Облаштування теплої підлоги у лазні своїми руками

Тепла підлога кабельного типу

Отже, якщо ви маєте можливість суттєво підняти рівень підлоги у вашій лазні, то, більш логічним буде зробити електричну підлогу з кабелем у якості нагрівального елементу. Приступаємо до розрахунків:

1) визначаємо корисну опалювальну площу приміщення. Для цього із загальної площі роздягальні або мийного відділення лазні потрібно відняти площу підлоги, яка буде зайнята меблями, сантехнікою та іншими елементами інтер’єру, під якими нагрівальний кабель розміщувати не потрібно;

2) відповідно до отриманої величини корисної площі та передбачуваного типу обігріву приміщення визначаємо, якої потужності та якого типу кабель нам буде потрібно. Для цих цілей корисно користуватися спеціальною інструкцією, яка є на нашому сайті. Там же є рекомендації щодо укладання кабелю, за таким параметром, як крок витків, за величиною відступу від країв корисної площі та за іншими параметрами. У тому випадку, якщо у якості нагрівального елементу ви оберете одножильний кабель, підбираючи потрібний кабель, враховуйте ту обставину, що обидва кінця кабелю повинні бути підключені до терморегулятора. Тобто, довжини підібраного кабелю повинно на це вистачити. У двожильного нагрівального елементу до терморегулятора підключаються обидві жили з одного кінця, а на другий кінець кабелю встановлюється спеціальна ізолююча муфта.

3) відповідно до отриманих розрахунків обираємо у спеціальному розділі продукції на сайті компанії DS Electronics потужність необхідного вам одно- або двожильного кабелю.

Окрім нагрівального елементу вам буде потрібно:

  • терморегулятор з термодатчиком, який встановлюється у підлогу, з довгими з’єднувальними дротами;
  • пристрій захисного відключення (УЗВ), необхідний для додаткового захисту користувача від ураження електричним струмом;
  • термоізоляційний матеріал, що вкладається на бетонну підлогу. Оптимальним варіантом для утеплення всієї «теплої підлоги» буде екструдований пінополістирол з товщиною не менше 3 см максимальної щільності;
  • фольгована тепловідбивна плівка для укладання між теплоізоляцією та кабелем;
  • монтажна стрічка для фіксації витків кабелю;
  • металопластикова труба необхідної довжини для того щоб помістити в неї термодатчик. Труба повинна бути заглушена з того кінця, у якому встановлено датчик.

Монтаж теплої підлоги кабельного типу

Безпосередній монтаж бажано починати з розміщення терморегулятора. Якщо ви обрали терморегулятор для встановлення у підрозетник, то встановити цей прилад ви можете не нижче 30 см від рівня підлоги. Розміщувати його потрібно у тій точці, де прилад не може піддаватися впливу водяних бризок, пару або спрямованого потоку теплого повітря.   

Після укладання термоізолюючого шару на бетонну основу, та тепловідбивної плівки й фіксації монтажної стрічки, приступаємо до розкладки кабелю. При цьому не допускаються різкі переломи, натяги та перегини кабелю. Також неприпустимі будь-які дії, які можуть порушити цілісність ізоляції кабелю. На нього не можна наступати, кидати важкі предмети (інструменти та інше).

Окремої згадки заслуговує опис правил встановлення температурного датчика терморегулятора. Датчик розміщується у гофрованому рукаві, таким чином, щоб від опинився біля заглушеного краю рукава. Довжина труби повинна бути такою, щоб її вистачало на те, щоб сховати у ній з’єднувальні дроти датчика на всій ділянці його розміщення всередині підлоги та стіни, до зони можливого контролю перед терморегулятором. Кінець гофрованої труби з датчиком та заглушкою розташовують у підлозі приблизно посередині між витками кабелю. Забороняється з’єднувальними дротами датчика (у рукаві) перетинати нагрівальний кабель!

Кінці нагрівального кабелю та з’єднувальних дротів термодатчика вкладаються у попередньо підготовлену виїмку на стіні, яка підводить гнучкі з’єднувальні елементи до терморегулятора (штробу). Кінці приєднуються  до відповідних клем приладу. Схема правильного підключення всіх елементів опалювальної системи є на тильній поверхні терморегулятора. Після збирання всієї схеми та перевірки правильності підключення, вкладені витки кабелю заливаємо цементно-піщаною стяжкою потрібної товщини. А після її затвердіння та укладання додаткового гідроізоляційного прошарку, приступаємо до укладання керамічної плитки, керамограніту або будь-якого іншого оздоблювального матеріалу для підлоги.

