Як зібрати 3-фазний електрощит

Облаштування трифазних електромереж дозволяє використовувати кабель із меншим перетином задля передачі електрики, а також рівномірно розподіляти навантаження. Але водночас трифазні щити для будинку мають більш складний устрій, ніж однофазні.

В одній із попередніх статей ми розглядали загальні правила монтажу електричних щитів. У цій статті ми докладніше зупинимося на особливостях трифазної мережі, а також розглянемо різні варіанти облаштування електрощита.

1. Особливості трифазної мережі

Щоби правильно скласти схему та підключити електрощит, потрібно знати принцип роботи трифазних мереж.

Електрогенеруюча станція подає електроенергію мережею, яка складається з трьох робочих провідників, нейтралі та заземлення. Два робочі провідники між собою мають лінійну напругу 380 В. Робочий провідник у парі з нейтраллю має фазну напругу 220 В. Нульовий провідник у трифазній мережі виступає в ролі врівноважуючого елемента — за умов нерівномірно розподіленого навантаження за фазами надлишок струму йде в нуль, а система стабілізується.

За умов постійного нерівномірного навантаження в трифазній мережі виникає небезпечність відгоряння нуля та перекосу фаз. Це може призвести до підвищення напруги за однією з фаз, що може стати причиною поломки техніки.

Саме тому так важливо рівномірно розподіляти навантаження за всіма фазами мережі.

2. Як правильно розподілити навантаження та що потрібно врахувати складаючи схему трифазного щита

Перед складанням схеми щита необхідно з’ясувати, чи потрібне підключення трифазної техніки. Так можуть підключатися потужні електроприлади: печі, посудомийні та пральні машини, котли, станки тощо. Задля підключення такої техніки потрібно виділити одну або кілька трифазних ліній.

Для підключення звичайної побутової техніки та освітлення потрібно розподілити все навантаження рівномірно за трьома фазами. Це означає, що сумарна потужність підключених приладів повинна бути приблизно однакова за всіма фазами.

Також варто притримуватися логічного групування за споживачами:

— Рекомендується встановлювати захисні автомати окремо на освітлення, а також розетки. Так, у разі відключення одного з автоматів, приміщення не залишиться повністю знеструмленим.

— Електроточки в приміщеннях із підвищеною вологістю краще групувати окремо.

— Потужні електроприлади повинні підключатися окремою лінією з окремими захисними приладами.

Щоби спростити процес складання схеми, складіть список передбачуваних ліній, вкажіть навантаження на них, а також тип приміщення. З огляду на принцип рівномірного розподілу, складіть загальну схему.

Потім варто перевірити схему на критичність відключення кожного з автоматів: подумки відключаємо кожний з автоматів та продумуємо можливі наслідки цього. Бажано, щоб у разі відключення, у сусідньому приміщенні були доступні працюючі розетки.

Нажаль, не завжди на стадії попереднього планування електрощита можливо передбачити та розподілити все навантаження. Часто трапляється, що одна з фаз перевантажена, у той час, як інші мало використовуються. У таких випадках повинна бути передбачена можливість оперативного перерозподілу навантаження.

3. Які бувають схеми трифазного щита

Збираючи трифазний щит необхідно керуватися 3 основними принципами безпечності:

— Безпечність людини досягається завдяки встановленню засобів захисту від ураження струмом — ПЗВ.

— Безпечність проводки забезпечується встановленням захисних автоматів, які спрацьовують за умов перегріву кабелю, а також у разі короткого замикання.

— Безпечність техніки здійснюється шляхом встановлення реле напруги, які відключать навантаження за умов невідповідності напруги в мережі встановленим показникам. Компанія DS Electronics випускає реле контролю напруги ZUBR для однофазних, а також трифазних мереж. Встановлення однофазного реле на кожну з фаз допоможе уникнути наслідків перекосу за кожною з фаз. Задля захисту трифазної техніки рекомендується використовувати реле ZUBR 3F.

Під час монтажу трифазних щитів рекомендується використовувати крос-модулі, а також електричні гребінки. Це дозволяє скоротити кількість дротів, спростить схему підключення, а також забезпечить надійність з’єднань.

Якщо з забезпеченням безпечності техніки все досить просто, то безпечність людини, а також проводки можна забезпечити різними способами.

3.1. Збирання щита на дифавтоматах

Електричний трифазний щит можна зібрати з використанням дифавтоматів — спеціальних пристроїв, які поєднують у собі функції ПЗВ та захисних автоматів.

Такі пристрої потрібно встановити в щитку на кожну виділену лінію.

Така схема підключення має свої переваги та недоліки:

+ максимальний захист від перевантажень, витоків, а також короткого замикання;

+ краща візуалізація групування в щиті;

+ легше виявити та локалізувати проблемну зону;

+ простота розподілу навантаження за фазами;

+ можливість швидкого перерозподілу навантаження за фазами;

— висока ціна обладнання.

Трифазний електрощит, зібраний на дифавтоматах, є найкращим варіантом підключення електрики, але висока вартість приладів та необхідність їхнього встановлення за кожною лінією змушує шукати інші рішення.

3.2. Збирання електрощита з допомогою ПЗВ та захисних автоматів

Підключення електрощита на 3 фази з використанням окремих ПЗВ та захисних автоматів вважається більш економним варіантом.

Залежно від складності групування та споживаної потужності підбираються необхідні за параметрами пристрої, а також розробляється схема підключення. За такої умови виникає додаткове групування за ПЗВ. Такі варіанти збирання щита також мають свої переваги та недоліки:

+ економія на комплектуючих;

— погана візуалізація підключень;

— складність схеми підключення;

— неможливість оперативного перерозподілу навантаження за фазами;

— ризик відгоряння нульового провідника та перекосу фаз;

— помилкові спрацьовування ПЗВ;

— великі габарити щита.

Деякі з недоліків можна нівелювати шляхом використання крос-модулів, а також багатополюсних захисних автоматів та ПЗВ. Це, зі свого боку, призводить до подорожчання проєкту.

Висновки

Від роботи електрощита залежить стабільність та безпечність електромережі в будинку. Помилки та прорахунки під час складання схеми та монтажу можуть призвести до сумних наслідків. Якщо ви не впевнені, що зможете правильно зібрати трифазний щит власними руками, то краще довірити це професійним електрикам. Вони прорахують можливі варіанти збирання та підберуть оптимальний за ціною та функціональністю.