Як вибрати терморегулятор для електричного котла?

Терморегулятор для електричних котлів контролює їх безпечну експлуатацію. Він шляхом впливу на температуру води збільшує / зменшує той же параметр у повітря в приміщенні.

Щоб зазначені процеси регулювання і контролю протікали правильно, терморегулятор для опалювального котла завжди має один або два виносних датчика температур (з сполучними проводами достатньої довжини). Ці термодатчики повинні бути змонтовані на зворотний / подаючий трубопровід системи опалення, де вони вимірюють температуру води. Потім ці значення передаються регулятору. Останній порівнює виміряні і задані величини температури теплоносія. Далі терморегулятор для котла оцінює виміряну різницю і дає котельному агрегату одну з команд:

  • На подачу / зняття живлення з нагрівальних елементів.
  • На включення / вимикання циркуляційного насоса, який обслуговує систему.

Мета цих маніпуляцій — підняти або опустити температуру повітря в опалювальних кімнатах, тим самим наближаючи її значення до заданої. Регулюючий пристрій, в т. ч. за рахунок підключення до нього зовнішнього програматора, здатний в достатній мірі точно підтримувати температуру повітря в приміщенні. Цей момент сприяє зростанню енергетичної ефективності застосування електричних котлів.

Компанія DS Electronics випускає дві моделі цифрових терморегуляторів для електрокотлів — rk і BeeRT. Вони обидва призначені для монтажу в розподільну шафу за допомогою стандартної DIN-рейки висотою 35 мм.

Терморегулятор terneo rk призначений для управління електричними котлами з споживаної потужністю до 7000 ВА і вдосконалення процесу роботи котельних агрегатів минулих років випуску. Допустимі межі по температурі води в нього складають (–55)...(+125) ºС. Поточна температура води і повідомлення системи відображаються на цифровому екрані. Є один світлодіодний індикатор, що сигналізує про включення нагрівальних елементів котла. Налаштування роботи, а також навігацію по меню терморегулятора спрощує наявність трьох клавіш. Можливе надійне збереження дійсних параметрів експлуатації електричного котла за допомогою енергонезалежного модуля пам'яті.

Важливим нюансом для моделі rk є можливість зміни величини температурного гистерезиса котельного агрегату в межах від 0,5 до 25 ºС. Менша його величина сприяє найбільш точному підтриманню температури води. А більша — призведе до зменшення для терморегулятора числа комутацій (циклів включення / виключення живлення на навантаження), що призведе до збільшення ресурсу його роботи. Корпус регулятора виконаний з негорючого матеріалу — полікарбонату. Є термозахист. Функціонує він в такий спосіб. Якщо температура всередині корпусу регулятора підніметься до 80 ºС, спрацьовує захист і живлення навантаження (електрокотел) буде відключено. Відновлення робочих функцій відбувається після зниження її до 60 ºС з наступним натисканням будь–якої з клавіш терморегулятора.

Терморегулятор terneo BeeRT реалізує ті ж завдання, що і попередній пристрій. Але є деякі відмінності в технічних характеристиках. У комплекті з регулятором є два датчика температури. Межі регулювання температури 5...85 ºС, а гистерезиса — 1...30 ºС. Максимальна потужність котельного агрегату, підключеного до регулятора, дорівнює 2 х 3000 ВА. Крім цифрового екрану, є пара індикаторів–світлодіодів різного кольору. Кожен з них візуалізує функціонування свого елемента опалювальної системи — ТЕНів і циркуляційного насоса. За допомогою терморегулятора BeeRT можна оптимізувати роботу насоса. Реалізовано це наступним чином. Відомо, що вода в місці виміру її температури остигає трохи швидше, ніж в опалювальній системі. Для компенсації цього явища насос активується за 1 хвилину до подачі живлення на нагрівальні елементи котла. Тим самим можна уникнути нераціональної роботи навантаження і зменшити кількість спожитої електроенергії. Щоб уникнути точкової концентрації підігрітої в котлі води, терморегулятор вимикає циркуляційний насос через 1 хвилину після нагрівачів. Є можливість за рахунок налаштувань обмежувати значення температури води в трубопроводі подачі електрокотла. Це дозволить уникнути перегріву котла і його поломки в разі відмови циркуляційного насоса, а також виключити ризик термічних опіків у користувачів обладнання. Одночасно з цим знижується споживання електроенергії котлом. З цією ж метою до регулятора підключається програматор, керуючий температурою повітря в приміщеннях.

Як правильно підключити терморегулятор BeeRT до котла? У відповідності зі схемою 1 напругу живлення 230 В подають до клем 9 (фаза L) і 10 (нуль N). Від клем 7, 8 здійснюється керування циркуляційним насосом, а 11, 12 — нагрівальними елементами (ТЕНами) котла. Датчики температури води підключають наступним чином:

  • Труби подачі (червоний колір) системи опалення — до клем 1 (жовтий провід) і 2 (білий).
  • Зворотного (синій колір) трубопроводу — на клеми 5 (жовтий) і 6 (білий).

Клеми 3 і 4 призначені для контактної групи програматора. Вимоги по монтажу регулятора температури terneo BeeRT в повній мірі збігаються з аналогічними, що застосовуються до інших електричних нагрівачів.