Як визначити фазу, нуль та заземлення

Багато електроприладів вимагають дотримання полярності. Це не тільки потужні споживачі електроенергії, такі як посудомийна машина або електрична піч, але й звичні для нас перемикачі для вмикання/вимикання світла. Навіть підключення перемикача з розімкненим нулем замість фази може стати причиною ураження струмом.

Стабільна та безпечна робота електроприладів можлива лише за умови правильного підключення. Для цього потрібно визначити, який з провідників є фазним, нульовим та заземлюючим. У цій статті ми детально розглянемо способи, як це зробити безпечно з використанням доступних інструментів, а також розберемо, чи можливо визначити фазність без приладів.

Безпека понад усе!

Життя та здоров’я людини є найбільшою цінністю. Тому, перш ніж приступити до роботи з електрообладнанням, слід переконатися, що всі інструменти справні: корпуси без пошкоджень, ізоляція без переламів дроту та пошкоджень, щупи не розбовтані та їхні корпуси не порушені.

Не торкайтеся до ділянок без ізоляції на інструментах та дротах під час роботі під напругою!

Якщо виникнекнуть найменші сумніви у правильності дій, припиніть роботу та зверніться до професіоналу — це вбереже вас, а також оточуючих людей від можливого ураження струмом.

Як визначити нуль та фазу індикаторною викруткою

Одним з найпростіших способів виявлення фази та нуля є робота з викруткою-індикатором. Такий інструмент доступний за ціною та нескладний у використанні. Детально розглянемо його облаштування для розуміння принципу роботи.

Цей прилад складається з рукоятки та металевого жала, більша частина якого вкрита ізоляцією. Всередині прозорої рукоятки розміщено резистор та неонова лампа, а на торцевій частині є другий контакт.

Працюючи з індикаторною викруткою, її жало повинно торкатися досліджуваного елемента, а людина — другого контакту. Ємність та опір людського тіла тут виступають частинами ланцюга: якщо в ланцюзі присутня напруга, то лампочка починає світитися.

Для визначення фази та нуля викруткою-індикатором достатньо доторкнутися спочатку до одного, а потім до іншого не ізольованого кінця дроту або отвору розетки. Якщо у досліджуваному елементі є напруга, то лампочка загориться. Це явище відповідає фазному провіднику. Якщо світіння немає, то перед нами нульовий або заземлюючий кабель.

Як визначити фазу та нуль мультиметром

Індикаторною викруткою ми могли визначити тільки наявність напруги. За допомогою тестера ми можемо побачити певні показники, які відображаються на моніторі. Визначення робочого, заземлюючого та нульового робочого елемента за допомогою мультиметра відбувається за схожим сценарієм (як з викруткою). Проте це більш складний прилад, тому потрібно бути дуже уважним під час встановлення його режимів. Якщо замість режиму вольтметра буде обрано режим амперметра, ви можете отримати значний удар струмом.

Отже, встановлюємо перемикач пристрою у режим вольтметра змінного струму "~", а межу вимірювання встановлюємо вище передбачуваної напруги у мережі. Перед початком роботи необхідно переконатися, що мультиметр справний. Для цього виміряйте напругу змінного струму у робочій розетці та проконтролюйте отримані значення. Після цього можна приступати до визначення фази у досліджуваному об’єкті. Одним з електрощупів торкаємося до досліджуваного елемента, а контактну частину другого електрощупа затискаємо між двох пальців. Якщо на екрані відображається будь-яке значення, що значно відрізняється від нуля (близьке до номінальної напруги у мережі), то перед нами робочий провідник. Якщо ж воно дорівнює нулю або дуже низьке (до кількох десятків вольт), то це нульовий або заземлюючий провідник.

Як визначити фазу та нуль без приладів

Єдиний можливий спосіб розрізнити провідники без використання приладів — за допомогою маркування провідників за кольорами. Жовто-зелене забарвлення ізоляції відповідає кабелю заземлення, синє або блакитне — нульовому, а робочий кабель може бути будь-якого кольору. На жаль, не всі притримуються ДСТів, а також необхідних вимог. Часто трапляється, що електрику підключено або немаркованими кабелями, або маркування не дотримано. Тому довіряти такому способу не можна.

У Інтернеті можна знайти безліч способів визначення фази за допомогою підручних засобів — картоплі, склянки з водопровідною водою, контрольної лампочки тощо. Ці способи використовувати ні в якому разі не можна — такі досліди можуть закінчитися фатально не тільки для вас, але й для оточуючих!

Окремозазначимо рекомендовану навіть деякими електриками контрольну лампочку, тобто патрон з лампою, до якого приєднані два дроти. Використання такого саморобного приладу заборонено Правилами Безпечної Експлуатації Електроустановок, тому що це може завдати серйозної шкоди та нанести травми.

Також небезпечно використовувати способи, в яких рекомендується приєднання електромережі до заземлених предметів — труб центрального опалення, водопостачання, газових труб тощо: якщо напруга опиниться на таких предметах, то дотик до них може стати смертельним.

Якщо ви не маєте достатньо інструментів або досвіду роботи з електрикою, то не ризикуйте життям та здоров’ям, а довірте підключення електроприладів професіоналу.

Як визначити заземлення

Часто у нових будинках можна зустріти проводку з трьохжильного кабелю, тобто в ньому присутнє окремо виведене заземлення. За умови неправильного підключення є ризик короткого замикання, а також ураження струмом. Тому для підключення електрообладнання важливо знати не тільки де знаходиться фаза, але також виявити нуль та заземлення.

Визначити дріт заземлення складно через те, що за своїми параметрами він схожий з нульовим.

У електромережах типу ТТ, які мають індивідуальний заземлюючий контур, можна знайти кабель заземлення за допомогою вимірювань мультиметром. Для цього потрібно почергово виміряти напругу між робочим провідником та двома іншими. Більше значення відповідає нулю, менше — землі.

В інших конфігураціях мережі цей прийом не працює, тому ми рекомендуємо зробити наступні кроки:

  1. Відімкнути всіх споживачів електромережі на досліджуваній ділянці ланцюга.
  2. У щитку визначити, де здвоєний ПЗВ на вхід.
  3. Уважно оглянувши захисний пристрій, визначити знаходження нульового, а також фазного провідника.
  4. Відімкнути це ПЗВ.
  5. Обережно від’єднати нуль від ПЗВ на час дослідження.
  6. Ввімкнути захисний пристрій.
  7. Тестером провести вимірювання досліджуваних елементів почергово підключаючи кожний до фазного. Нульовий провідник відімкнений, тому показання вимірювань будуть нульовими, поєднання фаза-земля покаже близько 220 В.
  8. Провести маркування провідників згідно з отриманими даними.
  9. Провести повторне підключення нуля до ПЗВ.

Пам’ятайте: необережне або невміле поводження з електрикою може призвести до непоправних наслідків. Не ризикуйте життям та здоров’ям — довірте справу професійним електрикам зі стажем та необхідними допусками.