Міфи про теплі підлоги

Міф № 1. Електромагнітне випромінювання від теплої підлоги може завдати шкоди здоров’ю

Багато хто знає про електромагнітне випромінювання, яке присутнє під час роботи електроприладів, а також про його шкідливий вплив на організм людини. Між тим, ми звикли користуватися технікою, не замислюючись, яке випромінювання вона виробляє.

За міжнародними нормами ВОЗ максимально допустиме електромагнітне випромінювання, за умови щоденного 8-годинного впливу, може складати 100 мкТл (Тесла, Тл – одиниця виміру індукції магнітного поля). Дослідження вчених показали, що на відстані 3 см звичний у побуті фен може випромінювати до 2000 мкТл, пилосос – до 800 мкТл, мікрохвильовка – до 200 мкТл, електрична плита та пральна машина – до 50 мкТл. Природне електромагнітне поле Землі в районі 50° широти (Україна) складає 50 мкТл.

Електромагнітне випромінювання гріючого кабелю теплої підлоги складає приблизно 0,2 мкТл, що значно нижче, ніж не тільки гранично допустимих значень, а також природного поля Землі. Це досягається завдяки декількох екрануючих шарів у гріючому кабелі, який використовується в монтажі.

З цього можна зробити висновок, що приготувати вечерю або посушити волосся набагато небезпечніше, ніж використання підлогового обігріву.

Міф № 2. Через використання теплої підлоги можуть розвинутися хвороби ніг

Під час використання внутрішньопідлогових нагрівальних елементів, поверхня підлогового покриття прогрівається до 25°С, що є комфортним для людини, а також сприяє кращій циркуляції крові в стопах.

Втім, навіть якщо температура теплої підлоги буде вище, це ніяк не позначиться на розвитку хвороб ніг. Якщо ви підозрюєте в себе схильність до будь-яких хвороб, зверніться за консультацією до лікаря.

Міф № 3. Електрична тепла підлога небезпечна ударом струму

Для того, щоб зрозуміти чи небезпечна тепла підлога, розберемо конструктивну будову теплових кабелів:

  1. Всередині містяться нагрівальні жили кабелю. Вони достатньо гнучкі та еластичні для того, щоб можна було вкласти нагрівальний елемент згідно з плановим малюнком. У разі правильного укладання, пошкодження нагрівальних жил практично виключено.
  2. Кожна нагрівальна жила має власну ізоляцію. Для цього використовують різні термостійкі матеріали: РЕ-Х, ПВХ та інші термостійкі полімери.
  3. Далі йде ще один ізолюючий шар – термостійкий поліетилен.
  4. Наступним шаром йде обплетення з міді або алюмофлекса, яке виступає екраном для зниження електромагнітного випромінювання.
  5. Ще один шар із термостійкого поліетилена.
  6. Останнім йде зовнішній шар ізоляції з еластичних матеріалів, які перешкоджають утворенню різних механічних пошкоджень кабелю.

Усього 15 % нагрівального кабелю є нагрівальним струмопровідним елементом, решту ж займає ізоляція різного роду. Пробій струму зведено практично до нуля, навіть у разі високої вологості повітря. Тому такий підігрів можна використовувати у ванній кімнаті, кухні, сауні та інших приміщеннях із підвищеною вологістю.

Плівкові нагрівальні елементи також мають декілька захисних та екрануючих покриттів. Окрім цього максимальний струм на провіднику складає 0,136 А, а максимальний струм полоси вуглецевого нагрівача шириною 100 см – менше 0,018 А. Правильне вкладання та підключення передбачають, що тепла підлога забезпечується додатковими засобами захисту від ураження струмом: ПЗВ, матеріалами, що не проводять струм.

Гарантія – ще один аргумент, який говорить про безпеку нагрівальних елементів для обігріву підлоги. Так, DS Electronics надає 25 років гарантії на нагрівальний кабель RATEY.



Міф № 4. Висока пожежна небезпека теплої підлоги

Як вже було сказано вище, гріючий кабель має декілька шарів ізоляції, яка захищає не тільки від пробою струму, але й є термостійкою та негорючою. Матеріали, які використовуються в монтажі, також негорючі.

Якщо під час монтажу всіх елементів усе зроблено професійно та були використані належні матеріали, то ймовірність пожежі майже виключено.

Міф № 5. Тепла підлога багато споживає електрики

Нагрівальні елементи підключаються до терморегулятора, який вмикає та вимикає підігрів, тільки коли поверхня остигає. Матеріали стяжки та підлогове покриття добре акумулюють та утримують тепло, тому нагрівальні елементи більшу частину часу будуть вимкнені.

Рівень споживання електроенергії залежить від якості теплоізоляції приміщення, а також функціональності терморегулятора. Докладніше про споживання електричних підлог ви зможете прочитати в нашій статті, присвяченій цій темі.

Міф № 6. З теплою підлогою можна використовувати тільки покриття керамічною плиткою

Тепла підлога, в основі якої лежить нагрівальний кабель, дійсно краще вкладати під плитку. Так забезпечується оптимальна теплопередача та нагрів поверхні. Але є також плівкові нагрівальні елементи, які використовують інфрачервоне випромінювання, яке нагріває предмети в кімнаті. Таку плівку можна вкладати практично під будь-яке підлогове покриття: паркет, лінолеум, ламінат, ковролін тощо.

Міф № 7. Якісну теплу підлогу виробляють тільки у Євросоюзі

У 2003 році в Україні засновано компанію DS Electronics, яка займається виробництвом обладнання для теплих підлог: терморегуляторів terneo та пропонує нагрівальні кабелі і плівку RATEY. У виробництві використовуються, як передові світові технології, так і власні розробки. Це дозволяє випускати продукцію високої якості, яка користується попитом.

Вся продукція DS Electronics сертифікована відповідно до стандартів ЄС та отримала Європейський сертифікат якості ISO 9001.

Ми сподіваємося, що розвіяли більшість міфів про теплі підлоги, а якщо у вас ще залишилися якісь питання або сумніви, то пишіть їх у коментарях.