Інфрачервона плівкова підлога під лінолеум

Як і будь-який інший матеріал, лінолеум має свої особливості, які обов’язково потрібно враховувати під час вибору та експлуатації. У цій статті ми розглянемо наявні різновиди лінолеуму, з’ясуємо, який можна використовувати з теплою підлогою та як краще провести укладання.

Різновиди лінолеуму

Щоби правильно обрати матеріал для укладання на теплу підлогу, розберемо, які є різновиди лінолеуму та їхні особливості:

— Релин (резиновий лінолеум) — щільний матеріал із суміші резини, бітуму та синтетичного або натурального каучуку. Від має добрі експлуатаційні якості та застосовується в приміщеннях з агресивним середовищем. Під час нагрівання деформується та руйнується.

— Колоксиліновий (нітроцелюлозний) лінолеум — тонкий матеріал без основи, який має добру еластичність навіть за умов низьких температур. Він чутливий до температурних перепадів та легко загоряється. Застосовується тільки в різного роду майстернях, на виробництві та в громадських закладах із високою прохідністю.

— Гліфталевий (алкідний) лінолеум виготовляється способом нанесення на тканинну основу алкідних смол із додаванням мінеральних наповнювачів. Має добрі тепло- та звукоізоляційні властивості. Чутливий до температурних перепадів, з часом може дати значну усадку, крихкий, можливе утворення тріщин.

— Полівінілхлоридний (ПВХ) лінолеум складається з кількох шарів, кожен із яких має своє функціональне навантаження. Під час використання в умовах підвищених температур дає сильну усадку та має специфічний запах.

— Натуральний лінолеум (мармолеум) — виготовляється з натуральних компонентів: лляної олії, соснової смоли, борошна з кори пробкового дерева та натуральних барвників. Це екологічний, довговічний, простий в експлуатації, гіпоалергенний матеріал. Під час нагрівання не виділяє токсичних газів, не займистий.

Як можна бачити з характеристик різних видів лінолеуму, тільки мармолеум оптимально підходить для використання разом із теплою підлогою. За умов дотримання температурного режиму також допускається використання ПВХ-покриття.

Варто зазначити, що специфіка використання будь-якого лінолеуму в тому, що він погано переносить різкі перепади температури. Це означає, що використовувати його разом із водяними та кабельними електричними підлогами не варто: нагрівання поверхні складно контролювати. Оптимальний варіант обігріву в цій ситуації — інфрачервона плівкова підлога.

Особливості вибору лінолеуму під теплу підлогу

Під час вибору матеріалу під теплу підлогу особливу увагу варто звернути на маркування допустимого температурного режиму. Цих значень краще дотримуватися, бо за умов перевищення цього показника починаються руйнівні процеси та виділення токсичних газів.

Задля чіткого дотримання температурного режиму із системою обігріву потрібно встановлювати терморегулятор. Він буде автоматично контролювати рівень нагріву та не допустить перегрівання поверхні, але за цих умов збереже комфортну температуру в приміщенні.

Серед терморегуляторів terneo від компанії DS Electronics можна знайти підходящий варіант для використання теплої підлоги з лінолеумом. Оптимальним варіантом контролю нагріву поверхні підлоги буде встановлення терморегулятора, який автоматично відключить підігрів за умов досягнення встановлених показників.

Також варто звернути увагу на показники теплопровідності та теплоізоляції лінолеуму. Не варто брати матеріал із додатковим теплоізоляційним шаром, бо це буде перешкоджати проникненню тепла від нагрівальних елементів у приміщення та система обігріву буде працювати не ефективно.

Особливості укладання інфрачервоної плівкової підлоги під лінолеум

1. Укладання системи теплої підлоги повинно виконуватися на рівну гладку поверхню. Різноманітні нерівності можуть призвести до «гуляння» підлоги в процесі експлуатації та пошкодженню нагрівальних елементів.

2. Укладання інфрачервоної плівки повинно виконуватися на щільну підкладку, достатньо товсту щоби сховати в ній дроти та кріплення.

3. Монтувати листи плівки потрібно тільки на вільну від меблів площу. Не допускається нахлист під час укладання.

4. До інфрачервоної плівкової теплої підлоги під лінолеум обов’язково потрібно підключати терморегулятор. Він буде контролювати ступінь нагріву поверхні та не допустить перегріву.

5. Поверх нагрівальної плівки потрібно укласти шар поліетилену, а потім шар ДВП або фанери. Це створить рівну основу для укладання лінолеуму та захистить нагрівальні елементи від пошкодження під час експлуатації.

За умов правильного підбору матеріалів, монтажу та дотриманні температурного режиму під час експлуатації інфрачервоні плівкові теплі підлоги в тандемі з лінолеумом прослужать довгі роки.