Витрата електроенергії теплою підлогою

Низькотемпературне опалення «тепла підлога» – це найефективніший метод обігріву будь-яких приміщень. Споживачам пропонується такий нагрів за допомогою гріючих кабелів або плівки ТМ RATEY. 

Переваги такого способу опалення:

— Відсутність ефекту осушення (зниження вологості) повітря в кімнаті і його висхідних потоків.

— Температура по висоті кімнати розподілена рівномірніше, ніж з водяними радіаторними системами опалення. Це робить перебування людини в кімнаті більш комфортним.

Тепла підлога RATEY виготовляється у вигляді зручних в монтажі та експлуатації продуктів – гріючої плівки і кабелю. Ці елементи мають шар високоміцної електричної ізоляції, стійкої до пошкоджень. Реалізовані нами теплі підлоги абсолютно безпечні. Наприклад, гріючий кабель RATEY серії RD має клас М1 по стійкості до випадкового продавлювання або проколювання під час монтажу. При повному дотриманні інструкції по установці гарантія на кабелі 15 – 25 років (в залежності від серії), а на плівку – 10 років. Ресурс роботи – більш ніж 50 років.

Щоб вибрати потрібний варіант виконання (інфрачервона плівка або гріючий кабель), розберіться у відмінностях приміщень, в яких будуть монтувати теплу підлогу. Кращим варіантом вважається нагрівальний кабель. Для ефективної роботи його заливають у цементно-піщану стяжку. Остання грає роль акумулятора тепла. Стяжка повинна бути товщиною не менше 30 мм. Якщо немає можливості підняти рівень підлоги на таку величину, краще вибрати плівку RATEY. Зверху неї без стяжки укладають паркет, ламінат, лінолеум та ковролін.

Скільки електроенергії використовує тепла підлога?

Не менш важливим, ніж вибір типу, є відповідь на питання – скільки електроенергії витрачає тепла підлога? Нагрівальний кабель укладають на підлогу, а на нього наклеюють керамічну або іншу плитку. Кожен вид електричної теплої підлоги має свої технічні характеристики. Це витрата електроенергії, споживана потужність, товщина нагрівального елементу і створювана ним температура. Спробуємо розібратися з потужністю теплої підлоги на 1 погонний метр (м.п.) нагрівального елементу:

— Для нагрівальної плівки вона лежить в діапазоні 67 – 220 Вт / м (в залежності від ширини плівки).

— Для гріючих кабелів 18 – 20 Вт/м. Його укладають з певним кроком сусідніх витків (мінімум 75 мм, максимум 125 мм). Це потрібно, щоб питома потужність кабельної теплої підлоги була 0,12 ... 0,15 кВт/м². 

Витрата електроенергії теплою підлогою знаходиться в діапазоні 110 ... 220 Вт/м². Причому мінімальній потужності відповідає теплі поли для забезпечення комфорту на рівні ніг (додатковий обігрів), а максимальній – для повного опалення кімнат.

Для розрахунку витрати електроенергії W на плівкову теплу підлогу (або з нагрівальним кабелем) підходить проста формула
W = S * P * 0,4, де: 
S
– площа приміщення;
P
– питома потужність теплої підлоги; 
0,4 – коефіцієнт, що враховує площу кімнати, де покладена плівка. Тобто S * 0,4 – площа ефективного нагріву
.

Приклад розрахунку

Скільки електроенергії за 1 годину витрачає тепла підлога потужністю 120 Вт/м² в спальній кімнаті (площа 15 м²)?

Wг = 15 * 120 * 0,4 = 720 Вт, тобто 0,72 кВт * год.

Але годинна витрата електроенергії мало про що говорить. Тепла підлога працює не менше 6 ... 8 годин на добу, коли мешканці є вдома.

Добова витрата дорівнює Wд = 0,72 * (6 ... 8) ч = 4,3 ... 5,8 кВт * год.

За 1 місяць Wм = (4,3 ... 5,8) * 30 д. = 129 ... 174 кВт * год.

Це максимально можлива величина. Наш розрахунок носить орієнтовний характер, а реальне споживання буде менше приблизно вдвічі. Адже система теплої підлоги керується терморегулятором, який заощадить до 40% електроенергії. Таким чином витрата електроенергії для електричної теплої підлоги, покритої ламінатом, може скласти близько 77 кВт. До того ж варто пам'ятати, що без шкоди для комфорту можна укласти інфрачервону плівку з трохи меншою питомою потужністю.

Далі, помноживши місячні витрати електроенергії теплою підлогою на ціну 1 кВт * год, ви отримаєте вартість витраченого електрики. Тепер варто проаналізувати, вигідно вам таке опалення чи ні. Ця формула допоможе орієнтовно оцінити витрати на електроенергію теплих підлог в будь-яких кімнатах.

При розрахунку вартості електроенергії пам'ятайте, що обігрів інфрачервоної плівкою, яку використовують як основне (єдине) джерело опалення, можна зробити при її питомої потужності не менше 60 Вт/м². Для додаткового опалення ця величина зменшується в 2 – 3 рази (близько 20 ... 30 Вт/м²). Це можна пояснити високим ККД плівки і її малим споживання електроенергії.

Що сприяє зниженню витрати електроенергії на електричну теплу підлогу під плитку?

— Якісна теплоізоляція приміщень зменшить втрати тепла на 35 – 40 %. 

Терморегулятор теплої підлоги встановлюйте на найхолоднішу стіну кімнати. Живлення теплої підлоги включиться тоді, коли температура повітря стане нижче уставки. А вимкнеться – при достатньому прогріві приміщення.

— Замініть ваш прилад обліку на багатотарифний. Вартість 1 кВт * год електроенергії за нічним тарифом буде вдвічі менше, ніж днем. Адже тепла підлога більше часу працює ввечері, коли всі вдома.

— Монтаж гріючих елементів робіть тільки по корисної площі кімнати, яка вільна від меблів, техніки та інших предметів. Це відповідає вимогам по монтажу теплої підлоги, не викликає перегріву кабелю або плівки. Відсутні нецільові витрати тепла і електроенергії.

— Знизьте температуру повітря в кімнаті з теплою підлогою на 1 ºС – це зменшить витрату електроенергії приблизно на 5 %.