Підключення терморегулятора до теплої підлоги

Терморегулятори, що використовуються для системи теплої підлоги, можуть встановлюватися у:

— Підрозетники. До таких різновидів пристроїв належать, наприклад, terneo s, terneo sx, terneo mex, terneo rtp;

— На DIN-рейку у електричний щит. Наприклад, terneo k2, terneo b, terneo bx.

Підключення теплої підлоги до терморегулятора

Схема підключення терморегулятора теплої підлоги практично не залежить від місця встановлення. Зазвичай виробник зображує схему підключення на задній поверхні пристрою. Дотримуйтеся її під час установки та монтажу всіх елементів опалювальної системи.

Живлення, навантаження, з’єднувальні дроти температурного датчика підключаються до відповідних клем терморегулятора. Важливо дотримуватися фазування під час підключенні живлення. Водночас фазний дріт повинен підключатися до клеми, яка позначена літерою «L», а нульовий дріт до клеми «N».

Підключення електричної теплої підлоги до терморегулятора

Електричні теплі підлоги користуються більшою популярністю, ніж аналоги, тому у якості прикладу розглянемо схему підключення електричної теплої підлоги до терморегулятора terneo s.

У цього терморегулятора є шість пронумерованих з’єднувальних клем, призначених для підключення електричних кабелів. До клем з номерами 1 та 2 підключають дроти температурного датчика. Для датчика дотримання полярності не є обов’язковою умовою монтажу, тому будь-який з його з’єднувальних дротів може підключатися до будь-якої з вказаних клем. Докладніше про підключення датчика ви можете прочитати у цій статті.

До клем з номерами 3 та 6 підключається навантаження, тобто два дроти від нагрівального кабелю (холодні кінці).

Клеми 4 та 5 потрібні для підключення живлення. Водночас клема номер 4 має позначення «N» та до неї приєднують нульовий дріт системи електропостачання. Відповідно, фазний дріт повинен приєднуватися до 5-ї клеми, яка позначена літерою «L».

Важлива умова безпечної експлуатації всієї опалювальної системи — наявність ПЗВ, захисного заземлення, а за відсутності заземлення — захисне занулення екрануючого шару нагрівального елемента. Однак у сучасних умовах багатоквартирних будинках або приватних будівель рідко трапляються справні заземлюючі пристрої та підвідні жили до них. Тому часто під час монтажу теплих електричних підлог доводиться обмежуватися захисним зануленням. Для цього провідник екрануючого шару кабелю також приєднується до нульової клеми підключення живлення (номер 4 з літерою «N»).

Підключення плівкової теплої підлоги до терморегулятора цієї або будь-якої іншої моделі виконується аналогічним методом з дотриманням схем, зазначених на корпусі пристрою.

Висновок

Підключення теплої підлоги до терморегулятора та електромережі вимагає уважного вивчення схеми, зазначеної в інструкції або на зворотному боці пристрою. Радимо звернутися по допомогу до кваліфікованого електрика, бо підключення терморегулятора передбачає роботу з небезпечною для життя напругою (якщо не дотримуватися правил).