Різновиди реле контролю напруги

Знижена або підвищена напруга (провали або закидання) може призвести до виходу обладнання з ладу або його займання.

Як же захистити споживачів електричного струму від нестабільної напруги? Для цього в ланцюг навантаження включають захисний пристрій реле напруги, яке швидко відключає електроживлення при провалах або закиданнях напруги.

Мета використання реле напруги відключення навантаження при переході напруги через нижній / верхній поріг. Це захисний пристрій автоматично відновить живлення після стабілізації напруги. Можна налаштувати час затримки включення в діапазоні від 3 до 600 секунд. Це важливо для електрообладнання, яке можуть пошкодити часті повторні включення. Реле добре захистить навантаження при аваріях зовнішніх електромереж перевантаженні, перекосі фаз, обриві нульового проводу та інших.

За конструкцією реле напруги це комбінація 2-х пристроїв електронного для контролю напруги і силового для швидкого роз'єднання електричних ланцюгів. Пристрій зібрано в загальному корпусі. Електронна частина виготовляється на основі мікропроцесора. Такий контролер в реле напруги забезпечує йому плавне регулювання меж порога спрацьовування.

Важлива характеристика реле напруги швидкодія, яка становить не більше 1,2 с. Це швидкість спрацьовування реле, що дозволяє зберегти електроприлади при різкій зміні напруги. Налаштування верхнього / нижнього порогів спрацьовування роблять за допомогою клавіш (сенсорних або звичайних) і цифрового екрану.

Час відключення (швидкодія) реле дорівнює не більше 0,01 ... 0,03 с при перевищенні і 1,2 с при зниженні напруги від нормативного значення 230 В.

За способом установки

За типом установки відрізняють реле для розетки, у вигляді електричного подовжувача і для монтажу на DIN-рейку в розподільний щиток. Перші два види реле напруги вважаються побутовими, а останній може бути як побутовим, так і промисловим.

Накладне реле напруги включають безпосередньо в розетку. Воно захищає тільки один електроприлад. Керують пристроєм за допомогою звичайних або сенсорних клавіш. Вони ж служать для установки часу затримки включення. У такому виконанні реле напруги є опція блокування клавіш, що виключає несанкціоновану зміну налаштувань пристрою. Це актуально, якщо вдома є маленькі діти або ж реле встановлено в загальнодоступному місці. Цифровий екран показує поточне значення напруги, оповіщення системи і спрощує навігацію по меню реле. Індикатор зеленого кольору свідчить, що напруга мережі знаходиться в заданих межах і навантаження підключене. Небезпечні зміни напруги зберігаються в незалежній пам'яті реле.

Функції для реле напруги з подовжувачем практично повністю відповідають всьому, що стосується накладних моделей. Відмінності стосуються числа одночасно захищених побутових приладів (2, 3 або 6) і параметрів термозахисту реле з подовжувачем. Так, навантаження для такого пристрою відключається при температурі всередині корпусу 100 ºС, а підключається при 70 ºС. Це виконання налічує 3-и типорозміри ZUBR R2, P3 і P6. Один від одного вони відрізняються кількістю розеток в подовжувачі і довжиною проводу.

Найчисленніша серія реле напруги на DIN-рейку. Моделі ZUBR D16-63 і ZUBR Dt25-63 однофазні, 3F трифазна. У них корпус з негорючого полікарбонату. Серії D, Dt розраховані на різні номінальні струми і потужність навантаження. Це 5-ть типорозмірів на струм в діапазоні 16 ... 63 А. Управляються такі реле трьома клавішами. Цей процес спрощує цифровий екран. Зелений індикатор свідчить про подачу напруги. Критичні напруги зберігаються в пам'яті реле. Схема реле включає надійні конденсатори бренду EPCOS (ФРН). Їх застосування на порядок збільшує термін служби реле напруги ZUBR. Відмінності лінії реле Dt в більш точному вимірі напруги за рахунок використання алгоритму True RMS (вимірювання відбудовані від впливу мережевих перешкод) і наявності захисту від перегріву.

За допустимою потужністю і напругою

Захисні пристрої розраховані на різну потужність навантаження, максимальна потужність дорівнює 13 900 ВА. Напруга 230 (однофазна мережа) або 380 В (трифазна).

Реле підбирається з запасом (в 1,2 1,3 рази більше) щодо потужності навантаження. Наприклад, якщо на вході електроживлення встановлений автоматичний вимикач на 30 А, реле напруги потрібно вибрати на 40 А.

За кількістю фаз

Той же алгоритм управління і імпульсний блок живлення, що і ZUBR Dt, має трифазне реле напруги ZUBR 3F. Крім іншого, цей пристрій контролює порядок проходження фаз і відключить навантаження при їх перекосі. Щоб керувати трифазним навантаженням, треба використовувати контактор. Особливо при потужності понад 8 500 ВА. За допомогою меню цього реле споживач може окремо вимкнути функції контролю порядку фаз і асиметрії, а також їх повної відсутності (але тільки спільно з перекосом). Незалежна пам'ять реле зберігає аварії відповідно до їх пріоритету. Якщо одночасно впала напруга і стався фазний перекіс, то в пам'яті буде збережено останній збій, тобто перекіс.

Якщо на введенні в будівлю трифазного живлення підключити реле напруги потрібного номіналу по току, слід пам'ятати про особливості його роботи. Так, при пропажі живлення на одній фазі реле відключить інші дві, тому що такий режим не допускається для трифазного навантаження. Те ж буде відбуватися при невеликих перекосах фаз (різниці напруг на них). Тому, якщо в будинку немає трифазного навантаження, краще включити окремі реле напруги на кожну з фаз.

Наявність термозахисту

Реле напруги серій ZUBR Dt, R2-P6, R1 і SR1 мають захист від перегріву. Якщо температура всередині корпусу приладу стане більше 80 ºС, живлення з навантаження буде знято. Відновлення живлення станеться після зниження її температури до 60 °С. Цим параметрам теплового захисту відповідають реле серій Dt, R1 і SR1. В останнього є сенсорні клавіші, світлодіодний екран і імпульсний блок живлення. Це сильно зменшує його власне енергоспоживання. Для реле напруги R2, P3 і P6 параметри термозахисту складають 100 / 70 ºС.