Де встановити терморегулятор та датчик тепла залежно від призначення

Де встановити терморегулятор: основні правила

На роботу терморегулятора можуть впливати різноманітні чинники, які обов’язково потрібно враховувати під час вибору місця монтажу прибору.

Відстань від зони обігріву

Обираючи, на якій висоті встановлювати терморегулятор, потрібно враховувати можливість його нагріву від системи опалення. Це може призвести до некоректних показників приладу, його перегріву, а також виходу з ладу. Тому терморегулятор рекомендується встановлювати на висоті не менш, ніж пів метра від системи обігріву.

У той самий час, за умов збільшення довжини кабелю температурного датчика зростає ризик його пошкодження під час вкладання та експлуатації.

Оптимальним рішенням вважається встановлення терморегулятора на висоті до метру. Якщо ж у будинку є малі діти, то рекомендується збільшити висоту до 1,5 м.

Віддаленість від додаткових джерел тепла

Окрім системи опалення, на термостат можуть впливати різні прилади: пічки, лампи розжарювання, конвектори, бойлери тощо. Під час вибору місця для прибору потрібно передбачити можливий вплив цих приладів та монтувати терморегулятор на відстані від них.

Віддаленість від вікон та дверей

Протяги та прямі сонячні промені можуть сприяти невірній фіксації температури та, як наслідок, некоректній роботі системи обігріву. Окрім цього, сонячне світло негативно впливає на пластмаси, із яких виготовляються термореле. Це може призвести до руйнування матеріалу та втрати зовнішнього вигляду. Тому рекомендується встановлювати терморегулятор в місцях, захищених від протягів та сонячного світла.

Встановлення поряд із розеткою

Віддаленість терморегулятора від основної електромережі потребує прокладки додаткових електроканалів та дротів, що негативно впливає на зовнішній вигляд та призводить до збільшення вартості проєкту обігріву. Тому рекомендується встановлювати термореле поряд з наявною розеткою. Допускається встановлення в одній рамці з вимикачами та розетками.

Захист від вологості

Потрапляння вологи в терморегулятор може стати причиною короткого замикання та виходу з ладу, як самого приладу, так і всієї системи обігріву. Тому рекомендується встановлювати термореле в приміщеннях із низькою вологістю.

Якщо ж система обігріву монтується в приміщеннях із високою вологістю (ванна, сауна тощо), то датчик ставиться всередину таких кімнат, а сам прилад виводиться в сухе місце. Також можна використовувати захищені від вологи термореле.

Встановлення в місці вільному від меблів

Не рекомендується затуляти терморегулятор меблями. По-перше, це незручно, бо обмежує можливість його використання. По-друге, за меблями поганий повітрообмін, а це може стати причиною невірних вимірів температури (якщо датчик вбудований) та перегріву пристрою.

Особливості встановлення терморегулятора залежно від призначення

Місце монтажу термореле також багато в чому залежить від його призначення. Розглянемо особливості встановлення термореле для різних систем.

Де встановити терморегулятор теплої підлоги?

Термореле електричної теплої підлоги рекомендується встановлювати на кожний контур обігріву. Монтаж пристрою зазвичай проводять у підрозетник на стіні в опалюваній кімнаті на висоті не менш ніж 50 см.

Якщо для системи теплої підлоги передбачена виділена лінія живлення зі своїм щитком, то термореле можна встановити в щиток. Компанія DS Electronics випускає широкий модельний ряд терморегуляторів terneo зі способом кріплення на DIN-рейку.

Місцеположення терморегулятора також багато в чому залежить від способу встановлення температурного датчика.

У разі використання водяних та електричних теплих підлог датчик температури монтується в бетонну стяжку та допомагає контролювати ступінь нагріву поверхні. Також допускається використання датчиків температури повітря.

Під час монтажу інфрачервоних теплих підлог температурний датчик кріпиться до зворотної сторони плівки та ховається в шарі підкладки. У цьому випадку використання датчиків температури повітря не бажано.

Широкий модельний ряд терморегуляторів terneo від компанії DS Electronics дає змогу підібрати пристрій під вимоги різних систем обігріву. А мінімалістичний дизайн приладу дає йому змогу добре виглядати практично у в будь-якому інтер’єрі.

Де встановити терморегулятор для систем обігріву, що підключаються?

Для контролю роботи конвекторів або нагрівальних панелей, що підключаються, можна використовувати терморегулятори, які встановлюються в розетку. Такі пристрої мають вмонтовані температурні датчики повітря.

Де встановити терморегулятор для котла?

Терморегулятор допомагає оптимізувати роботу електричного котла в системі водяного обігріву. Задля підключення котла до електроживлення рекомендується робити відокремлену лінію зі своєю системою захисту, яку монтують у електрощит. Також зручно розташувати в щиті й терморегулятор для котла.

Місце встановлення терморегулятора може мати значний вплив на роботу системи обігріву. Правильно обране місце монтажу дає змогу комфортно використовувати систему обігріву та продовжить її строк служби.