Збирання електрощита – правила, схема та монтаж

Етапи збирання електричного щита

Роботи зі збирання, а також підключення щита можна розділити на окремі етапи. На кожному з них є свої правила та особливості. Дотримуючись їх, можна зібрати електрощит, який забезпечить високу ступінь енергозахисту.

Етап 1. Оцінка та формування груп споживачів. На цьому етапі потрібно виділити споживачів з найбільшою потужністю (2 кВт та більше). До них відносяться електричні печі, плити, водонагрівачі, пральні машини, тепла підлога. Таких споживачів рекомендується підключати окремою групою.

Також рекомендується створення окремих груп для освітлення, розеток.

Для підбору обладнання потрібно скласти дані потужностей кожного споживача (вказується у паспортах), а також додати близько 30% запасу міцності. За результатом розрахунків підбираються компоненти: комутуючі пристрої, автоматичні вимикачі, УЗВ тощо.

Етап 2. Складання схеми. Готова схема електрощита дозволяє наочно представити майбутнє розташування елементів у щитку. Це полегшить процес збирання, а також можливого ремонту та модернізації. На схемі необхідно виділити групи користувачів, а також визначити черговість підключення компонентів.

Етап 3. Вибір електрощита та місця для його встановлення. На цьому етапі відбувається розрахунок, а також підбір обладнання, вибір місця розташування, а також придбання щитової коробки. Ця стадія підготовки найбільш важлива, тому що допущені помилки можуть позначитися на підсумковому результаті. Підбір щитової коробки необхідно виконувати у наступній послідовності:

3.1. Підбір компонентів за групами споживачів та розрахунок кількості модулів. За складеною схемою потрібно визначити, яке саме буде потрібне обладнання та якої потужності. Ось основні елементи, які встановлюються у електричний щит:

  • Вхідний рубильник – служить для підведення живлення до щитка, а також дозволяє швидко вимкнути електропостачання.
  • Лічильник – проводить вимірювання спожитої електроенергії.
  • Реле напруги – захищає техніку від надмірних стрибків напруги.
  • Вимірювальні прилади (вольтметр, амперметр) – ці прилади підключаються при необхідності візуального контролю напруги та сили струму. При встановленні реле напруги ZUBR або мультифункціонального реле ZUBR немає необхідності у додаткових вимірювальних приладах.
  • Автоматичні вимикачі – встановлюються для захисту від замикань, а також перевантажень. Так, наприклад, споживачі з потужністю 2 кВт та більше підключаються через автоматичний вимикач 25А або 32А. Для підключення розеткових ліній та ліній освітлення достатньо автоматів 10А або 16А.
  • УЗВ або дифавтомати – необхідний елемент для захисту від витоку (удару струмом). Бажано встановити УЗВ на кожну виділену лінію.

Також для підключення будуть потрібні спеціальні гребінки, клеми, шини, кабелі тощо.

Після того, як перелік компонентів визначено, потрібно розрахувати, скільки місця вони займатимуть та якого розміру потрібен щит. Розміри елементів стандартні та визначаються за кількістю модулів – один модуль рівен 17,5 мм. Також варто передбачити деякий резерв місця для майбутньої модернізації.

Потрібно звернути увагу на якість елементів, які будуть встановлені у електричний щит. Не слід купувати дешеві неякісні вироби, тому що від цього залежить не тільки стабільність електропостачання квартири або будинку, але й енергобезпека. Компанія DS Electronics – виробник якісних реле напруги та багатофункціональних реле ZUBR. На всі реле ZUBR діє гарантія 5 років.

3.2. Вибір місця встановлення. Часто будівельники передбачають для встановлення щита спеціальну нішу, але якщо цього немає, то прийдеться або робити виїмку самостійно або скористатися навісними моделями.

При виборі місця потрібно враховувати, що до нього повинен бути вільний доступ. Забороняється розташування у шафах або будь-яких інших меблях. Також щиток повинен бути досить віддалений від різних нагрівальних приладів, газового обладнання та інших займистих матеріалів. Рекомендована відстань від підлоги до щитка – 1,5 – 1,7 м, до дверного отвору – мінімум 15 см.   

3.3. Вибір електричного щита. Розмір коробки повинен відповідати розрахунковій величині за кількістю модулів, а також розміру ніші. Щитова коробка може бути виготовлена з металу або негорючого пластику. При купівлі обов’язково перевіряйте наявність паспорту та сертифікату, в яких вказані дані про виробника, матеріали, правила експлуатації тощо.  

Етап 4. Безпосереднє збирання електричного щита. Зазвичай щитова коробка оснащена спеціальними знімними направляючими, до яких кріпляться DIN-рейки для встановлення обладнання. Попереднє збирання зручно виконувати на столі.

Для монтажу обладнання частіше за все використовується лінійна та групова схеми підключення. Лінійна має на увазі встановлення елементів один за іншим. Вона проста у реалізації, але у разі аварії складно буде встановити джерело несправності.

При груповому підключенні модулі підключається групами на кожну лінію споживачів. Така схема складніша у збиранні, але дозволяє відразу встановити проблемну зону за автоматом, що спрацював.

Збирання елементів щита повинно відбуватися у наступному порядку:

  1. Встановлення та закріплення модулів на DIN-рейці за попередньо складеною схемою.
  2. Підключення елементів до вхідного рубильнику за допомогою гребінки.
  3. Підключення фази за допомогою кабелів з наконечниками.
  4. Встановлення нульової шини.
  5. Перевірка надійності з’єднань за допомогою викрутки.
  6. Підключення автомату вводу до живлення й перевірка правильності спрацьовування елементів.
  7. Перевірка напруги на елементах за допомогою мультиметра.

Етап 5. Монтаж електрощита та його підключення. Встановлення електрощита проводиться після закінчення всіх пильних ремонтних та оздоблювальних робіт. Корпус закріплюється на обраному місці, всередині за допомогою саморізів фіксуються направляючі з DIN-рейками та обладнанням. Встановлюються шини робочого (N) та захисного (РЕ) нуля. Підводяться, а також закріплюються дроти.

Перед введенням щита в експлуатацію потрібно переконатися, що зібрані та підключені всі елементи електросистеми: вимикачі, розетки, розподільчі коробки тощо.

Висновок

Сучасний електрощит дозволяє забезпечити не тільки безперебійну роботу внутрішньої електромережі. Він також здатний захистити техніку та людей від можливих аварій, а також витоків електрики. Саме тому так важливо уважно підходити до вибору кожного елементу та не економити на якісних приладах.