Система сніготанення і антизледеніння в приватних будинках

Системи антизледеніння і сніготанення за останні півтора десятка років стали користуватися набагато більшою популярністю. Особливо це торкнулося індивідуальних житлових будинків і громадських будівель. Основа такого обладнання — обігрівальні електричні кабелі спеціального виконання. Вони бувають:

  • резистивними (з постійним електричним опором).
  • саморегулюючого типу (змінюють свою теплову потужність разом зі зміною температури зовнішнього повітря).

До таких кабелів пред'являються особливі вимоги. Вони повинні бути — стійкими до перепадів температур, атмосферної вологи і сонячного ультрафіолету; міцними до впливу льоду і снігу; мати термостійку ізоляцію і екранування.

В подальшому розберемося, чим відрізняються функції систем — сніготанення та антизледеніння. Вони обидві вирішують подібні завдання. Але використовуються в основному на об'єктах інфраструктури (сніготанення) або ж на конструктивних елементах будівель (антизледеніння).

Антизледеніння все частіше використовується для покрівель та водостічних систем приватних будинків і котеджів. У холодну і перехідну (весна / осінь) пору року система відводу опадів з даху часто закупорюється льодом. Це відбувається через коливання температури повітря, з-за засмічення її полеглим листям і т.д. Полій накопичується на покрівлі і може зруйнувати її, зливостоки, фасади будівель, травмувати мешканців будинку і пошкодити їх майно при падінні бурульок. Тому системи антизледеніння монтують на покрівлі і в водостоки. Їх призначення — запобігання появи і розтоплення криги. Нагрівальні елементи таких систем встановлюють:

  • На стиках і приляганні дахів, карнизах, інших проблемних місцях.
  • В лотках, жолобах, трубах, воронках і прилеглих ділянках.
  • На вході жолобів у водостічні труби.

При проектуванні протиобмерзних систем і підборі обладнання треба:

  • Монтувати обігрівальні кабелі на всій протяжності водостоків і жолобів.
  • Враховувати кути нахилу і довжину покрівель, а також ризики можливого падіння снігу і льоду.

Для більш ефективної роботи системи антизледеніння на дахах монтують снігозатримувальні гребені. Вони сприяють рівномірному сповзанню снігу, без надмірного скупчення його на карнизах.

Системи сніготанення виконують функції, аналогічні антизледенінню. Вони оберігають від накопичення льоду і снігу, видаляючи їх шляхом нагрівання. Але, на відміну від антизледеніння, системи сніготанення застосовують на горизонтальних і трохи похилих поверхнях. Це можуть бути ділянки, де проходять люди (зупинки транспорту, тротуари, доріжки, ганки приватних будинків, пандуси і сходи, входи в будівлі, підземні переходи) або їдуть машини (стоянки та майданчики, естакади, вантажні рампи і з'їзди). Причому, в залежності від необхідності, небезпечні місця прогріваються по всій площі або ж частково (проходи, проїзди).

Крім зазначеного вище завдання, системи сніготанення:

  • Продовжують терміни експлуатації тротуарних та дорожніх покриттів, які більше не мають потреби в механічному очищенні.
  • Запобігають пошкодженню автомобілів і травмам пішоходів.

Відмінністю нагрівальних кабелів для відтавання паморозі, снігу і криги є їх монтаж на поверхню під тротуарну плитку або з наступним заливанням бетоном (шаром товщиною 30 – 50 мм). Крім цього, конструкцію такого кабелю підсилюють одним-двома шарами броні (плетіння з оцинкованої сталевого проводу діаметром 0,8 – 1,2 мм).

Основними елементами систем антизледеніння і сніготанення є обігріваючі кабелі і керуючі їх роботою терморегулятори. Компанія ДС Електронікс виготовляє цифрові регулятори температури бренду terneo — sn, kt і sneg. Всі вони працюють ефективно. Є цифровий екран, який показує температуру повітря і системні повідомлення. Для налаштування параметрів роботи і переходів по меню регулятора є три (sn і sneg) або дві кнопки (kt). За методом монтажу терморегулятори бувають для установки:

  • Всередині розподільного щита на стандартній DIN-рейці шириною 35 мм (sn і sneg).
  • У коробку-підрозетник діаметром 60 мм (kt).

Всі вони поставляються в комплекті з виносним датчиком температури зовнішнього повітря і з'єднувальним проводом до нього довжиною 4 м. Терморегулятори terneo для систем сніготанення та антизледеніння sn, kt і sneg працюють як з цифровими, так і з аналоговими термодатчиками. Датчики встановлюють зовні будинку так, щоб на них безпосередньо не потрапляли атмосферні опади і сонячні промені. Найбільш підходяще місце — під звисом покрівлі. Всі терморегулятори мають однакові кордони температури. При потраплянні в них у моделей sn і kt включається обігрів, а sneg починає визначати наявність атмосферних опадів. Ці кордони складають:

  • Нижній (—20 ...—1) ºС.
  • Верхній (0 ... + 10) ºС.

Також вони мають тепловий захист від перегріву. Подача електричного живлення на нагрівальні кабелі припиняється, якщо температура всередині корпусу терморегуляторів sn і sneg перевищує 80, а у kt – 85 ºС. Робота систем сніготанення та антизледеніння відновлюється після того, як зазначена температура знизиться до 60 (sn), 65 (sneg) або 80 ºС (kt). У терморегулятора kt можна заблокувати кнопки, щоб уникнути випадкової зміни налаштувань.

Допустима потужність навантаження (обігрівальних кабелів) становить 3000 ВА для kt і sneg, 7000 ВА — для sn.

Для правильної роботи терморегулятора sneg обов'язковим є використання датчика опадів. ДС Електронікс пропонує датчик опадів тернео ОSА з з'єднувальним проводом довжиною 10 м. Він визначає появу криги і снігу через зміну електричного опору своїх контактів. Для відтавання з них снігу і запобігання появи там полою використовують внутрішній підігрівач датчика (потужністю 5 Вт). Після виявлення на контактах атмосферної вологи цей підігрівач працює постійно. Одночасно включаються кабелі систем сніготанення або антизледеніння.

Терморегулятор sneg з двома датчиками — температури і виявлення опадів включає обігріваючий кабель при збігу двох умов:

  • З'явився сніг, який вимагає відтавання.
  • Зовнішнє повітря має температуру, при якій висока ймовірність утворення льоду.

Це саме той момент, коли лід / сніг видаляється максимально ефективно, значно заощаджуючи електроенергію.

У регулятора температури sneg є функції примусового і подальшого підігріву. Тривалість їх роботи регулюється в межах 0,5 – 9 годин. Час до кінця обох періодів, температура датчика опадів і його електричний опір теж відображаються на цифровому екрані терморегулятора.

Примусовий підігрів задіють для ручного вмикання систем антизледеніння / сніготанення. А подальше нагрівання потрібне, щоб повністю видалити замерзлу воду зі всієї поверхні. Адже датчик опадів не в змозі контролювати її повністю.