Як підключити реле струму?

За допомогою реле струму можна обмежити потужність, споживану віддаленим обладнанням і знімати електричне живлення з нього при перевищенні цього параметру. Реле струму дозволяє обмежувати роботу електродвигуна при відсутності навантаження (холостий хід), контролювати рівень максимального навантаження і припиняти роботу устаткування при виникненні перевантаження.

Реле струму торгової марки ZUBR випускаються з двома типами реле: електромагнітними (I25, I32) і поляризованими (I40, I50, I63). Особливістю останніх є те, що вони не відключають навантаження при зникненні напруги живлення, а роблять цю операцію виключно у разі перевищення норм по струму.

Реле струму підключаються за стандартною процедурою відповідно до схеми 1. Однією з особливостей є виняток застосування для цього    будь–яких контакторів, навіть якщо струм навантаження більше його паспортних значень для реле. Важливо, щоб все навантаження було запитане через реле струму, тому що саме його внутрішній датчик контролює величину цього параметра (струму).

Як правильно підключити реле контролю струму?

Ланцюги електричного живлення (напруга 100 – 420 В, 50 Гц) мережі, де реле контролює струм, під'єднують до клем 1 і 2. При цьому фазу (L) визначають за допомогою індикатора і підключають її до клеми 2, нуль (N) – на клему 1. Комплект сполучних проводів від навантаження підключають через клему 3 і так званий нульовий клеммник.

УВАГА: Підключення навантаження до мережевого нуля (клема 1) не допускається!

Монтують реле контролю струму всередині будівлі. Можливість потрапляння вологи або рідини в місце його установки потрібно звести до мінімуму. Якщо монтаж здійснюється в приміщеннях з підвищеною вологістю повітря, пристрій слід помістити в оболонку ступеня захисту від IP55 і більше (частково від пилу, в повній мірі від забризкування вологою з будь-якого з напрямків). Температура повітря в приміщенні на момент установки повинна бути (–5 ... + 45) °С.

Реле струму встановлюється всередину спеціально передбаченої шафи, що гарантує зручність його монтажу та експлуатації. Шафа комплектується стандартною монтажною рейкою (DIN-рейка, ширина 35 мм). Реле займає на рейці місце, що по ширині дорівнює трьом модулям по 18 мм.

Реле контролю струму потрібно монтувати на висоту в межах 0,5 ... 1,7 м від рівня підлоги. Його монтують і підключають тільки після закінчення монтажу та перевірки електричних приладів, що є навантаженням.

Щоб захистити навантаження від коротких замикань і можливого перевищення потужності в її ланцюгах обов'язково встановіть перед реле автоматичний вимикач (АВ). Його слід підключити в розрив фазного проводу (схема 2). АВ розраховують на номінальний струм навантаження відповідного реле. Людей від ураження струмом витоку захистить пристрій захисного відключення (ПЗВ) (див. cхему 2).

Порядок робіт при підключенні реле струму:

  • Зафіксуйте пристрій на DIN-рейку.
  • Підведіть до нього всі проводи.
  • Зробіть їх підключення відповідно до паспорта реле.

УВАГА: Категорично заборонено застосовувати реле струму при захисті електрообладнання, що має живлення від мереж з модифікованою синусоїдою або безперебійного джерела живлення з вихідною напругою несинусоїдної форми. Тривала (понад 5 хвилин) експлуатація з такими джерелами напруги веде до пошкоджень реле струму і віднесенню таких поломок до негарантійних випадків.

Клемні з'єднання реле струму розраховані на проводи зі струмопровідною жилою перетином до 16 мм2. Ця величина залежить від струму, споживаного навантаженням. Щоб знизити навантаження на клеми, краще застосовувати жили з відносно м'яких матеріалів. Всі проводи зачищають від ізоляції на довжину 10 ± 0,5 мм. Більша величина може призвести до виникнення короткого замикання, а менша – зробить електричне з'єднання менш надійним. Переважно слід користуватися наконечниками для кабелів. Відкрутіть гвинти клем і вставте в них зачищені жили. Затягуйте гвинт із зусиллям 2,4 Н•м за допомогою викрутки з лезом шириною до 6 мм. Недостатнє зусилля робить контакт слабким і змусить проводи з клемами надмірно нагріватися, а перетяжка призведе до пошкодження клем і проводів. Жало викрутки ширше 6 мм може зламати клеми і привести до зняття реле з гарантії.