Тепла підлога: переваги і недоліки

Із законів фізики відомо, що в разі застосування для опалення кабелю, що гріє, майже вся споживана їм електроенергія перетворюється в теплоту. Звичний електричний провід або кабель, які мають мідні або алюмінієві струмопровідні жили, призначені тільки для передачі струму з урахуванням надання цьому руху мінімального опору. За рахунок цього коефіцієнт і температура їх розігрівання відносно невеликі. А в гріючих кабелях, інфрачервоних плівках і матах нагрівальні жили виготовлені зі спеціально підібраних сплавів, які мають значний електричний опір. Таким чином, основною метою застосування таких матеріалів є їх максимально можливий нагрів при пропущенні електроструму. З іншого боку, для продукції більшості компаній–виробників кабельних і інфрачервоних систем «тепла підлога» температура нагрівальних елементів не перевищує 68 ºС. Це ж обмеження стосується пропонованої нами продукції бренду RATEY – кабелів одножильних RD1, двожильних RD2 і TIS, інфрачервоних плівок LUCHI.

До основних переваг електричних теплих підлог відносять:

  • Можливе їх використання не тільки для житлових, але і в громадських, адміністративних, офісних приміщеннях.
  • В якості підлогового покриття з ними можуть застосовуватися практично будь-які матеріали – ковролін, лінолеум, паркет, кахельна плитка, ламінатна дошка і т. д.
  • Компоненти системи опалення, за винятком терморегулятора, змонтовані приховано. Тим самим вони не порушують дизайн–концепцію інтер'єру кімнати, квартири, житлового будинку, офісу в цілому.
  • Використовуючи теплорегулюючий пристрій, можна налаштувати точну підтримку температури в кімнаті (аж до 0,1 ºС) і оперативно її змінювати. А застосовуючи терморегулятори–програматори – ще й задавати для опалювальної системи клавішами (моделі terneo ax, sx, pro і sen) або віддалено, за допомогою мережі Wi-Fi (ax і sx) індивідуально підібраний графік роботи на наступні 7 днів (з щотижневим дублюванням). Причому щодоби можна налаштувати від 3-х до 16-и періодів підтримки потрібної температури і один з 3-х можливих режимів експлуатації опалення – «Таймер», «Від'їзд» або «Ручний», які також щотижня повторюються.
  • Застосовуються в якості основного або додаткового обігріву.
  • Установку інфрачервоної плівки під паркет, ламінат, лінолеум, ковролін і подібні матеріали може провести сам користувач, що володіє мінімальними навичками виконання робіт і без використання будь-яких спеціалізованих інструментів.
  • Тривалий ресурс роботи опалювальної системи за умови всебічного дотримання правил її експлуатації.
  • Рівномірний прогрів всій поверхні підлоги.

  • Обігрів не вимагає застосування допоміжного обладнання (котельного, насосного, змішувального), а тільки правильного підключення до електромережі.
  • Невисока гранична температура плівки і кабелю повністю відповідає нормам пожежної безпеки.

З вищевказаної інформації видно, що плюсів при використанні в якості опалення теплої підлоги досить багато. Це робить такий варіант цілком конкурентним в порівнянні з будь-яким водяним обігрівом.

Але, з іншого боку, тепла підлога, як і будь-яке інше технічне рішення, не позбавлений ряду недоліків. Це:

  • Значні експлуатаційні витрати на електрику. Так, у разі використання теплої підлоги для основного опалювання великих площ (наприклад – індивідуального житлового будинку або котеджу) потужність, споживана нагрівальними елементами, може скласти 10 кВт * год і більше. Це істотно збільшить місячні витрати електроенергії.
  • Сюди ж варто віднести необхідність прокладки електричної проводки у будівлі кабелем з великим поперечним перерізом струмопровідних жил, а також отримання технічних умов та виконання проекту системи електропостачання на більший ліміт споживання енергоресурсів.
  • Електричні нагрівачі підвищують ступінь небезпеки такого опалення в плані можливого ураження людей струмом. Зазначений фактор повинен бути обов'язково врахований, особливо в приміщеннях з підвищеною вологістю повітря.
  • Підвищення рівня безпеки при використанні електричної теплої підлоги домагаються встановленням якісного заземлюючого контуру і реалізацією підключення всіх нагрівальних елементів виключно через пристрій захисного відключення (ПЗВ) відповідних параметрів. Останнє надійно захистить людину від ураження електрострумом витоку. Для коректного спрацьовування ПЗВ оплетку–екран гріючого кабелю заземлюють або підключають до нульового проводу електромережі.
  • Гріючи кабелі створюють електромагнітне випромінювання, здатне шкідливо впливати на людський організм. Справедливості заради варто помітити, що за рахунок наявності в кабельної конструкції всіх виробників екрану (у торгової марки RATEY це смуги мідної фольги або алюмофлекса) рівень цього поля знижений в десятки і сотні разів до абсолютно безпечних величин.
  • Деякі матеріали для покриття підлоги на основі натурального дерева можуть деформуватися і руйнуватися під впливом нагріву.
  • Слід враховувати, що в разі використання при монтажі гріючих кабелів висота стель в кімнаті може зменшитися на величину до 100 мм (за рахунок теплоізоляційної підкладки, вирівнюючого і клейового шару, керамічної плитки). До того ж самостійний монтаж кабелю практично не можливий, так як потрібен досвідчений фахівець з навичками використання спеціалізованих інструментів.

У разі кваліфікованого підбору обладнання для теплої підлоги і його правильному монтажі всі вищевказані мінуси таких опалювальних систем будуть по більшій мірі компенсовані.