Як вибрати теплу підлогу під плитку?

Система опалення типу «тепла підлога» в житлових приміщеннях є одним з найбільш економічних і ефективних способів їх нагрівання. Повністю відсутня необхідність в нагріванні поверхні підлоги вище 26 – 35 ºС. Саме тому такий спосіб обігріву називають низькотемпературним. При великих значеннях температури людина відчуває дискомфорт на рівні ступень ніг. Для досягнення комфортної температури повітря в приміщенні з теплою підлогою потрібно затратити значно менше електроенергії, природного газу, іншого палива, ніж при нагріванні води в радіаторної системи до 65 – 80 ºС.

Тепла підлога опалює кімнати наступним чином. За допомогою водяних трубопроводів, інфрачервоної плівки і кабелю, що гріє, встановлених на поверхні або в товщі підлоги, нагрівається його поверхневе покриття. Потім воно шляхом тепловіддачі піднімає температуру повітря в приміщенні. Цей процес йде рівномірно в напрямку знизу-вгору, в чому і полягає головна перевага теплих підлог.

Критерії вибору виконання електричних теплих підлог (гріючий кабель або інфрачервона плівка) і їх потужності залежить від декількох факторів:

— Призначення опалення — основне або додаткове.

— Особливостей приміщень (ванні, санвузли, кухні, спальні і вітальні кімнати) і матеріалу покриття підлоги.

— Обмежень об'єкта за обсягом споживаної електроенергії.

— Розмірів кімнат (ширина х довжина х висота), їх розміщення всередині квартири і будинку (число зовнішніх стін, їх орієнтація по сторонах світу і поверх).

— Способу управління (програматори або регулятори).

Особливо ретельно слід враховувати характер підлогових покриттів. Щоб зрозуміти – як правильно вибрати теплу підлогу під плитку варто пам'ятати наступне. Керамічна плитка, натуральний камінь, керамограніт, інші подібні матеріали є відмінними провідниками тепла. А ось у паркетної дошки, лінолеуму цей показник значно гірше.

Плитка укладається на шар клейкої суміші з товщиною не менше 8 – 10 мм. Перед цим формується ще як мінімум кілька шарів – теплоізоляції і вирівнюючого стягування. Всі вони в сукупності по товщині можуть скласти 75 – 180 мм. Але, з іншого боку, клей зі стягуванням вельми вдало виконує роль акумулятора тепла. Важливо правильно розібратися, яку теплу підлогу вибрати під плитку. При виборі варіанту теплої підлоги на основі обігрівального кабелю пам'ятайте, що висота стель у приміщенні зменшиться. Якщо це не критично для вас, то відповідь на питання – яку електричну теплу підлогу вибрати під плитку буде однозначною – гріючий кабель. І тільки в разі, коли можливості підняти рівень підлоги в приміщенні немає, варто використовувати інфрачервону плівку. Але, як правило, обробка підлоги плиткою відбувається в не житлових кімнатах з підвищеною вологістю повітря і небезпекою попадання води. А для плівки такі умови експлуатації категорично не допускаються.

Ми пропонуємо гріючі кабелі торгової марки RATEY 2-х різновидів:

— Одножильний серії RD1.

— Двожильний RD2 або TIS.

Щоб визначитися з можливим варіантом, повідомимо, що при практично однаковій потужності всіх кабелів (18 Вт / п.м.) одножильний кабель RD1 має дещо менший діаметр, ніж TIS і RD2 (3,7 мм проти 5,7 – 6). Але при цьому потрібна кількість двожильного кабелю менше. А укладання його при монтажі – більш зручне за рахунок того, що немає необхідності повертати другий «холодний» кінець провідника назад до точки подачі живлення на теплу підлогу.

Всі кабелі RATEY мають до 4-х шарів посиленої електричної ізоляції (термостійкий полівінілхлорид, звичайний і зшитий поліетилен). Все це робить дану продукцію цілком придатною для влаштування теплої підлоги в кухнях, їдальнях, басейнах, саунах і інших подібних приміщеннях.

Як раду при виборі теплої підлоги під плитку повідомляємо наступне. Укладання нагрівальних елементів в підлогу роблять там, де можуть безпосередньо перебувати або ходити люди. До того ж кабелі треба встановлювати з відступом в 100 – 150 мм від стін кімнати. Ті місця на підлозі приміщення, які займає побутова техніка та інші предмети інтер'єру, нагрівати не має сенсу. Люди там не ходять і тому гріючий кабель в таких точках не укладають.