Тепла підлога плівкового типу

Такий спосіб обігріву приміщення значно простіший, тому що не потребує підняття рівня підлоги та робиться набагато швидше. Вкладання інфрачервоних матів можливе навіть на вже існуючу дерев’яну підлогу. Єдина вимога: підлога повинна бути досить рівною та міцною (на повинна «гуляти» під ногами, тобто, не прогинатися при ходьбі). Якщо ваш випадок підпадає під ці вимоги, то можна приступати до укладання.

Почати потрібно так само, як і у випадку з кабельною теплою підлогою:

1) визначаємо корисну площу приміщення та її конфігурацію;

2) відповідно до отриманих результатів підбираємо необхідну кількість нагрівальних секцій потрібних розмірів. В асортименті компанії DS Electronics є секції шириною 0,3 м, 0,5 м, 1,0 м;

3) також вам буде потрібен терморегулятор з термодатчиком, з’єднувальні дроти, спеціальна тепловідбивна прокладка (вона потрібна у тій кількості, щоб її вистачило для вкладання на всю площу приміщення). Зверніть увагу, що прокладка у цьому випадку не може бути фольгованого типу, є теплоізолюючі матеріали на іншій, неметалевій основі! Також буде потрібна клейка стрічка (скоч), спеціальні клеми для підключення з’єднувальних дротів до секції, комплект бітумної ізоляції.

Коли підібрано необхідний набір матеріалів, можна починати збирання.

Монтаж теплої підлоги плівкового типу

1) Основу потрібно зачистити. Якщо основа бетонна, то її поверхню можна оздобити додатковим шаром «підкладки». Можна використовувати ДВП, або спеціальні види підкладки під ламінат.

2) Визначаємо місце для встановлення терморегулятора, використовуючи ті самі принципи, якими ми керувалися при розгляді теплої підлоги кабельного типу. Готуємо місце під встановлення приладу, у залежності від обраної моделі терморегулятора. Готуємо штроби під з’єднувальні дроти до нього.

3) Вкладаємо тепловідбивну плівку по всій площі приміщення.

4) Далі розкладаємо нагрівальні елементи, встановлюємо на них клемні затискачі, приєднуємо до затискачів з’єднувальні дроти;

5) У «підкладці» готуємо невеликі виїмки під затискачі, термодатчик, дроти. Наявність таких заглиблень дозволить продовжити термін дії нашої опалювальної системи.

6) Встановлюємо термодатчик на нагрівальний елемент навпроти призначеного для нього заглиблення та ізолюємо з допомогою бітумної ізоляції датчик з його тильного боку та затискачі, встановлені на плівкових нагрівачах.

7) Приєднуємо до терморегулятора з’єднувальні дроти у відповідності до схеми на зворотному боці приладу. Перевіряємо роботу системи подачею напруги у мережу, обертаючи ручку регулятора температури на терморегуляторі. Якщо всі з’єднання були виконані правильно, повинен початися нагрів плівкових елементів.

8) У тому випадку, якщо нагрів почався та вся схема зібрана правильно, то поверх вкладених нагрівальних плівок вкладаємо підлогове покриття (лінолеум, ламінат, ПВХ-плиту або інші матеріали).

Таким чином, тепла підлога плівкового типу – оптимальний варіант, коли немає можливості достатньо високо підняти рівень підлоги.

Висновки

Будь-який варіант конструктивного виконання теплої підлоги має свої переваги та область можливого застосування у певних умовах. Компанія DS Electronics виробляє високоякісне обладнання, необхідне для оснащення будь-якого з розглянутих у цій статті різновидів опалювальних пристроїв.

Надійність нашої продукції та простота її використання дозволять вам без особливих труднощів самостійно монтувати якісні та ефективні системи обігріву підлоги, оснащуючи їх необхідними засобами контролю. При цьому суттєво економлячи на фінансових вкладеннях. Під час робіт уважно вивчіть інструкції до придбаних приладів та матеріалів, а також у точності виконуйте рекомендації, дані у цій статті. Раді були допомогти!