Як налаштувати терморегулятор?

Для цього спочатку кожному користувачеві варто визначиться, яка температура повітря буде для нього комфортною. Теплові відчуття кожної людини індивідуальні, як папілярні лінії шкіри на пальцях його рук, і залежать від теплових втрат приміщення і його теплової інерції.

Самим зрозумілим прикладом може послужити налаштування терморегулятора електромеханічного типу. Після вибору температури за допомогою колеса, що обертається, клавіш чи шкали в роботу вступає терморегулятор зі своїм датчиком. Останній відстежує рівень температури повітря або підлоги і передає цю величину у вигляді сигналу на регулятор. А він, у свою чергу, у міру необхідності вмикає або вимикає нагрівальний прилад або кабель. Мета — підтримка заданої температури або її допустимого діапазону.

Саме електромеханічний (непрограмований) терморегулятор доцільний, коли опалювальне приміщення має невеликий об'єм і витрати на енергоносії для нього невеликі. Тому економічний ефект від програмування режимів буде малопомітним. Електромеханічні регулятори — це прості, енергонезалежні пристрої, найдоступніші за вартістю. З іншого боку, вони вносять велику інерційність в процес регулювання. Для них досягнення заданої температури приміщення займає більше часу, ніж у цифрових.

Насправді всі типи терморегуляторів оперують з температурою уставки. При її досягненні нагрівальний прилад відключається від мережі живлення і включається тільки після падіння цієї величини на розмір гістерезиса. Він чітко визначає момент подачі живлення на нагрівальний прилад і її зняття. Уставка терморегулятора залежить переважно від області його застосування. Для теплих підлог, конвекторів та інфрачервоних нагрівачів вона лежить в діапазоні (0 ... 60), промислового застосування і електричних котлів (-55 ... + 125), систем відтавання снігу (-20 ... + 10) °С. Окремі технічні рішення стосуються високотемпературних процесів.

Гістерезис визначають як різницю температур між вмиканням і вимиканням обігрівача. Гістерезис може бути фіксованим або з можливістю зміни (регульованим). В останньому випадку мінімально можливий гістерезис дозволяє терморегулятору найбільш точно підтримувати температуру. Але при цьому цикли вмикання / вимикання нагрівача будуть змінювати один одного дуже часто. Якщо ж гістерезис близький до максимального значення — точність підтримки температури знижується. Зате подача / відключення напруги на теплу підлогу, конвектор або інший прилад буде відбуватися значно рідше. Це продовжить термін експлуатації терморегулятора і керованого ним обігрівача. Розмір гістерезису може бути 0,015 ºС для терморегулятора в інкубатор, від 1­ °С і більше для систем мікроклімату комфортного або виробничого призначення, електричних котлів. Елементи програмування мають терморегулятори електричних котлів, де є можливість налаштувати гістерезис в певних межах.

Для терморегуляторів, що працюють в режимі «Охолодження», навантаження буде вмикатися при досягненні температури уставки і вимикатися — при підвищенні її на розмір гістерезиса.

Додаткові налаштування для цифрових терморегуляторів

Для всіх терморегуляторів цього типу доступна поправка, покликана скорегувати показання температури на екрані. Друга група поправок характерна тільки для регуляторів з вбудованим датчиком температури. У цьому випадку на точність показань терморегулятора впливає його внутрішній нагрів. Ступінь останнього істотно залежить від приєднаного навантаження. Тому потрібно налаштувати терморегулятор шляхом внесення значення її потужності в пам'ять пристрою.

Важливо пам'ятати наступне. Якщо під час калібрування короткочасно відключиться електроживлення терморегулятора з подальшим відновленням, то відображена на екрані температура повітря буде відрізнятися від реальної на 10 – 12 ºС (в більшу сторону). Повторне коригування відбудеться через 50 хвилин.

Терморегулятори цифрового типу, керовані за допомогою модуля Wi-Fi або клавішами, мають блокування кнопок. Це запобігає від несанкціонованої зміни налаштувань режимів роботи дітьми (в домашніх умовах) або при установці пристроїв управління в місцях загального доступу (адміністративні будівлі і т. д.). Причому налаштувати терморегулятор на підтримку цього захисту можна за допомогою звичайних або сенсорних кнопок або дистанційним методом – через комп'ютер або мобільні гаджети з доступом в Інтернет.

За допомогою деяких моделей терморегуляторів можна налаштувати час (30 хвилин – 99 годин) затримки включення (подачі живлення) опалювальної системи або приладу. Якийсь час в квартирі / будинку будуть відсутні мешканці. Знаючи орієнтовно період свого повернення, можна заздалегідь прогріти кімнати для створення комфортних умов.

У приладах управління системами відтавання снігу і криги є функції примусового і подальшого підігріву. Примусовий реалізується при ручному управлінні системою відтавання. А наступний прогрів (постпрогрів) потрібен для повного видалення опадів з усієї площі поверхні, яку датчик опадів не контролює.

Програмовані терморегулятори

Окремо варто розглянути терморегулятори-програматори з можливістю введення розкладу роботи систем обігріву. У таких регуляторах реалізовано програмування на тиждень вперед. Тобто кожен користувач підбирає своєму опалення індивідуальний графік експлуатації, повною мірою відповідний розпорядку життя людини і його сім'ї. При цьому враховується порядок чергування робочих і вихідних днів. Можливі режими «Таймер», «Ручний» і «Від'їзд».

До програмованих терморегуляторів terneo відносять моделі ax, sx, rzx, pro, pro-z і sen. Перші три програмуються віддалено, через Wi-Fi, інші — за допомогою кнопок. У режимі розкладу «Таймер» можна задати для програматора з кнопок максимум три, а для Wi-Fi - програматора шістнадцять періодів підтримки комфортної температури протягом доби. У проміжках між ними (тобто вночі, в робочий час доби і т. д.) утримується економна температура (15 – 16) °С. Ця величина визнана доцільною з точки зору витрат енергоносіїв і для оперативного повернення до комфортного. Аналогічні температурні параметри підтримуються в період тривалої відсутності людей (режим «Від'їзд»). «Ручному» режиму відповідає постійна підтримка заданого значення температури. Все це сприяє максимально можливої ​​економії електроенергії.

Не менш корисними будуть налаштування провітрювання приміщення, коли терморегулятор самостійно визначає наявність відкритого вікна або двері і робить півгодинну перерву в роботі системи опалення.

У програматорі terneo pro можна активувати предпрогрів для своєчасного забезпечення комфорту в приміщенні. Регулятор аналізує середню тривалість нагріву від економної до комфортної температури і відкоригує необхідний час підключення навантаження.

Для оптимізації витрат на електроенергію споживачеві треба налаштувати збереження в пам'яті терморегулятора графіків статистики енергоспоживання (добових, тижневих, місячних або за рік). Для частини регуляторів доступний більш спрощений варіант – лічильник часу його роботи з навантаженням.