Як обрати терморегулятор?

Призначення та область застосування терморегуляторів

Щоб споживач правильно вибрав терморегулятор, він повинен розуміти його призначення і область застосування. Відомі такі терморегулятори:

— Для кабельних систем — опалення «тепла підлога» і відтавання снігу / льоду.

Для конвекторів та інфрачервоних панелей.

Для електричних водяних котлів.

— З програмуванням функцій і режимів роботи.

— Для промислових завдань.

Для виконання своїх завдань терморегулятор має температурний датчик. Він буває:

— Вбудованим в регулятор температури.

— Зовнішнім, встановленим на відстані від нього.

Бувають терморегулятори з наявністю обох видів датчиків.

Датчик вимірює температуру повітря або поверхні теплої підлоги в тому місці, де він встановлений, і передає це значення до терморегулятора. Останній порівнює її із заданою і, якщо треба, вмикає / вимикає інфрачервону панель, конвектор або «теплу підлогу». Цей процес йде до моменту, поки температура не почне збільшуватися, тим самим наближаючись до заданої. За рахунок цього досягаються основні цілі використання терморегулятора — досягнення комфортної температури в приміщенні і точна її підтримка за умови ефективного використання енергії. Підвищується ефективність використання опалювальних систем.

Терморегулятори відрізняються:

— Застосуванням в побуті або на виробництві.

— Межами регулювання температури.

— Дозволеною електричною потужністю навантаження.

— Місцем установки (настінний вбудований, для розетки, на DIN-рейку).

— Наявністю / відсутністю термозахисту, блокування клавіш від зміни налаштувань, роботою при поломці / відсутності термодатчика та іншим.

Від цього буде залежати який терморегулятор потрібно вибрати.

Терморегулятори за способом управління можуть бути електромеханічними або електронними (цифровий екран або сенсорний дисплей). Для більшої частини електронних терморегуляторів доступна опція програмування режимів роботи на перспективу, найчастіше — на тиждень вперед.

Детальніше розберемо, як правильно обрати терморегулятор.

Електромеханічні

Електромеханічні терморегулятори — найпростіші у використанні і найбільш доступні за ціною. Вони керують температурою повітря по тепловому комфорту, який відчуває людина. Управляється він за допомогою колеса, що обертається, і шкали температури. Цей регулятор ставлять в невеликих кімнатах. Відносна величина економії електроенергії в цьому випадку невелика. Але вона однозначно більша, ніж якщо споживач буде вручну вмикати / вимикати електроживлення нагрівача.

Електронні

Електронні пристрої відрізняються від електромеханічних в першу чергу більш високим рівнем інформативності. Вони відображають поточне значення температури на цифровому екрані (дисплеї). Вони (як і електромеханічні терморегулятори) можуть управляти роботою систем обігріву приміщень різної площі. Залежно від електричної потужності нагрівача (2000 ВА і більше) терморегулятори бувають на струм 16/20/30 А. Якщо потужність навантаження перевищує аналогічну величину для терморегулятора, його слід підключати за допомогою магнітного пускача (контактора) для захисту від перевантаження. Електронним терморегуляторам притаманний більш широкий вибір функцій, ніж у електромеханічних:

— Регульований гістерезис.

— Захист від перегріву (термозахист).

— Можливість продовжити функціонування при аварії або пошкодженні датчика.

— Включення нагрівання з затримкою в часі (30 хвилин – 4-и доби).

— Лічильник роботи регулятора з навантаженням та інше.

Програмовані

Заощадити ще більше електроенергії дозволять програматори. Це електронні регулятори з можливістю задати індивідуальний розклад на тиждень вперед і безліч інших функцій. Сюди відносять:

— Програмовані режими роботи опалення — «Таймер», «Ручний» або «Від'їзд».

— Функція виявлення відкритого для провітрювання вікна. У разі виявлення різкого падіння температури в приміщенні, що обігрівається, опалення для економії відключається на 30 хвилин.

— Налаштування датчика на вимір однієї з температур — підлоги, повітря або повітря з обмеженням по підлозі.

— Програмування опалення (на 7 діб). Можна задати до 3-х або 16-й (за одну добу) періодів підтримки комфортної температури.

Призначення терморегуляторів

У електронних регуляторів є незалежна пам'ять. Вона зберігає останні (перед збоєм електроживлення) налаштування приладу і величину енергоспоживання опалення (за добу, тиждень або місяць). Статистику останнього споживач може проаналізувати за допомогою програмно-апаратних засобів. Для правильного обліку енергоспоживання обов'язково потрібно ввести в пам'ять програматора значення потужності підключеного навантаження.

Дистанційне керування опаленням через смартфон, інші мобільні пристрої здійснюють програматори з модулем Wi-Fi. Більшість програматорів (виняток — модель pro-z) можуть працювати з термодатчиками інших виробників. Це зручно для заміни програматора застарілої моделі на сучасний, але іншої марки.

Електронні терморегулятори промислового призначення керують системами опалення, охолодження, вентиляції та кондиціювання приміщень значної площі. Вони відрізняються від побутових пристроїв більш широким діапазоном температури, рівним -55 ... + 125 °С. Такі регулятори бувають одно- чи двоканальними. В другому випадку перед споживачем не буде проблеми — як вибрати терморегулятор для цілорічної системи мікроклімату. Для цього встановлюють два датчика температури в одній точці приміщення. Один з каналів управляє роботою кондиціонера, інший — опалювальним котлом.

Є терморегулятори для інкубаторів. Цей пристрій має можливості самонавчання. Тут потрібна висока точність регулювання температури — до 0,015 ºС. Цей регулятор включають в розетку, він має виносний термодатчик. При критичному відхиленні температури спрацює вбудований зумер.

Регулятори електрокотлів керують ними за значенням температури води у зворотній лінії опалення. Захист котельного агрегату від перегріву реалізований шляхом контролю температури води на подачі в опалювальну систему. До регулятору котла можна підключити зовнішній програматор, який забезпечує погодозалежне (від зовнішньої температури) управління температурою повітря в приміщенні.

Безпечне пересування людей пішки і проїзд машин в зимовий час забезпечують терморегулятори sn, kt і sneg систем танення снігу та криги. Вони керують нагрівальними кабелями, які ставлять в ступені ґанків і відкритих майданчиків, монтують в зливостоки покрівлі. Особливістю регулятора моделі sneg є використання, крім основного, додаткового термодатчика опадів. Такий пристрій визначає наявність снігу і криги по електричному опору вологи на своїх контактах. Для видалення з такого датчика шару замерзлих опадів є внутрішній підігрів датчика.