Як вибрати теплу підлогу в квартирі?

Принцип роботи теплої підлоги

За допомогою водяних труб, кабелів, кабельних матів або плівки, що розміщуються в / на підлозі, підтримують комфортні значення температури (що не перевищують 26 – 35 ºС). Нагріта поверхня підлоги передає тепло повітрю приміщення, прогріваючи його в напрямку «знизу—вгору». Ця особливість теплої підлоги забезпечує йому головну перевагу – рівномірний нагрів приміщень. При цьому:

— температура повітря на рівні ніг вище, ніж на рівні голови, що правильніше і комфортніше для нормального самопочуття людини;

— повністю відсутні висхідні / спадні конвекційні потоки повітря і тому немає циркуляції пилу;

— через невисокі температури поверхні теплої підлоги вологість в приміщенні не знижується, тобто повітря не пересушене.

Використовуючи теплу підлогу в квартирі для опалення, споживач заощадить свої гроші, що витрачаються на паливо або електроенергію. Це відбувається тому, що тепла підлога нагріває повітря до комфортної температури, що не перевищує 20 – 24 ºС.

Спробуємо розібратися – яку теплу підлогу вибрати?

За принципом розігріву поверхні теплі підлоги бувають водяними або електричними. Перший тип не застосовують в типових квартирах. Найчастіше водяна підлога зустрічається в приватних будинках, котеджах і квартирах значної площі. Це тому, що воду з системи центрального опалення як джерело тепла для підлоги використовувати не можна. Потрібен автономний котельний агрегат. А така ситуація практично не піддається реалізації для багатоповерхового житла. Загальні витрати на водяну теплу підлогу істотно більше аналогічних для електричного. Тому останній варіант актуальний для квартир стандартного планування.

Як же коректно вибрати теплу підлогу (електричну) з того різноманіття, що пропонується на ринку? Вибір варіанту виконання (кабель або плівка) і його теплової потужності залежить від:

— площі і висоти стель кімнат, їх розташування в квартирі і будинку (поверх, кількість зовнішніх стін і їх орієнтування по сторонах світу);

— призначення – основне чи додаткове опалення;

— особливостей кімнат (спальні, вітальні, ванні, санвузли, кухні—їдальні і т. д.) та їх покриттів для підлоги;

— обмежень за загальною кількістю електроенергії, споживаної квартирою;

— способу управління (терморегулятор або програматор).

Зрозуміло, що краще вибрати теплу підлогу, яка відповідає всьому наведеному вище. Варто врахувати особливості підлогових оздоблювальних матеріалів. Покриття для підлоги з керамічної плитки і натурального каменю відмінно проводять тепло. А у лінолеуму, паркету, ковроліну і ламінату цей показник значно гірший.

Тепла підлога під плитку

Плитку фіксують на підлозі шаром клею товщиною до 10 мм. Якщо врахувати укладання теплової ізоляції і вирівнюючої стяжки, загальна товщина підготовчого шару досягає 30 – 50 мм. При роботі теплої підлоги він буде грати роль теплоакумулюючого шару. Тому вирішуючи – яку теплу підлогу краще вибрати під укладку плитки, відповідь буде однозначною – нагрівальний кабель. У тому випадку, коли можливість підняти рівень підлоги відсутня, використовують інфрачервону плівку. Ми пропонуємо кабелі бренду RATEY трьох видів – одножильний RD1, два варіанти двожильних кабелів RD2 і TIS. Вибір варіантів виконання визначається в основному зручністю монтажу одно- або двожильного кабелю, що гріє. У якості електричної ізоляції застосовані кілька шарів (3 – 4) полівінілхлориду (включаючи термостійкий) і поліетилену (звичайного або зшитого). Завдяки посиленій електричної ізоляції монтаж таких кабелів допускається в приміщеннях зі звичайною або підвищеною вологістю (ванні, кухні, санвузли). Всі виконання кабелів RATEY мають екрани з мідної смуги або алюмофлекса. Це знижує рівень електромагнітного випромінювання. В асортименті є комплекти кабелю різної довжини і теплової потужності для кімнат різної площі.

Тепла підлога для ламінату

При обробці підлог листовими синтетичними матеріалами потрібна ідеально рівна поверхня. Тому обирати в якості теплої підлоги для ламінату, паркетної дошки або лінолеуму краще інфрачервону плівку. Вона зроблена з поліетиленової (ПЕТ) плівки товщиною всього 0,4 мм і укладається (в т. ч. самостійно) прямо під оздоблювальний матеріал. Для більшого терміну служби інфрачервоної теплої підлоги і зменшення механічного навантаження на неї варто додатково постелити на стяжку підкладку з фанери або ДВП. Монтаж інфрачервоної плівки допустимий тільки в сухих приміщеннях, без попадання вологи. В наявності є нагрівальна плівка Luchi (на сайті представлена ​​в розділі Тепла підлога RATEY) трьох виконань по ширині 0,5; 0,8 і 1 м і потужності відповідно 110, 180 і 220 Вт на один погонний метр. Її виготовляють, наносячи на нижній шар ПЕТ-плівки нагрівальний елемент з вуглецевого порошку з струмопровідними шинами з металевої (срібло) фольги. Потім покривають це верхнім листом плівки, стискають і запаюють їх при високій температурі.

Вибір ширини рулону плівки Luchi залежить від форми приміщення, що обігрівається, і його площі.

Для управління процесом нагріву і економії електроенергії при роботі теплої підлоги ми пропонуємо терморегулятори і програматори торгової марки terneo власного виробництва.

Проблема – яку теплу підлогу вибрати для квартири вимагає від споживача усвідомленого рішення.