Вибір терморегулятора для систем антиобледеніння та сніготанення

Системи антиобледеніння та сніготанення набирають усе більшої популярності. Це не дивно, бо встановлення на дахах та тротуарах нагрівальних кабелів допомагає боротися з ожеледицею, появою небезпечних бурульок, а також сніжних шапок на дахах.

Система сніготанення повинна бути правильно спланована та побудована для ефективної, але в той час економної роботи. Велике значення має терморегулятор. Сьогодні ми розберемо, які бувають терморегулятори, їхні особливості та чи потрібно взагалі їх використовувати в системі антиобледеніння.

Навіщо потрібен терморегулятор для систем антиобледеніння та сніготанення?

Є думка, що для системи сніготанення та антиобледеніння не потрібен терморегулятор зовсім або ж його можна замінити звичайним ножовим або автоматичним вимикачем. Мовляв, можна вручну включити підігрів, коли стало холоднішати або пішов сніг. Ця думка помилкова, а також дуже небезпечна!

Так, наприклад, людина може включити обігрів у холодну пору та забути про це, а з настанням теплої погоди додатковий прогрів може призвести до перегрівання кабелю. Це загрожує виходом із ладу різних елементів системи, а також може стати причиною загоряння. Також постійно працюючий підігрів споживає велику кількість електроенергії.

Якщо ж обігрів не був включений вчасно, може утворитися крижана кірка, бурульки, великі снігові скупчення. Щоб усунути це потрібен тривалий час, що спричинить певні складнощі людям, а також може бути небезпечним різного роду травмами.

Таких ситуацій можна уникнути, якщо встановити хоча б базовий терморегулятор. Також встановлення цього приладу дозволить значно заощадити на електроенергії.

Які бувають термостати для систем антиобледеніння та сніготанення?

Ефективність та економічність нагріву залежить від того, як влаштована система керування. Для цього можна використовувати різноманітні за функціональністю терморегулятори. Розберемо докладніше кожний із видів.

Терморегулятори, що працюють у зазначеному діапазоні температур. Такі пристрої зазвичай комплектуються температурним датчиком, а також у них є можливість налаштування діапазону температури, за якої запускається нагрівальна система. Тобто якщо зняті з температурного датчика показання потрапляють у зазначений діапазон, то вмикається підігрів.

Компанія DS Electronics випускає цифрові прилади з температурним датчиком: terneo sn, що встановлюється на DIN-рейку, а також terneo kt, що встановлюється в підрозетник. Ці пристрої відрізняються простотою монтажу, а також зручністю керування. Також вони мають захист від перегріву — якщо температура всередині приладу досягне 80–85°С та вище, то він автоматично відключиться задля запобігання екстремальної ситуації з терморегулятором, а включиться тільки після охолодження.

Система, що керується терморегулятором із датчиком температури досить проста та недорога, але має свої слабкі сторони. Через те, що в разі ввімкнення нагрівальних елементів враховується тільки температурний режим, нагрів може працювати вхолосту. Це пов’язано з тим, що зниження температури не обов’язково супроводжується опадами та ожеледицею. Робота обігріву вхолосту тягне за собою зайві витрати на електроенергію.

Цифрові «метеостанції». Так називають терморегулятори для систем сніготанення, які оснащені не тільки датчиками температури, але й датчиком опадів. Поєднання двох датчиків системи сніготанення дозволяє максимально ефективно керувати роботою нагрівальних елементів. Підігрів починається тільки, якщо обидва датчика покажуть його необхідність. Якщо температурні показання потрапляють у встановлений діапазон та датчик підтверджує наявність опадів, почнеться нагрівання поверхні.

Добрим прикладом такої системи є terneo sneg. Крім можливості підключення датчика опадів, у цьому приладі є також функція построгріву. Вона дозволяє встановити додатковий час роботи нагрівальних елементів після того, як датчик опадів перестане фіксувати сніг. Це дозволяє домогтися повного зникнення снігу.

Використання терморегуляторів із різними видами датчиків дозволяє уникнути роботи вхолосту, що сприяє суттєвій економії електроенергії. Висока вартість таких систем зможе окупитися через кілька сезонів. Час окупності залежить від тривалості роботи такої системи.

Висновки

Системи антиобледеніння допоможуть значно знизити рівень травм, пов’язаних з обмерзанням тротуарів та ступенів навколо вашого будинку, скупченням снігу та утворенням бурульок на даху. Їхня ефективність та економічність безпосередньо залежить від роботи терморегулятора. Прості пристрої з температурним датчиком дозволяють заощадити на етапі побудови системи, але можуть призвести до зайвих витрат на електроенергію в майбутньому. Більш складні системи з терморегуляторами та двома різними датчиками обійдуться дорожче, але водночас дозволять заощадити на електриці.

Вибрати оптимальний варіант терморегулятора допоможуть тільки розрахунки ефективності роботи системи сніготанення саме під ваш проєкт. Ці розрахунки повинні враховувати безліч чинників, передбачити які не завжди можливо з першого погляду.

Зверніться до професіональної компанії, яка займається розробкою, а також монтажем різноманітних систем антиобледеніння та сніготанення. Вони зроблять розрахунок кількох можливих варіантів та підберуть оптимальний для вас.