Як обрати, підключити та налаштувати терморегулятор для інкубатора

Зазвичай у ролі нагрівального елементу виступають різноманітні лампи або ТЕНи, завдання яких прогріти повітря у камері до заданих показників. Потрібно чітко відстежувати коливання температур, тому що зайвий перегрів або переохолодження може призвести до загибелі ембріонів. Вручну контролювати це дуже важко, тому що потрібен постійний моніторинг. Прекрасним помічником для цього стане пристрій для відстеження та регулювання температури — терморегулятор для інкубатора.

Який терморегулятор обрати для інкубатора?

Від того, який буде встановлено температурний контролер, безпосередньо залежить ефективність виведення потомства птахів. Існує три різновиди таких приладів:

  • Аналогові або електромеханічні. Це недорогий контролер, однак, і найменш точний. Його налаштування — доволі трудомісткий процес. Для контролю правильності роботи пристрою потрібно встановити термометр всередині інкубаційної камери. У порівнянні з цифровими контролерами, він менш чутливий до перепадів напруги.
  • Цифрові. З такими пристроями набагато легше контролювати температуру у камері. Вони здатні реєструвати відхилення температури на одну десяту градуса. Всі показники відображаються на дисплеї. Налаштовуються доволі просто. Регулювання здійснюється за допомогою вмикання-вимикання нагрівальних елементів.
  • ПІД-регулятори (пропорційно-інтегрально-диференційні регулятори). Мабуть, це найкращі терморегулятори для інкубатора, тому що управління температурними режимами здійснюється плавно, без різких перепадів. Налаштування займе деякий час, але це допоможе досягти оптимального клімату для інкубації.

Сьогодні можна зустріти багато різноманітних пристроїв з регулювання клімату в інкубаційній камері. Окремо варто відзначити терморегулятор terneo eg, який випускає компанія DS Electronics. Це цифровий терморегулятор, який може працювати у двох режимах: релейному та ПІД. Він забезпечує стабільно високу виводимість пташенят. Розглянемо схему підключення та налаштування терморегулятора для інкубатора на прикладі terneo eg.

Як підключити терморегулятор до інкубатора?

Перш ніж проводити підключення терморегулятора до інкубатора необхідно переконатися, що на його роботу не буде впливати зовнішнє середовище, а саме:

  • Необхідно виключити потрапляння вологи на пристрій, тому що це може призвести до збою в роботі та короткого замикання.
  • Допускається робота пристрою при значеннях –5…+45 °С. Перевищення цих показників може призвести до перегріву або переохолодження приладу, а також, як наслідок, його некоректної роботи та виходу з ладу.
  • Датчик приладу не повинен підпадати під прямий нагрів, тому що це призводить до неправильного зняття показників, а також неправильній роботі пристрою.

Схема підключення терморегулятора інкубатора terneo eg наступна:

  1. Пристрій підключається до стандартної євророзетки 230 В ~ 50 Гц. При підключенні слід переконатися, що розетка забезпечує надійний контакт. Контролер повинен знаходитися за межами інкубаційної камери.
  2. Датчик для вимірювання температури пропускається у спеціальний технологічний отвір інкубатора. Всередині камери необхідно встановити його на рівні верхнього краю яєць, при цьому не торкаючись їх. Для контролю правильності зняття показників, поряд слід розмістити термометр. Переконайтеся, що нагрівальні елементи знаходяться на відстані не менш ніж 5 см від датчика. Слід уникати прямого впливу нагрівальних приладів або вентилятора.
  3. Нагрівальні елементи інкубатора підключаються до розетки пристрою, потім проводиться налаштування показників.

Часто для обігріву інкубатора використовується одна лампа розжарювання, але ця схема має суттєві недоліки. При виході з ладу лампи, струм, що йде ланцюгом, у декілька разів перевищує допустимі значення для приладу. Через це виходить з ладу керуючий елемент — симистор. Також на деякий час яйця залишаться без обігріву, що може негативно позначитись на підсумкових показниках виводимості.

Відповідно, рекомендується використовувати для обігріву інкубаційної камери декілька паралельно підключених ламп або ТЕНів. ТЕНів також краще використовувати декілька, оскільки при виході одного з ладу обігрів камери не припиниться, а робота обладнання буде проходити у штатному режимі.

Як налаштувати терморегулятор для інкубатора?

Після того як підключено інкубатор, налаштування терморегулятора проводиться за конкретними показниками. Терморегулятор terneo eg може працювати у двох режимах — релейному та ПІД-режимі.

Для роботи приладу у релейному режимі достатньо вказати тільки температуру підтримки.

ПІД-режим забезпечує більшу точність та якість підтримки температурного режиму. Потужність, що подається на нагрівальні елементи, буде залежати від показників, знятих з датчика. Нагрівання та охолодження відбуваються плавно, без перепадів. Це потрібно для забезпечення оптимальних умов для інкубації певної кількості яєць. Інструкція терморегулятора для інкубатора terneo eg дає детальний опис, як можна провести навчання пристрою.

Терморегулятор terneo eg має функцію запам’ятовування максимального відхилення температури від заданих показників. Завдяки цьому можна проконтролювати температурні коливання через деякий час.

terneo eg має компактний вигляд, легко підключається та налаштовується. Незважаючи на видиму простоту, це дуже точний та надійний пристрій. Прилад реєструє десяті долі градусів та у випадку критичних відхилень сигналізує світлом і звуком. Користуючись терморегулятором terneo eg від DS Electronics, можна досягти стабільно високих показників виводимості пташенят.