті програматори вважаються універсальними, так як їх використовують з нагрівальними плівками, кабелями (моделі ax, sx), конвекторами та інфрачервоними панелями (модель rzx) будь-яких виробників.

Зовнішні датчики температури для терморегуляторів ax і sx можуть бути цифровими або аналоговими.

Перевагами Wi-Fi програмованих терморегуляторів є:

  • можливість дистанційно керувати нагрівачами або «теплою підлогою» — значна зручность для користувачів;
  • вагома економія спожитої електроенергії (50 – 70%) без шкоди для комфортної температури в приміщенні.

У зазначених терморегуляторах вбудовано модуль Wi-Fi. За рахунок цього людина має можливість керувати обігрівом свого житла або інших приміщень, перебуваючи в будь-якій точці Землі. Єдина обов'язкова умова для цього – доступ до Інтернету. Запрограмувати роботу системи обігріву цілком можливо за допомогою смартфона, настільного або портативного комп'ютера з інтернет-доступом.

Що треба для налаштування параметрів роботи таких терморегуляторів? Користувачеві досить зареєструвати свій аккаунт на ресурсі my.terneo.ua або використовувати мобільний додаток terneo для iOS або Android.

Підключення терморегуляторів до Wi-Fi - мереж займає всього кілька хвилин. Це відбувається за допомогою додатка my.terneo.ua, розробленого компанією «ДС Електронікс» або у браузері персонального комп'ютера.

За допомогою Wi-Fi - терморегуляторів ax та sx температура поверхні «теплої підлоги» підтримується в діапазоні + (5 ... 45) ºС. А пристрій rzx регулює температуру повітря + (5 ... 35) ºС.

Робота цих терморегуляторів налаштовується в одному з 3-х можливих режимів: «Розклад», «Ручний» і «Від'їзд».

У режимі «Розклад» регулятори ax, sx і rzx підтримують в кімнаті комфортну для користувача та його сім'ї температуру тільки в потрібний момент часу. Електроенергія витрачається економно. Для цього режиму можливо на тиждень вперед запрограмувати до 16 (за одну добу) періодів підтримки різної (комфортної або економної) температури. Причому всі зміни температури повинні відповідати індивідуальному розпорядку дня споживача.

Можливе налаштування двох інших режимів «Ручний» та «Від'їзд». Перший використовують в разі постійної підтримки одного значення заданої температури. А «Від'їзд» – коли люди в будинку відсутні, температуру повітря встановлюють на рівні «економ» + (15 ... 16 ºС). Цього достатньо для економії електроенергії, а при необхідності – швидкого досягнення комфортних умов.

У терморегулятора sx є додатковий режим – тимчасовий нагрів. Для цього задають температуру, яку треба підтримувати до завершення потрібного періоду часу.

Зручності в користуванні для пристроїв ax, sx і rzx додає можливість, вибирати потрібний рівень (один з десяти) яскравості екрана, коли ці терморегулятори знаходяться в режимі «очікування».

Всі регулятори температури ТМ terneo, керовані через Wi-Fi, мають спільні функціональні можливості, тому що для них використано схоже програмне забезпечення (прошивка).

Щоб самостійно переконатися, як просто налаштувати роботу терморегуляторів ТМ terneo з телефону, пропонуємо зайти в додаток або "хмару" my.terneo.ua під нашим публічним аккаунтом. Введіть

Статистика споживання електроенергії системою нагріву протягом однієї доби, тижня, місяця або року передається і зберігається (за допомогою «хмарних» технологій) в обліковому запису користувача. Для більш точного розрахунку енергоспоживання в пам'ять терморегуляторів потрібно, в обов'язковому порядку, ввести потужність навантаження (нагрівача).

Налаштування режимів роботи нагрівачів збережені в блоці пам'яті регулятора температури. Користувачі можуть змінювати їх через інтернет. Якщо цей канал зв'язку тимчасово відсутній, регулятор температури продовжує свою роботу відповідно до останніх налаштувань.

У всіх розглянутих терморегуляторів є блокування клавіш. Активують його віддалено або кнопками з символами «+» і «–», просто натиснувши їх не менш 6 секунд (чекаючи написів на екрані «Loc» або «unLoc»). Ця функція запобігає небажаній  зміні налаштувань терморегулятора. Блокування потрібне у випадках, коли програматор змонтований:

  • у загальнодоступному місці всередині адміністративних та інших будівель;
  • у житловому будинку, де є літні люди або маленькі діти.

Всі зазначені програматори мають вбудований тепловий захист від перегріву. Він відключає живлення від нагрівача, якщо температура всередині корпусу терморегулятора перевищує задану. І відновлює нагрівання, коли зазначена температура знизиться до допустимого значення.

Щоб додатково заощадити електроенергію, а також збільшити ресурс роботи реле терморегуляторів, потрібно збільшувати температурний гістерезис, змінивши його заводське налаштування з 1 до 2-3 ºС. За цей рахунок, регулятор буде утримувати температуру в певному діапазоні, а не одне її точне значення.

До терморегулятора з Wi-Fi моделі rzx (в розетку) допускається приєднувати кілька нагрівачів для керування ними. Важлива умова – їх загальна споживана потужність не може бути більше 3000 ВА.