Різновиди та технічні параметри реле струму

Види реле струму та їх устрій

Існує декілька видів реле струму, принцип дії яких відрізняється. Розглянемо особливості кожного виду:

  1. Первинні зазвичай є частиною вимикача. Використовуються в електромережах з навантаженням до 1000 В.
  2. Вторинні підключаються через трансформатор, який, у свою чергу, підключено до живлення. Трансформатор знижує струм до значення, яке підходить для функціонування реле та робить пристрій універсальним та компактним. Вторинні струмові реле також мають поділ на підвиди. Устрій кожного з них відрізняється. Розглянемо види які часто зустрічаються:
  • Електромагнітні. Такі пристрої найбільш поширені. У основі їх роботи лежить принцип електромагніту. Конструкція складається з сердечника з мідною обмоткою, який притягує якір з приєднаними контактами. Якщо живлення вимкнено, то пружина утримує якір на деякій відстані від сердечника. При подачі напруги, магнітна сила сердечника притягує якір, тим самим перемикаючи підключені до нього контакти. Різновидом електромагнітних реле є поляризовані реле, які мають два сердечника з обмотками та один постійний магніт. Спрацьовування відбувається в залежності від того, якої полярності прийшов вхідний сигнал. Існують електромагнітні реле постійного та змінного струму.
  • Індукційні. Взаємодія струму індукованого у провіднику, а також змінного магнітного потоку лежить в основі їх роботи. Елементи підбираються так, що при встановленій частоті потоку співпадають й кут відхилення дорівнює нулю. При зміні частоти буде відбуватися зміщення рухливого елементу, який й буде замикати або розмикати контакти. Виокремлюють три типи індукційних пристроїв: з рамкою, з диском, зі стаканом. Використовуються на змінному струмі як захист від електроструму перевантаження.
  • Диференційні. Такі пристрої порівнюють силу струму до споживача (силового трансформатора) та після нього. У штатній ситуації обидва показники практично однакові, якщо ж виникає коротке замикання або виток, то показники змінюються та рівність порушується. Відбувається спрацьовування та відімкнення від мережі. Вони часто використовуються для захисту людини від удару електрострумом при контакті з корпусом несправного пристрою.
  • На інтегральних мікросхемах. Вони працюють на напівпровідниках (сімістори, тиристори тощо). Вхідний сигнал перевіряється на відповідність встановленим показникам. У разі відхилення, пристрій розриває ланцюг.
  • Теплові. Такі прилади мають біметалеву пластину, яка при проходженні електроструму нагрівається та вигинається, замикаючи або розмикаючи контакти. Чим більше електрострум, тим швидше вона розігрівається.

Реле струму: основні характеристики

Для роботи реле необхідно, щоб його параметри відповідали поставленим задачам. Цей пристрій підбирається за наступними характеристиками:

  • Сила струму (А) – кожний пристрій розрахований на певний рівень електроструму.
  • Напруга (В) – діапазон напруги, в якому відбувається нормальна робота пристрою.
  • Потужність спрацьовування (Вт) – мінімальна потужність електроструму, яка подається для нормальної роботи.
  • Потужність управління (Вт) – максимальна потужність електроструму, при якій реле може виконувати свої функції. 
  • Точність вимірювання сили струму (А) – від цього залежить похибка при спрацьовуванні.
  • Час спрацьовування (секунди) – це різниця у часі від моменту події до моменту спрацьовування приладу.
  • Можливість регулювання спрацьовування за часом (секунди) – можливість виставити затримку на вмикання/вимикання пристрою при критичних навантаженнях.
  • Умови експлуатації – потрібно враховувати у яких умовах пристрій буде використовуватися: вібрація, підвищена вологість, запиленість тощо.

Це перелік лише основних характеристик, на які слід звертати увагу при виборі струмового реле. У залежності від поставлених задач, цей список може розширюватися або ж скорочуватися.

Особливості реле контролю струму ZUBR I від компанії DS Electronics

Компанія DS Electronics випускає однофазні реле контролю струму ZUBR I з силою струму у діапазоні від 25 А до 63 А. Вони забезпечують захист електричних пристроїв від струмових перевантажень завдяки відімкненню навантаження. Призначається для встановлення в електрощит на DIN-рейку шириною 35 мм.

Використання реле дозволяє оптимізувати роботу пристроїв, які мають двигуни. Добре підходить для контролю й захисту насосного обладнання та обмеження споживання у старих електромережах.

Завдяки функції регулювання затримки на відключення до 240 с, можна не припиняти роботу при деяких перевантаженнях допустимий час. Якщо по закінченню зазначеного часу не відбудеться нормалізація сили струму, то прилад відключить споживачів від живлення. Затримка включення дозволяє уникнути повторних граничних навантажень та захистити двигун компресорного обладнання.

Для визначення сили струму в реле ZUBR I використовується алгоритм True RMS, який дозволяє найбільш точно провести вимірювання. Також є можливість коректування значень у відповідності із зовнішніми вимірювальними приладами.

Пристрій має функцію запам’ятовування значень струму при спрацьовуванні, які зберігаються в його пам’яті. Також ZUBR I має можливість задіяти додаткові межі струму.

Для забезпечення пожежної безпеки ZUBR I випускається у корпусі з негорючого полікарбонату та додатково забезпечений захисним механізмом, який відключить прилад у випадку перегріву.

Висновок

Вибираючи реле струму, порівнюйте його параметри з тими задачами, які потрібно буде виконувати. Переконайтеся, що його потужність, а також максимальний струм відповідають всім підключеним приладам. Краще взяти з запасом близько 10-15%. Це дозволить не міняти реле, якщо додасться новий споживач, а також продовжить термін служби пристрою, тому що воно не буде працювати на межі.

Правильно підібране та встановлене реле струму забезпечить оптимальну та безпечну роботу обладнання довгі роки. Компанія DS Electronics надає 5 років гарантії на реле ZUBR I.