Оптимальний набір інструментів електрика

Ручний інструмент

Ручний інструмент — перший помічник у роботах з електромонтажу. Розглянемо, який буде потрібен набір інструментів електрику.

Набір викруток. У роботах з електромонтажу краще використовувати довгі викрутки з ізольованим стрижнем. Це дозволяє уникнути випадкових контактів з оголеними ділянками дротів та короткого замикання. Вони використовуються в роботах з установки та демонтажу обладнання з гвинтовими з’єднаннями, затягування клем. Найчастіше використовуються пряма та хрестова, але не зайвим буде мати набір різних викруток.

Індикаторна викрутка. З її допомогою можна легко визначити наявність напруги в мережі, а також розрізнити фазу та нуль.

Інструмент для зняття ізоляції. Видалити ізоляцію з дроту можна різним інструментом. Хоча б один із них повинен бути в розпорядженні електрика.

— Монтажний ніж — ніж із дуже гострими та тонкими змінними лезами. З його допомогою можна розрізати та зняти ізоляцію з кабелю. Якість зачистки буде залежати від вправності електрика. У роботі з цим ножем дуже легко можна пошкодити жилу кабелю.

— Ніж електрика — має коротке вигнуте лезо з п’ятою на кінці. Ним зручно розрізати та знімати ізоляцію. У роботі з цим ножем велика вірогідність пошкодження жили кабелю.

— Знімач або ручний зачисник — пристрій із ножем всередині. Щоби зняти ізоляцію кабель розташовується в знімачу та прокручується. Такий спосіб зачистки кабелю більш ефективний у порівнянні зі звичайним ножем електрика.

— Стрипер — інструмент для автоматичного зняття ізоляції з функцією регулювання перетину кабелю. Найбільш ефективний спосіб зняття ізоляції, бо це відбувається дуже швидко та не пошкоджується жила кабелю. Часто можна зустріти в одному інструменті комбінацію стрипера з кримпером (інструмент для обтиску наконечників).

Кусачки (бокорізи) — ріжуча частина інструменту заточена так, щоби можна було легко перекусити доволі товсті жили. За такої умови утворюється загострений кінець, з яким, у подальшому, зручно працювати.

Пасатижі (плоскогубці) — з їхнью допомогою можна перекусити, загнути або скрутити дріт, також ними зручно притримувати кабель під час монтажу. Ручки пасатижів повинні бути добре ізольовані. Якщо на ізоляції виникли тріщини або інші пошкодження, то краще замінити інструмент новим.

Круглогубці, качкодзьоби — спеціальний інструмент із закругленими губками. З його допомогою можна фігурно вигнути дріт.

Обтискні кліщі (кримпер) — використовується під час встановлення різних видів з’єднувальних та контактних гільз на дроти.

Молоток знадобиться, якщо буде потрібно вбити в стіну дюбель або закріпити дроти за допомогою скоб.

Рулетка, лінійка — з їхньою допомогою можна точно відміряти довжину кабелю або заміряти відстань.

Контрольно-вимірювальні прилади

У роботі електрика дуже важлива точність та правильність підключення та роботи пристроїв. Тому велику роль відіграють контрольно-вимірювальні прилади.

Мультиметр — за допомогою цього приладу можна проконтролювати рівень напруги, опору та сили струму в проводці та електроприладах. Так можна перевірити правильність підключення та роботи різноманітного електроустаткування.

Струмові кліщі використовуються, коли потрібно виміряти силу струму на ізольованих ділянках без пошкодження ізоляції.

Індикатор прихованої проводки допоможе відшукати дроти під шаром штукатурки. Це корисно в тих випадках, коли немає точної схеми проводки.

Штангенциркуль допоможе виміряти перетин дротів, а також внутрішні та зовнішні діаметри різних деталей.

Лазерний рівень стане в нагоді для точної розмітки стін під час монтажу проводки та електрообладнання.

Електроінструмент

Такий інструмент багато в чому полегшує роботу електрика, тому без нього не обійтися.

Паяльник. З його допомогою можна провести нескладний ремонт техніки або ж з’єднати дроти пайкою.

Перфоратор із набором свердел, бурів та коронок. З його допомогою можна просвердлити отвір, зробити канавку для вкладання кабелю, а також висвердлити штробу під встановлення розеток та вимикачів.

