Скільки коштує тепла підлога для будинку або квартири?

Коли питання про необхідність встановлення теплої підлоги вирішене, виникає наступне: яку обрати та скільки це буде коштувати? Відповісти на це питання однозначно не можна, бо розрахунок вартості повинен враховувати всі чинники, які впливають на підсумкову ціну. У цій статті ми розберемо кожний із них, а також визначимо його вплив на загальну вартість проекту.

Площа обігріву

Для розрахунку використовується тільки корисна площа, тобто із загальної площі приміщення потрібно вирахувати площу, яка зайнята низькими меблями, обладнанням, а також відступи на 5 см від стін, на 10 см від нагрівальних приладів. Встановлення низьких предметів на поверхню, що обігрівається може призвести до їхнього небажаного перегріву, що спровокує пошкодження цих предметів та системи обігріву.

Тип обігріву

Теплу підлогу можна використовувати як основне джерело обігріву або ж для підтримання комфортної температури в приміщенні. Якщо це єдине джерело обігріву, то площа поверхні, що нагрівається повинна складати не менше 70 %. В іншому випадку, обігрів буде неефективним, а витрати енергії на нього значно зростуть.

Вид та потужність нагрівальних елементів

На вибір облаштування теплих підлог впливає декілька чинників:

1. Поверховість та тип приміщення.

Встановлення водяних теплих підлог у висотних багатоквартирних будинках заборонено законом, бо це є прямим втручанням в інженерні системи будинку та може бути небезпечним для життя. У квартирі можна встановити тільки електричний обігрів поверхні. У приватному будинку можна встановлювати будь-яку систему підігріву підлогового покриття.

Поверховість будівлі значно впливає на потужність нагрівачів. Так, наприклад, для обігріву приміщень на першому поверсі рекомендується використовувати нагрівальні елементи потужністю 140–160 Вт/м2 через необхідність обігріву холодного фундаменту, а для верхніх поверхів достатньо 120–130 Вт/м2.

2. Призначення приміщення.

Укладання теплої підлоги в приміщеннях із підвищеною вологістю вимагає якісної гідроізоляції, тому для цієї мети не підходить плівковий тип нагрівача, але добре підійде водяний обігрів або на основі нагрівальних кабелів. А от у приміщеннях, у яких небажане збільшення рівня підлоги або використовуються незакріплені підлогові покриття (лінолеум, паркет, ламінат, ковролін тощо), можна вкласти саме плівкові нагрівачі.

Потужність нагрівальних елементів також залежить від призначення приміщення. Так, наприклад, для обігріву кухні або ванної потрібно 140–150 Вт/м2, для холодних приміщень, таких, як балкон або лоджія — 180–200 Вт/м2, а для житлових кімнат — до 160 Вт/м2.

3. Теплоізоляція приміщення.

Рівень теплових втрат безпосередньо впливає на потужність нагрівального елементу: чим вище втрати, тим більше потрібна потужність нагріву для їхньої компенсації. На рівень теплоізоляції впливає:

— кількість стін, що виходять безпосередньо на вулицю;

— кількість вікон, а також якість віконних рам;

— матеріал, використаний для спорудження будівлі;

— наявність утеплення стін та перекриттів.

4. Тип підлогового покриття 

Тип підлогового покриття та особливості його вкладання впливають на загальну вартість проекту обігріву приміщення. Кожне покриття має свої показники теплопередачі, які потрібно враховувати обираючи потужність нагрівальних елементів. Оптимальним покриттям для монтажу теплих підлог є плитка або керамограніт, тому що ці матеріали добре акумулюють та віддають тепло.

Складність схеми вкладання нагрівальних елементів

Коли потрібна потужність обігріву приміщення встановлена, а також обрано оптимальний тип нагріву, потрібно зробити розрахунок довжини нагрівальних елементів та частоти їхнього вкладання. Для цього є низка методик, а також допоміжних програм, що дозволяють полегшити розрахунки.

Вартість м2 теплої підлоги залежить від складності візерунка вкладання нагрівального елемента, а також загальної довжини нагрівача.

Виробник основних елементів конструкції

Більшу частину підсумкової вартості електричного обігріву складає ціна на нагрівачі. Вважається, що європейські виробники роблять якісно, тому ціна на ці комплектуючі висока. Цей міф ми розвіяли в попередній статті. Електрична тепла підлога RATEY від компанії DS Electronics якісно зроблена та водночас ціна нижче, ніж на закордонні аналоги.

Ціна на водяну теплу підлогу в основному складається з вартості труби та змішувальної групи. Від якості цих елементів залежить надійність, а також стабільність роботи всієї системи. На таких деталях краще не економити та купити їх у перевірених виробників.

Допоміжні матеріали та комплектуючі

Основні комплектуючі нагрівальної системи відіграють важливу роль у визначенні підсумкової вартості проекту, але не можна забувати про допоміжні матеріали. Їхня вартість іноді може бути на рівні основних. До допоміжних матеріалів можна віднести:

— металовироби та різного роду кріплення;

— ізолюючі матеріали;

— різноманітні перехідники та фітинги;

— будівельні матеріали;

— дроти та трубки для підключення системи тощо.

Підготовка поверхні перед вкладанням теплої підлоги

Також на підсумкову вартість впливає необхідність підготовки поверхні підлоги перед вкладанням — монтаж додаткової теплоізоляції, а також виконання вирівнювальної стяжки.

Роботи з монтажу теплої підлоги

Виконання всіх робіт зі встановлення теплої підлоги можна довірити професіоналам, а можна зробити самостійно. Зазвичай, за умови проведення робіт власноруч ви можете заощадити на послугах майстра, але за цих обставин можете припуститися низки помилок, які спричинять значне збільшення витрат. Краще не ризикувати та доручити виконання всіх робіт професіоналам.

Вартість робіт із монтажу теплої підлоги буде залежати від необхідності підготовки поверхні, виду обігріву, складності вкладання та підключення елементів, а також необхідності укладки підлогового покриття.

Вибір терморегулятора

Від терморегулятора залежить не тільки підсумкова вартість проекту, але й рівень споживання енергоресурсів на обігрів, а також підтримання комфортних умов у приміщенні.

Компанія DS Electronics випускає терморегулятори terneo. Лінійка представлена як простими механічними регуляторами, так і складними сучасними пристроями з доступом через інтернет. Завдяки використанню у виробництві сучасних технологій, а також власних розробок, ці пристрої вигідно відрізняються високою якістю та функціональністю.

Розрахунок підсумкової ціни теплої підлоги

Як бачите, підсумкова вартість проекту залежить від великої кількості різних чинників, які іноді дуже важко врахувати одразу. Для приблизного розрахунку вартості можна скористатися онлайн калькуляторами або програмами. Однак варто зазначити, що похибка такого розрахунку дуже велика. Точний розрахунок вартості теплої підлоги може дати тільки компанія, яка займається встановленням — вони прорахують вплив усіх чинників та створять оптимальний проект обігріву.

Довіряйте монтаж теплої підлоги тільки професіоналам, бо від цього залежить стабільність та безпечність роботи системи опалення.