Одножильний або двожильний нагрівальний кабель – що краще?

Однозначної відповіді на питання, що краще використовувати для електричного опалення одножильний нагрівальний кабель або його двожильний аналог, не існує. Будь-який з даних різновидів кабелю має право на існування та ефективне використання в опалювальних системах.

Принцип дії, використовувані матеріали у обох типів кабелю ідентичні. З кардинальних відмінностей варто відзначити тільки те, що при монтажі систем опалювання на основі одножильного кабелю обидва його кінці повинні підводитися до терморегулятора. У деяких випадках це може декілька утруднити монтаж всієї опалювальної системи. Необхідність підводу обох кінців кабелю потрібно враховувати при підборі нагрівального елементу необхідної довжини.

Для порівняння, нагрівальний та «холодний» провідники двожильного кабелю підключаються до терморегулятора з одного кінця, другий же кінець кабелю заглушується спеціальною муфтою. Найчастіше ці конструктивні особливості та певна простота при монтажі призводять до того, що споживач робить свій вибір на користь двожильного кабелю.

Розвінчаємо деякі помилкові думки

Серед споживачів часом побутує думка, що одножильний кабель створює більш сильне електромагнітне поле, ніж двожильний. Та це електромагнітне поле має негативний вплив на організм людини та від цього впливу можуть бути якісь серйозні наслідки. Але, насправді, навряд чи у даному випадку слід говорити про серйозні наслідки. Тому прокоментуємо це так:

  • Електромагнітне поле дійсно шкідливе для людського організму;
  • Нагрівальні кабелі дійсно створюють електромагнітні поля;
  • У одножильного нагрівального кабелю воно дійсно дещо сильніше, ніж у двожильного;
  • Випромінювання електромагнітного поля у всіх різновидів нагрівальних кабелів (й у двожильного й у одножильного) мізерне для того, щоб будь-яким істотним чином впливати на людину. Навіть у порівнянні з електромагнітним полем, створюваним звичайними побутовими електричними мережами та електроприладами, воно являє собою нескінченно малу величину. Та досягається низький рівень випромінювання завдяки використанню екрануючого шару у кабелях, які в обов’язковому порядку повинні заземлюватися або занулятися.

 

Ціна одножильних та двожильних нагрівальних кабелів

При купівлі нагрівального кабелю ціна є важливим критерієм вибору. Відзначимо, що при рівності основних експлуатаційних характеристик, вартість двожильного кабелю буде вище приблизно на 20 – 60%%, ніж у його одножильного аналога.

У якості прикладу, який ілюструє це ствердження, розглянемо порівняльний аналіз кабелів RATEY RD1 та RATEY RD2.

 

RATEY D1

RATEY RD2

Потужність (кВт)

0,280

0,280

«Корисна» площа, що обігрівається у якості основного засобу обігріву (м²)

15,6

15,6

Загальна довжина (м)

15,6

15,6

Ціна (грн.)

900

1103

Як бачите, різниця у вартості при рівності інших показників складає майже 200 грн. Що у відсотковому відношенні дає різницю в 22,5%.

У більш потужних та більш довгих кабелів ця різниця буде більше, перевищуючи п’ятдесятивідсоткову різницю. Саме цей показник часто й змушує кінцевого споживача робити вибір на користь одножильних кабелів. При цьому відбувається деяке ускладнення конструкції опалювальної системи та певне утруднення її монтажу.

Висновок

Повторимо, що однозначної відповіді, який з двох типів нагрівального кабелю краще, немає та не може бути. У іншому випадку, розробники опалювальних систем повністю відмовилися б від використання менш пріоритетного типу кабелю. А виробники нагрівальних кабелів відмовилися б від його виробництва на користь більш якісного та, як наслідок, більш перспективного матеріалу.

Однак цього не відбувається. У каталозі компанії DS Electronics однаково широко представлені обидва різновиди нагрівальних елементів для теплих підлог електричного типу. Та обидва типи кабелю ефективно використовуються для найрізноманітніших завдань.

Тому можна стверджувати, що вирішального значення на якість роботи опалення тип кабелю мати не буде. Набагато важливіше підібрати для цього якісні матеріали та комплектуючі. У якості прикладу таких матеріалів наведемо нагрівальні кабелі RATEY. Також систему опалення потрібно оснащувати якісними та зручними у експлуатації керуючими приладами (терморегулятори terneo). Та ще дуже важливо у точності дотримуватися правильної технології монтажу, як всієї опалювальної системи в цілому, так й її окремих компонентів.