Принцип роботи реле контролю напруги

Реле напруги - це пристрої з автоматичним спрацьовуванням, які захищають електричну техніку від можливого зниження / підвищення напруги (щодо номінального значення 230 В) в однофазних мережах. Є прилади, призначені для тих же функцій при трифазному електричному живленні. При відхиленні значення напруги в будь-яку сторону таке реле відключить навантаження. Що, в свою чергу, повністю виключає негативний вплив кидків напруги на експлуатоване електрообладнання.

Причинами відхилень напруги в мережі можуть бути такі чинники:

— При обриві повітряної лінії електропередач напруга може досягати 380 В, що викликає перегоряння більшості побутових електроприладів..

— Розрив нульового проводу вітром або з інших причин призводить до зростання напруги і виходу електроприладів з ладу.

— Якщо об'єкт (будівля) знаходиться на великій відстані від понижувального трансформатора, зростають втрати в сполучних проводах, що веде до сильного зниження значень напруги на вході в будинок з подальшою поломкою техніки.

— Якщо в мережу включений споживач значної потужності, то ця фаза перевантажена. В результаті напруга на ній падає нижче номінальної, приводячи до згорання електротехніки.

Слід пам'ятати, що реле напруги працюють в діапазоні напруг 100 – 420 В. Тому вони не в змозі захистити електричні прилади від імпульсних розрядів від блискавки, що можуть досягати кілька тисяч вольт.

Конструктивна схема всіх типів реле напруг складається з 2-х основних частин – силової і електронної. У складі електроніки є мікропроцесор, призначений безпосередньо для контролю напруги. Якщо його значення вийшло за задані межі, мікропроцесор подає сигнал на силову частину реле. А вона оперативно (від частки до декількох секунд) виключає напругу від навантаження. Ця характеристика реле напруги називається його швидкодією.

Межі спрацювання (по напрузі) у всіх реле ZUBR складають:

— Нижній 120 – 210 В.

— Верхній 220 – 280 В.

Після стабілізації напруги в мережі у реле спрацьовує таймер затримки підключення приладів (3 – 600 с). Це додатковий фактор захисту компресорного та іншого устаткування, яке чутливо до частих повторних пусків. Для нього рекомендується встановлювати час затримки 120 – 180 с.

Налаштування реле (пороги спрацьовування, час затримки і т. д.) здійснюється за допомогою трьох кнопок (механічних або сенсорних).

У всіх реле торгової марки ZUBR (крім D16, D25– 63) реалізований алгоритм True RMS, який забезпечує більш точне вимірювання напруги і відключення живлення від навантаження до того, як воно отримає пошкодження. Завдяки True RMS зменшується вплив мережевих перешкод на вимірювання напруги, форма якої відмінна від синусоїди

У всіх моделях реле напруги ZUBR (крім D16, D25–63) є професійна модель часу відключення навантаження. Вона не відключає устаткування, що захищається, при безпечних за величиною і тривалістю відхиленнях напруги. За основу взята крива «ITIC (CBEMA) Curve» (http: // www. Home.agilent.com/upload /cmc_upload/All/1.pdf?&cc=UA&lc=eng). Вона ще називається графіком терпимості підключеного обладнання і міститься в прошивці мікропроцесора реле напруги. У тому випадку, коли закидання напруги, а також їх тривалість не більше, ніж запас міцності підключеного навантаження, від'єднання живлення з нього не робиться.

Всі реле контролю напруги ZUBR забезпечені енергонезалежною пам'яттю, за допомогою якої зберігаються всі налаштування параметрів їх роботи і критичні значення напруги.

Також вони (крім лінії D) мають вбудований захист від перегріву. А в лінійці Dt застосована цікава функція. З метою збільшення тривалості ресурсу контактної групи реле цієї серії та зниження її іскріння навантаження комутують в максимальній близькості до моменту переходу синусоїди через нульове значення.