Вибір терморегулятора для теплої підлоги

Система електричного опалення типу «тепла підлога» складається з пари основних елементів:

  • Нагрівачі — інфрачервона плівка, гріючи кабелі і кабельні мати.
  • Терморегулятор з датчиком температури.

Причому перша складова — виконавча. Друга виконує переважно функції контролю і управління температурою, а також захищає нагрівачі від перегрівання.

До процесу розрахунку і підбору обладнання для таких систем потрібно підійти відповідально, ретельно оцінивши всі їхні переваги і недоліки. Такий же підхід необхідний для відповіді на питання – який терморегулятор вибирати під теплу підлогу?

В даний час існує три основних різновиди регуляторів температури до теплих підлог:

  • Електромеханічні.
  • Цифрові (електронні).
  • Програматори.

Далі розглянемо зазначені пристрої більш детально спільно з критеріями того, як правильно підібрати терморегулятор до теплої підлоги.

Найбільш зрозумілі в налаштуванні і експлуатації – електромеханічні терморегулятори terneo моделей mex, rtp і a. Вони мають просту принципову схему і найбільш доступні за ціною серед усіх інших типів регуляторів. При виборі електромеханічного терморегулятора для теплої підлоги користувач орієнтується тільки на рівень теплового комфорту в приміщенні, що відчувається їм.

Найчастіше такий пристрій встановлюють в кімнатах невеликої площі (санвузол, кухня, душова, ванна, індивідуальні басейни і лазні), де необхідно весь час підтримувати постійну температуру. Економія електроенергії на обігрів в цьому випадку відносно невелика (до 30%). Але все ж вона більш відчутна, ніж якби споживачеві довелося при досягненні комфортної температури вручну вимикати нагрівальні елементи.

Як орган управління електромеханічний терморегулятор використовує покажчик у вигляді обертового колеса, поміщений усередині кругової шкали температури. Додаткових функцій у таких регулюючих пристроїв – мінімум. У mex і a є окрема кнопка для їх вмикання / вимикання, при цьому немає необхідності обертати колесо, тим самим змінювати налаштування температури. У регулятора rtp вимикач суміщений з колесом настройки температури. Крім цього, всі електромеханічні терморегулятори забезпечені двоколірним світлодіодним індикатором. Тим самим він буде сповіщати про роботу теплої підлоги або про момент досягнення цільової температури.

Цифрові (електронні) терморегулятори terneo st, s, b і k2 при однакових функціональних можливостях відрізняються від електромеханічних:

  • Більш широким набором споживчих функцій (блокування клавіш; таймер по затримці включення опалення; лічильник напрацювання теплої підлоги).
  • Наявністю цифрового екрану – інформативного елемента, необхідного для візуалізації заданої температури та інших даних.
  • Можливістю настройки режимів експлуатації і навігації по меню за допомогою звичайних або сенсорних (тактильних) кнопок.

До ще більш високого рівня по призначеним для користувача властивостям і ефективності управління відносяться цифрові терморегулятори-програматори ax, sx, pro і sen. Причому для ax і sx основним способом програмування є дистанційний, за допомогою інтернету і мережі Wi-Fi. Всі програмовані регулятори мають високу точність вимірювання температури і в значній мірі (50% і більше) економлять енергоресурси. Висока економічність таких пристроїв досягається за рахунок наступного. Споживач має можливість задати індивідуальний графік роботи опалювальної системи на кожний з наступних семи днів. При цьому в добу можна налаштувати до трьох або шістнадцяти часових проміжків з підтримки різних температур і один з 3-х режимів експлуатації – «Від'їзд», «Ручний» або «Таймер». Надалі цей алгоритм щотижня дублюється.

Для оптимізації витрат електроенергії її кількість за добу, тиждень, місяць або з моменту початку роботи теплої підлоги передається терморегулятором через інтернет на створений обліковий запис користувача або ж зберігається в його незалежній (від відключень електроенергії) пам'яті. Меню програматора є на однієї з 4-х мов, а для більшого комфорту користувача можна підібрати одну (з 10 можливих) яскравість світіння дисплея.

Особливістю програматора pro є наявність функції попереднього прогріву приміщення і визначення відкритого для провітрювання вікна або двері (з припиненням нагріву на 30 хвилин для економії електроенергії).

Програматори успішно застосовують для теплої підлоги в кімнатах малої, середньої та великої площі. В останньому випадку це дозволить заощадити до 75 % споживаної електроенергії.