Як підключити реле напруги ZUBR: монтажні схеми

У попередніх статтях ми розглядали, як скласти схему електрощита, розібрали правила та схеми збирання електрощита, а також особливості збирання трифазного щита. Сьогодні ж ми докладніше зупинимося на підключенні реле напруги та розглянемо монтажні схеми підключення для однофазних та трифазних мереж.

Підключення реле напруги ZUBR в однофазній мережі

Задля захисту однофазної мережі від перепадів напруги є кілька варіантів підключення реле.

1. Послідовне підключення автоматики. Це найбільш проста монтажна схема, яка складається з послідовно підключених автомата вводу, ПЗВ, реле напруги та низки автоматичних вимикачів. Така структура дає змогу забезпечити захист на трьох рівнях: безпека людини, проводки та техніки. У цьому випадку послідовність ПЗВ — реле напруги не має значення, бо пристрої виконують різні захисні функції та не перешкоджають роботі один одного.

Такий щит добре підійде для невеликих приміщень або, навіть, окремих кімнат. У великих приміщеннях із безліччю техніки можуть виникати незручності під час спрацьовування захисної автоматики.

2. Монтажні електричні схеми з ПЗВ за виділеними лініями. За такого облаштування щита підключення відбувається в такому порядку: ввідний автоматичний вимикач або рубильник, реле напруги. Далі йде розгалуження на лінії зі встановленням окремого ПЗВ на кожну з них. У цій схемі реле виконує загальний захист мережі від стрибків напруги.

Окрім розгалуження на окремі лінії відразу після захисного реле, також можливе встановлення одного вимикача на кілька ліній. Так, наприклад, щит на автоматах hager виконано з розгалуженням на лінії одразу після реле напруги. А на прикладі щита на автоматах schneider можна побачити, що одна лінія відокремлена відразу після захисного реле, а дві інші поєднані загальними вимикачем.

Такі монтажні схеми щита можуть використовуватися в приміщеннях із відокремленими лініями за кімнатами. Перевагою такого плану підключення є те, що в разі спрацьовування ПЗВ за однією з ліній, споживачі на інших і далі працюватимуть. Мінусом же можна назвати відключення всіх споживачів мережі в разі перепадів.

3. Розподіл захисту від перепадів напруги за групами споживачів. Відомо, що техніка по-різному може реагувати на перепади, тому й захист варто підбирати залежно від цих особливостей.

Всю техніку можна умовно поділити на три групи:

— аудіо та відеотехніка — такі прилади чутливі до найменших просадок напруги;

— прилади з електродвигунами — кондиціонери, холодильники, пральні машини — така техніка чутлива до зниженої напруги, яка здатна визвати перегрів обмоток та вихід за ладу двигуна;

— електронагрівальні прилади — електроприлади, бойлери, тепла підлога — найменш чутливі до перепадів напруги.

Такий розподіл за лініями дає змогу максимально ефективно захистити техніку. Задля захисту людини від ураження струмом можна встановити або загальне ПЗВ або окремі ПЗВ на кожну лінію.

Реле напруги ZUBR випускається для встановлення, як на дін-рейку, так і для підключення через розетку. Це дає змогу виконати місцевий захист споживачів без глобальної перебудови всієї структури електромережі.

Підключення реле напруги до трифазної мережі
Захист споживачів від перепадів напруги в трифазній мережі може здійснюватися різними способами:

1. Використання трифазного реле з контактором. Це найпростіший та бюджетний спосіб захисту техніки від перепадів у трифазній мережі. Основний недолік такого підключення складається в тому, що в разі проблем за однією з фаз, відключені будуть усі.

2. Використання однофазних реле. Монтажна схема для будинку на однофазних реле дає змогу захистити техніку окремо на кожній лінії. У разі відключення однієї з ліній, інші й далі працюватимуть. На кожну фазу рекомендується встановлювати ПЗВ для захисту від витоку струму. Також можливе встановлення загального селективного ПЗВ на вході.

Таку схему можна використовувати, якщо в будинку немає техніки з трифазним навантаженням.

3. Для оптимізації використання трифазної лінії для одно- та трифазних споживачів використовується така монтажна схема електричного щита. На вході трифазна лінія розгалужується на дві. Одна з ліній захищається трифазним реле та використовується для трифазних споживачів. Інша гілка розгалужується за фазами на кожну з яких встановлюються однофазні прилади захисту.

Така схема найефективніша, але й найвитратніша.

Компанія DS Electronics випускає реле напруги ZUBR різної потужності та конфігурації, що дає змогу підібрати оптимальне рішення для захисту техніки від перепадів.

Приклади монтажних схем на автоматиці hager і schneider завантажити