Шуруповерт — стане в нагоді в тих випадках, коли потрібно швидко зробити велику кількість гвинтових кріплень.

Кутова шліфувальна машина («болгарка») — використовується для різання різних матеріалів. За допомогою такого інструменту можна виконати штроблення стін під проводку.

Що ще може знадобитися?

Окрім самого інструменту, у роботі електрика також можуть знадобитися деякі допоміжні матеріали. Тому їх теж краще мати під рукою.

Ізоляційна стрічка, термоусадочна трубка — використовується для ізоляції оголених ділянок дротів та з’єднань.

Набір стяжок буде в нагоді для кріплення або акуратного групування дротів.

Набір з’єднувальних клемних блоків, гільз та наконечників використовується для з’єднання дротів.

Маркером зручно підписувати дроти за призначенням, а олівець стане в нагоді, коли потрібно поставити позначку на стіні чи щось записати.

Ліхтарик знадобиться коли погане освітлення або ж у випадку вимкнення електроенергії.

Використання електромонтажного інструменту на прикладі встановлення реле напруги ZUBR Dt

Розглянемо, як використовується професійний інструмент електрика на прикладі встановлення в щиток та підключення реле напруги ZUBR Dt до однофазної мережі.

Підготовчий етап

Перед встановленням реле в щиток потрібно переконатися в його працездатності та цілісності. З цією метою проведемо тестове підключення. Для цього потрібно взяти дріт марки ПВС перетином 1–2,5 кв.мм. з двома жилами та стрипером видалити ізоляцію на кінцях дроту приблизно на 12–15 мм. Дроти потрібно трохи скрутити за годинниковою стрілкою задля групування та встановити наконечник за допомогою обтискних кліщів.

Блакитний дріт із наконечником підключаємо до клеми № 1 «нуль N» та затягуємо гвинтове з’єднання з допомогою викрутки, фазний провідник таким саме чином підключаємо до клеми № 2 «фаза L in». Інший кінець дроту підключаємо до вилки, обов’язково зазначивши на ній фазу та нуль маркером.

Використовуючи індикаторну викрутку, знаходимо фазу та нуль у розетці та підписуємо їх маркером. Це потрібно, щоби дотриматися полярності під час підключення реле напруги.

Підключаємо пристрій до електромережі. На екрані повинно відображатися значення напруги в мережі. Через 3 секунди пролунає клацання, яке говорить про те, що напруга в мережі в межах норми та на клемі № 3 «L out» з’явилася напруга. Вимірюємо її рівень за допомогою мультиметра та звіряємо отриманні показання з вихідними.

Встановлення реле напруги ZUBR Dt у щиток

Першим етапом роботи є визначення фази та нуля на вхідному кабелі в щитку за допомогою індикаторної викрутки.

Після того, як перевірку працездатності реле завершено, можна приступати до встановлення його в щиток. Усі роботи в щитку повинні проводитися за умов відключеної електрики. Тому наступним кроком у встановленні реле напруги повинно бути відключення електроенергії у вхідному щитку.

На реле акуратно відсуваємо засувку та встановлюємо його на DIN-рейку в щиток відразу після вхідного автомату. Коли прилад надійно зафіксовано в щитку, можна приступати до його підключення.

Підключення реле напруги ZUBR Dt

Готуємо кабель до підключення: зачищаємо від ізоляції стрипером та встановлюємо наконечники за допомогою обтискних кліщів.

Використовуючи викрутку, підключаємо нульовий провідник, що йде від нульової шини до клеми № 1 «нуль N». Фазний провідник, що йде від вхідного автомату, підключається до клеми № 2 «фаза L in» таким саме чином. Клему № 3 «L out» підключаємо до верхніх полюсів автоматичних вимикачів або ПЗВ.

Далі проводиться підключення електрики та налаштування реле напруги.

Висновок

Кожний електрик обладнання обирає під себе. Від того, наскільки якісний та зручний буде інструмент, буде залежати не тільки якість виконуваних електромонтажних робіт, але також ваша безпека. Не заощаджуйте на інструменті, купуйте тільки якісне електрообладнання від перевірених виробників.