Як з’єднати дроти в розподільчій коробці?

Проводка у квартирі або будинку — складна інженерна система, яка складається з безліч елементів. Зупинимося докладніше на одному з них — розподільчій коробці. У цій статті ми розглянемо, навіщо потрібна розподільча коробка, як можна з’єднати в ній дроти та що впливає на тип з’єднання.

Навіщо потрібна розподільча коробка?

Задля забезпечення всіх електроприладів у будинку електроенергією загальну магістраль розділяють на кілька ліній. У точках такого поділу встановлюються розподільчі коробки.

Місце з’єднання дротів потенційно небезпечне, бо, згодом може ослабнути. Це призведе до поганого контакту, збільшення опору, а також нагрівання, аж до загоряння. З’єднання, вмуровані в стіну, не обслуговуються та можуть призвести до пожежі. Розподільча коробка ізолює місце розділення на лінії та перешкоджає загорянню. Також у ній легко проконтролювати надійність контактів, а в разі необхідності, проводку можна перепідключити.

Окрім того, підключення кабелів у розподільчій коробці має більш естетичний вигляд, навіть, за умов прокладки зовнішньої проводки.

Способи з’єднання дротів у розподільчій коробці

Способів з’єднати кабелі є безліч. Одні не підходять для підключення в розподільчій коробці через великі габарити, а інші можна використовувати тільки за певних умов. Розглянемо докладніше найпопулярніші та ефективні способи.

Скрутка. Цей спосіб простий та не вимагає додаткових витрат. Задля з’єднання дротів їх потрібно зачистити від ізоляції та скрутити між собою плоскогубцями, а потім ізолювати ізолентою або термоусадочною трубкою. Основним недоліком цього способу є ослаблення контакту жил згодом, що призводить до росту опору з’єднуючих дротів та нагріванню. Тому його можна застосовувати тільки задля прокладки тимчасової проводки. За ПУЕ такий спосіб з’єднання заборонено для тривалого використання.

+ простота монтажу;

+ необхідно мінімум інструментів;

— неприпустимо для тривалого використання;

— низька якість з’єднання;

— неприпустимо для з’єднання жил із різних металів.

Пайка. Такий спосіб вважається досить надійним. Дроти потрібно звільнити від ізоляції, пролудити, обережно скрутити плоскогубцями та пропаяти за всією довжиною. Також задля швидкої пайки можна використовувати портативний тигель із розплавленим припоєм, у який занурюються скрутки жил.

+ якісне з’єднання;

— немає можливості роз’єднати задля перепідключення;

— наявність спеціального інструменту та матеріалів, а також навичок роботи з ним;

— складність пайки великої кількості кабелів або жил із великим перетином;

— не можна паяти разом різні метали;

— висока трудомісткість.

Зварювання. Також надійне з’єднання. Перед тим, як приварити обидва кінці кабелю, їх потрібно звільнити від ізоляції, жили зачистити до блиску надфілем, зробити скрутку завдовжки не менше 50 мм. Потім на верхню частину скрутки чіпляється заземлюючий контакт зварювального апарату, а знизу підноситься електрод. Оброблені зварюванням скрутки потрібно ізолювати.

+ якісне з’єднання;

— нероз’ємні з’єднання;

— наявність зварювального апарату та вміння працювати з ним;

— не використовується для кабелів із різних металів;

— неможливо працювати у важкодоступних місцях.

Опресовування. Досить надійний варіант з’єднання дротів. Перед опресуванням жилу необхідно зачистити від ізоляції, зробити скрутку струмоведучих жил пасатижами. Потім на скрутку встановлюється спеціальна гільза та обтискається за допомогою кримпера. Гільза та частина кабелю ізолюються термоусадочною трубкою або ізолентою.

+ якісне з’єднання;

+ невисока ціна гільз;

— використання спеціального кримперу для обтиску гільз;

— гільзи одноразові;

— для з’єднання дротів із різних металів потрібно використовувати спеціальні гільзи.

Клемні гвинтові колодки. Це спеціальні пластмасові колодки з латунними втулками та гвинтовими кріпленнями. Для такого з’єднання, зачищенні від ізоляції жили потрібно вставити в спеціальні чарунки та затягнути гвинтове кріплення викруткою. Багатожильні дроти перед підключенням до колодки потрібно оздобити гільзою.

+ невисока ціна колодок;

+ швидкий та зручний монтаж;

+ можна використовувати для з’єднання дротів із різних металів;

— складність установки багатожильних дротів;

— висока ймовірність пошкодження жили під час затягування гвинтового кріплення;

Пружинні клеми. На відміну від звичайних клемників, такі клеми мають спеціальний притискний механізм. Він дає змогу надійно фіксувати дріт у клемнику, не перетискаючи його. Для підключення потрібно, вільні від ізоляції кінці кабелю, помістити в отвори колодки та натиснути фіксуючий важіль.

+ якісне з’єднання;

+ можливість підключення дротів із різних металів;

+ є роз’ємні та нероз’ємні клеми;

+ не пошкоджують тонкі жили багатожильного дроту;

+ простий монтаж;

— більш висока ціна, порівнюючи зі звичайними клемниками.

Ковпачки ЗІЗ. З’єднувальні ізолюючі затискачі (ЗІЗ) складаються з ковпачка та спеціальної пружини всередині. За допомогою цієї пружини фіксуються дроти всередині ковпачка. Встановлюються на скрутку та захищають її від ослаблення та можливого загоряння.

+ низька ціна;

+ негорючі матеріали захищають від загоряння під час перегріву;

+ простий монтаж;

+ великий вибір кольорів дає змогу маркувати контакт;

— низька якість з’єднання;

— не придатні для підключення дротів із різних металів.

Під час підключення проводки в розподільчу коробку обов’язково потрібно дотримуватися маркування, тобто з’єднувати нульові дроти із нульовими, фазні з фазними, а заземлюючі — з заземлюючими.

Що впливає на тип з’єднання дротів?

Те, як з’єднати дроти в коробці залежить від таких чинників:

  1. Матеріал жил. Не можна безпосередньо поєднувати жили з міді та алюмінію, бо це призведе до окислення жил та збільшенню опору.
  2. Умови роботи. У вологих приміщеннях рекомендується використовувати герметичну розподільчу коробку та додатково ізолювати всі з’єднання. Також потрібен додатковий захист під час встановлення розподільчої коробки в запилених приміщеннях та заражених дрібними шкідниками.
  3. Кількість з’єднувальних провідників. Для якісного підключення понад 3-х дротів рекомендується використовувати пружинні клеми. Це найбільш надійний та простий спосіб монтажу декількох провідників.
  4. Перетин жил. Під час підключення дротів різного перетину можна використовувати пайку, гвинтові та пружинні клемні колодки.
  5. З’єднання одножильних та багатожильних дротів. Для цього добре підійдуть пружинні клемні блоки, бо притиск рівномірний та не пошкоджує тонкі жили. Під час використання гвинтових клемників, багатожильні дроти потрібно оздоблювати спеціальною гільзою. Вона дає змогу надійно закріпити контакт та не пошкодить структуру жил.

Від правильності виконаних з’єднань залежить стабільність роботи всієї електромережі. Тому під час вибору типу підключення дротів у розподільчій коробці потрібно пам’ятати, що основними параметрами мають бути надійність та безпечність.