Датчик теплої підлоги: як наростити або вкоротити

Під час укладання теплої підлоги інколи виникає необхідність подовжити або вкоротити провід датчику температури. Сьогодні ми розглянемо, чи можна це робити та на що звернути увагу.

Щоби зрозуміти, чи можна подовжувати або вкорочувати кабель датчику терморегулятора, давайте розберемося з його улаштуванням та функціональною особливістю.

Як влаштовано температурний датчик теплої підлоги?

Термотадчики можна умовно поділити на два типи: аналогові та цифрові. Розглянемо кожну з груп.

Терморегулятор, який працює з аналоговим датчиком уловлює зміни показників напруги або опору, співвідносить їх із налаштуваннями та реагує відповідним чином.

Відмінністю цифрових датчиків є те, що сигнал оцифровується та в такий спосіб передається до терморегулятора. Такий сигнал більш точний, тому і якість виміру температури вище. Під час підключення цифрових термодатчиків важливо враховувати полярність.

Компанія DS Electronics випускає аналогові та цифрові термодатчики terneo, які відрізняються високою точністю вимірів температури.

Чи можна вкорочувати датчик теплої підлоги?

Під час вкладання теплої підлоги інколи дріт термодатчика виявляється занадто довгим та потрібне його вкорочування. Проблем з цим немає, вкорочувати датчик можна без будь-яких наслідків.

Чи можна наростити датчик теплої підлоги?

Також під час укладання теплої підлоги інколи необхідно подовжити дріт із датчиком. Подовження допускається, але потрібно дотримуватися певних правил. Якщо з укороченням кабелю зазвичай проблем не виникає, то до подовження потрібно підійти вкрай уважно. Невірно нарощений дріт може спричинити некоректну роботу всієї системи обігріву.

Які чинники потрібно враховувати під час нарощування довжини лінії

1.   Рівень перешкод та умови експлуатації. Один датчик буде працювати на чистій лінії без перешкод на одній відстані та той самий датчик в умовах сильних перешкод працюватиме на набагато меншій відстані.

2.   Екранованість датчика та кабелю. Використання екранування дає змогу запобігти частини наведень перешкод, тому довжина такої лінії може бути більше, ніж звичайної.

3.   Схемотехнічні та програмні засоби боротьби з впливом перешкод із боку терморегулятора. Застосування спеціальних алгоритмів, програмних або фізичних фільтрів, підсилювачів може збільшити дальність роботи датчика в умовах перешкод.

4.   Рівень опору кабелю. Використання дроту зі значним опором може призвести до втрат даних сигналу.

Як бачимо, багато чинників впливають на те, до якої довжини можна подовжити датчик. Від того, як зроблено датчик, за яких перешкод він мусить працювати, які програмні та фізичні засоби використовували інженери під час проєктування системи залежить кінцева довжина подовження датчика.

Цифрові та аналогові датчики terneo від компанії DS Electronics працюють за довжини до 20 м. Під час збільшення довжини лінії понад 20 м потрібно враховувати вказані чинники.

Правила під час нарощування кабелю датчика температури

1.   Чим далі терморегулятор розташовується від датчику, тим більшого перетину мусить бути кабель. Це пов’язано з тим, що опір на лінії зв’язку не має перевищувати 15 Ом.

2.   Під час нарощування кабелю рекомендується виміряти мультиметром опір до подовження датчика теплої підлоги, а також після нього. Показання не мають значно відрізнятися. Також після нарощування рекомендується перевірити правильність вимірів температури, порівнюючи показання з датчиків та з іншого термометру.

3.   Використання екранованого кабелю допоможе запобігти сторонніх наведень, які можуть негативно вплинути на правильність приймання сигналу терморегулятором.

4.   З’єднання дротів повинно проводитися пайкою з обов’язковою ізоляцією. Датчик вкладається в гофротубку, тому з’єднання дротів повинно бути гладким та не перешкоджати проходженню трубкою.

5.   Під час нарощування довжини цифрового датчика важливо враховувати рівень TTL. Чим довша лінія, тим більше вона вносить затримки в сигнал. Відповідно, між датчиком та терморегулятором відбувається неузгодженість, втрата пакетів даних та неможливість виміряти температуру. Також лінія більшої довжини сприяє збільшенню кількості наведень, бо виступає в ролі антени.

6.   Максимальна довжина, на яку можна збільшити кабель датчику залежить від перетину кабелю, металу, з якого він зроблений, його опору.

Висновок

Як висновок, можна сказати, що вкорочування та подовження датчику температури можливі за умов дотримання певних правил. Якщо ж виникають будь-які сумніви в правильності дій, то краще доручити роботу професіоналам, які зможуть якісно вкласти та підключити теплу підлогу.